ΑΟ Διαγόρας Αγίας Παρασκευής Λέσβου 1969

Ο «ΑΟ Διαγόρας» Αγίας Παρασκευής Λέσβου είναι ο αθλητικός σύλλογος του χωριού και ιδρύθηκε το 1969. Το μοναδικό ενεργοποιημένο τμήμα αυτή τη στιγμή είναι το ποδοσφαιρικό και αποτελεί μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις στο χώρο του λεσβιακού ποδοσφαίρου, πάντα με βλέψεις πρωταγωνιστικές. Στο παρελθόν ο σύλλογος είχε πλούσια αγωνιστική παρουσία και στο άθλημα του μπάσκετ, τόσο σε επίπεδο ανδρών, όσο και επίπεδο γυναικών.

Στο ποδόσφαιρο ο «ΑΟ Διαγόρας» έχει να επιδείξει πέντε (5) πρωταθλήματα και τρία (3) κύπελλα Λέσβου. Συγκεκριμένα έχει αναδειχθεί πρωταθλητής ΕΠΣ Λέσβου τις περιόδους 1984-85, 2006-07, 2008-09, 2014-15 και 2016-17 και κυπελλούχος Λέσβου τις περιόδους 2007-08 (και Λήμνου), 2014-15 και 2016-17 (και Λήμνου) με συμμετοχή σε 8 τελικούς συνολικά. Κατά την ποδοσφαιρική περίοδο 2017-2018 αγωνίστηκε για πρώτη φορά Γ’ Εθνική Κατηγορία.

Ο «ΑΟ Διαγόρας» είναι από τις λίγες ομάδες που διαθέτει ιδιόκτητο ποδοσφαιρικό γήπεδο με συνθετικό χλοοτάπητα. Το οικόπεδο στο οποίο βρίσκονται οι σημερινές εγκαταστάσεις του γηπέδου αγοράστηκε και διαμορφώθηκε με δαπάνες Αγιαπαρασκευωτών και μελών του συλλόγου και σήμερα ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στην ομάδα. Οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού του γηπέδου της ομάδας με βασική επιδίωξη την τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα ξεκίνησαν το 2007 με αφορμή την άνοδο της ομάδας στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα (τότε Δ΄ Εθνική Κατηγορία), ωστόσο ολοκληρώθηκαν 2 χρόνια αργότερα.

gipedo_diagora

Για την ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού πραγματοποιήθηκε μεγάλος αγώνας δρόμου από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας που κατάφερε με συντονισμένες προσπάθειες να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των έργων μέσω κονδυλίων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του ΟΠΑΠ και του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Η σελίδα του ΑΟ Διαγόρα στο facebook είναι: https://www.facebook.com/Diagoras1969/

Ωστόσο υπήρξε Διαγόρας πριν το 1969;

Μπορεί στο επίσημο σήμα της σημερινής ομάδας του ΑΟ Διαγόρα να αναγράφεται ως έτος ίδρυσης το 1969, ωστόσο στην Αγία Παρασκευή αθλητικός σύλλογος με την ονομασία «Διαγόρας» υπήρχε και νωρίτερα. Συγκεκριμένα, ο συγχωριανός μας ιατρός και συγγραφέας Στρατής Κράλης στο βιβλίο του «Η Αγία Παρασκευή Λέσβου» (1963), που υπήρξε Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής εκείνη την εποχή και η συμβολή του ήταν καθοριστική για τη δημιουργία του τότε Διαγόρα, περιγράφει: «Το έτος 1937 με την πολύτιμον συνδρομήν των αθλητών Στ. Γουδή, Παν. Προδρόμου, Νότη Χ”Ανδρέου και άλλων φιλάθλων ιδρύθηκε εδώ, ο πρώτος αθλητικός Σύλλογος, ο οποίος ωνομάστηκε Διαγόρας. Βγήκε δε τότε με εκλογές και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο Διαγόρας χάρις στην ικανότητα των παικτών του επιβλήθηκε αμέσως, όχι μονάχα στην επαρχία μας, αλλά και σ’ ολοκληρη τη Λέσβο. Πάντα δε σ’ όλες του τις συναντήσεις απέσπα νίκες, καταστάς έτσι γνωστός σ’ ολόκληρο το Νομό μας».

Η ομάδα βόλεϊ του Διαγόρα τη δεκαετία του 1950
Η ομάδα βόλεϊ του Διαγόρα τη δεκαετία του 1950
Όρθιοι από αριστερά:
Καμπάκος Ν., Παλάρας Λ., Βελονίδης Π., Γουδής Στ.
Κάτω σειρά από αριστερά:
Καρανικόλας Ηλ., Μπεχληβανάς Αντ., Σουλέλλης Χ.

Όπως μαρτυρά η παραπάνω συλλεκτική φωτογραφία, ο Διαγόρας ως Σύλλογος δραστηριοποιήθηκε και διέπρεψε αρχικά ως ομάδα βόλεϊ (πετοσφαίρισης). Ήδη από το πρώτο έτος λειτουργίας του, η ομάδα βόλεϊ χωρίς να έχει ιδιαίτερη πείρα ή να έχει κάνει εκτεταμένη προετοιμασία κατάφερε να καταγράψει νίκες επί αντίστοιχων συνόλων από την Καλλονή, το Μανταμάδο, αλλά και τη Μυτιλήνη. Η ομάδα αυτή είχε τη στήριξη των χωριανών, τόσο στους εντός, όσο και στους εκτός χωριού αγώνες. Αθλητές που διέπρεψαν με την πρώτη ομάδα ήταν: οι Στ. Γουδής, Παν. Προδρόμου, Νότη Χ”Ανδρέου, Ευσ. Αργυρίου, Ομ. Πάτσης, Ελ. Παπαθεοδώρου, Π. Παρασκευαΐδης, Ι. Σπύρου.

Volley Διαγόρα 1954
Σεπτέμβριος 1954 – Αγώνας βόλεϊ Διαγόρα-Αχιλλέας Μυτιλήνης
Με λευκά φανελάκια η ομάδα βόλεϊ του Διαγόρα που φωτογραφίζεται με τους αντίπαλους παίκτες.
Όρθιοι: Παλάρας Λεωνίδας, Βελονίδης Παράσχος, Καρανικολής Ηλίας, Σουλέλλης Χαράλαμπος
Κάτω σειρά: Καμπάκος Νικόλαος, Πεχλεβανάς Αντώνιος Διαιτητής: Γουδής Στέλιος

Τον Ιούλιο του 1954 το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαγόρα που προκύπτει μετά από εκλογές απαρτίζεται από τους: Π. Προδρόμου, διδάσκαλος (πρόεδρος), Γ. Βαβαλιάρο, καθηγητής (αντιπρόεδρος), Ε. Χαλιό, διδάσκαλος (γραμματέας), Τ. Πατσελή, οδοντίατρος (ταμίας) και Στ. Γουδή, διευθυντής της Ηλεκτρικής Εταιρίας (έφορος γυμναστηρίου). Την ίδια χρονιά η ομάδα του βόλεϊ συνεχίζει να αγωνίζεται σημειώνοντας νίκες επί ομάδων από τον Μόλυβο (Αρίωνα), την Πέτρα (Αχιλλέα) και την Μυτιλήνη (Παλλεσβιακό και Άρη). Πρωταγωνιστές της ομάδας αυτής είναι οι: Στ. Γουδής, Αντώνιος Μπεχλεβανάς, Λεωνίδας Παλάρας, Χρυσόστομος Σαπουνάς, Παράσχος Βελονίδης, Καρανικολής Ηλίας, Σουλέλλης Χαράλαμπος και Καμπάκος Νικόλαος.

Το 1955 ο Διαγόρας διαλύθηκε για αδιευκρίνιστους λόγους, στερώντας από την Αγία Παρασκευή έναν αθλητικό σύλλογο που σε δύσκολα χρόνια είχε γαλουχήσει τη νεολαία της εποχής με τον αθλητισμό και είχε προσφέρει σημαντικές επιτυχίες.

Μεταγενέστερη ομάδα βόλεϊ του Διαγόρα με τον ιατρό Στρατή Κράλη Όρθοι: Γκαγκάρας Χαραλαμπος, Πρωτογυρέλης Νικ., Μάρκου Παρ. Κράλης Στρ., Αντωνάκης Γεωργ., Αθανασίου Χαρ. Κάτω σειρά: Κουλίκας Χρυσ., Παπαστυλαινός Ι., Κουλίκας Ν., Κυριατζής Ιωάν.
Μεταγενέστερη ομάδα του Διαγόρα με τον ιατρό Στρατή Κράλη (1969)
Όρθοι: Γκαγκάρας Χ., Πρωτογυρέλης Ν., Μάρκου Π. Κράλης Στρ., Αντωνάκης Γ., Αθανασίου Χ.
Κάτω σειρά: Κουλίκας Χρ., Παπαστυλιανός Ι., Κουλίκας Ν., Κυριατζής Ιωάν.

Ολοκληρώνοντας το άρθρο θα τολμούσα να πω ότι ο ΑΟ Διαγόρας που επανασυστάθηκε το 1969 και λειτουργεί μέχρι τις ημέρες μας, αντλεί το DNA του από τον προγενέστερο Διαγόρα, αφού και αυτός σημείωσε σημαντικές επιτυχίες και επέδειξε ρόλο πρωταγωνιστικό στα αθλητικά δρώμενα του νησιού από την αρχή της λειτουργίας του, προπολεμικά.

Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το ιστολόγιο:
https://agiaparaskevionly.wordpress.com/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: