To 1934 πραγματοποιείται μία πολύ φιλόδοξη πρωτοβουλία στην Αγία Παρασκευή Λέσβου με στόχο να διαφωτίσει την τοπική Κοινή Γνώμη γύρω από τα ζωτικά ζητήματα που την απασχολεί, να συντελέσει στην ευημερία του τόπου και να αναδείξει οποιαδήποτε ευεργετική και προοδευτική δράση συμβαίνει εδώ με γνώμονα την βελτίωση της καθημερινότητας των Αγιαπαρασκευωτών. Ξεκινάει η έκδοση μιας εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας υψηλής ποιότητας με τίτλο «Ο Νέος Αγών», που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον αντίστοιχο Μυτιληναϊκό τύπο της εποχής, δείγμα της γενικότερης άνθησης που συντελείται στο κέντρο του νησιού.
Η νέα αυτή εφημερίδα της Αγίας Παρασκευής Λέσβου είναι τετρασέλιδη εβδομαδιαία, εκδίδεται κάθε Κυριακή και η τιμή κάθε φύλλου είναι 2 δραχμές. Η ετήσια συνδρομή εσωτερικού ανέρχεται σε 100 δραχμές και η αντίστοιχη εξωτερικού σε 4 δολάρια εκείνη την εποχή.
Ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας είναι ο Ευριπίδης Πλάτων, την ύλη της εφημερίδας επιμελείται ο Κώστας Μάκιστος και τα κείμενα ιστορικού περιεχομένου που αφορούν την Αγία Παρασκευή διερευνά και συντάσσει ο Χρίστος Παρασκευαΐδης.
Ο συγγραφέας Κώστα Γ. Μίσσιος στο βιβλίο του «Λόγιοι και λογοτέχνες της Αγίας Παρασκευής Λέσβου» χαρακτηρίζει την εφημερίδα «Ο Νέος Αγών» ως έντυπο «πολιτικό-λαογραφικό-λογοτεχνικό με πλούσια και ποιοτικώς υψηλή ύλη». Τα δημοσιεύματά της αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πηγές της ιστορίας της Αγίας Παρασκευής. Δίνουν ανάγλυφη την εικόνα της ζωής του χωριού, σε μία εποχή που βρίσκεται στο μεταίχμιο κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών αλλαγών, όπου μέσα από το συντηρητικό και αγροτικό περιβάλλον, ξεπηδά αργά, αλλά σταθερά η πρόοδος και η αλλαγή. Συγχρόνως αναδεικνύονται οι θρύλοι και οι παραδόσεις, διασώζονται λαογραφικές μνήμες και βιώματα που ανήκει στς τελευταίες δεκαετίες της Τουρκοκρατίες στη Λέσβο και σε εκείνες που ακολούθησαν την απελευθέρωση του νησιού το 1912.
Δεδομένη είναι η τακτική αρθρογραφία των τριών βασικών πυλώνων της εφημερίδας Ευριπίδη Πλάτων, Κώστα Μάκιστου και Χρίστος Παρασκευαΐδη. Παράλληλα η εφημερίδα διαθέτει σταθερές στήλες, όπως η Αγροτική Στήλη, η Στήλη Μαγειρικής, η Επιστημονική Στήλη (ή αλλιώς Επιστήμη Εκλαϊκευμένη), η Ιατρική Στήλη (ή αλλιώς Πρακτική Ιατρική) που συνήθως επιμελείται ο γιατρός Γεώργιος Καλλιπολίτης, η Σατυρική Στήλη, η Στήλη με Ποιήματα, η στήλη «Μικρά Νέα απ’ το Μεγάλο Κόσμο», κ.α.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην απολαυστική στήλη «Πεταχτά» που περιέχει σε εβδομαδιαία βάση σύντομες ειδήσεις, εύστοχα σχόλια και καλόβουλη κριτική σε σχέση με την καθημερινότητα στην Αγία Παρασκευή Λέσβου του 1934 και στη στήλη με τίτλο «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή», που αποτελεί πραγματικό ιστορικό θησαυρό, καθώς εδώ δημοσιεύονται κείμενα για την Αγία Παρασκευή από τα προγενέστερα της εποχής έκδοσης της εφημερίδας χρόνια, όπως ιστορικές αναφορές, περιγραφές, έγγραφα, σημειώσεις από τους Κώδικες της Κοινότητας, των Σχολείων, της Εκκλησίας, συνήθειες και έθιμα, κ.α.
Σε κάθε φύλλο δημοσιεύονται χρονογραφήματα συνεργατών της εφημερίδας (όπως των Κώστα Μάκιστου, Χάρη Θεοχάρη, Όμηρου Πάτση, “Περαστικού», κ.α.), αλλά και διηγήματα Ελλήνων ή ξένων συγγραφέων που δημοσιεύονται είτε αυτοτελώς σε ένα φύλλο είτε σε συνεχόμενα φύλλα. Συχνά συναντάμε αρθρογραφία και του τότε Μητροπολίτου Μηθύμνης Διονυσίου με θρησκευτικά θέματα.
Φυσικά από κάθε φύλλο δεν λείπει η στήλη των κοινωνικών ειδήσεων του χωρίου με τις κλασσικές αναγγελίες αρραβώνων και γάμων, συνοδευόμενες από ευχές για καλά στέφανα και βίο ανθόσπαρτο, αναγγελίες γεννήσεων με αξιοπρόσεκτες τις ευχαριστίες των γονέων προς τη νέα εκείνη την εποχή στο χωριό μαία (Στάσα Τσαμπή) ή και τον ιατρό (Γ. Καλλιπολίτη) ειδικά στις δύσκολες περιπτώσεις τοκετού, ευχαριστίες θεραπευμένων προς τον ιατρό, αναγγελίες θανάτων, προσφορές και δωρεές, αλλά και ειδήσεις-ανταποκρίσεις από τους ξενιτεμένους συγχωριανούς.
Γενικά τα μηνύματα συγκίνησης των ξενιτεμένων για το εγχείρημα της έκδοσης της εφημερίδας «Ο Νέος Αγών» αποτυπώνονται μέσω των ανταποκρίσεων ξενιτεμένων συγχωριανών από την Αμερική, την Αυστραλία και το Σουδάν που αναδημοσιεύει η εφημερίδα συχνά πυκνά. Από αυτές ουσιαστικά γίνεται αντιληπτό ότι επετεύχθη και ένας από τους σκοπούς της έκδοσης της εφημερίδας: η επικοινωνία του χωριού με τα ξενιτεμένα παιδιά του.
Δεν λείπουν και διάσπαρτες διαφημίσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών επιστημόνων (ιατρών, δικηγόρων, γεωπόνων, κτλ.). Επίσης ενημερωνόμαστε ανά τακτά διαστήματα για τις ισοτιμίες ξένων συναλλαγμάτων, τα δελτία τιμών ελαίου και τις τιμές συγκεντρώσεως σίτου και καπνών.
Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας εκδίδεται στις 11 Μαρτίου 1934 και συνολικά εκδίδονται 46 φύλλα.
Αν επιθυμεί κανείς να αναζητήσει τα φύλλα της εφημερίδας, μπορεί να επισκεφτεί τη Συλλογή Microfilm της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, όπου μπορεί να δει τα φύλλα υπό τη μορφή μικρο-φωτογραφημένων αρχείων σε microfilm 35mm. Από αυτά τα φύλλα έγινε σάρωση και είναι προσβάσιμα online μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Βουλής συνολικά 29 φύλλα, που καλύπτουν χρονικά την περίοδο έκδοσης από 11 Μαρτίου 1934 έως και 18 Νοεμβρίου 1934 (λείπουν τα Φύλλα με αριθμό 3, 21, 27 και από 33 έως και 46).
Η πρόσβαση σε όλα τα ψηφιοποιημένα φύλλα της εφημερίδας «Ο Νέος Αγών» είναι εφικτή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:
http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=34095&seg=1389
Ξεφυλλίζοντας φύλλο προς φύλλο την εφημερίδα μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, είναι σαν να ξετυλίγεται ένα παραμύθι. Το παραμύθι όμως αυτό υπήρξε μία πραγματικότητα, το παραμύθι αυτό είναι η ίδια η ιστορία της Αγίας Παρασκευής από μία άλλη εποχή, σχεδόν ένα αιώνα πίσω. Αξίζει το χρόνο να το ξετυλίξετε!!!
Αριθμός Φύλλου: 1 – Ημερομηνία Έκδοσης: 11 Μαρτίου 1934
Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Ευριπίδης Πλάτων συντάσσει το πρώτο άρθρο της νέας εφημερίδας που έχει τίτλο «Δύο λόγια προγραμματικά»:
«Γεμάτοι από ενθουσιασμόν και υπερηφάνειαν εκδίδομεν τον «ΝΕΟΝ ΑΓΩΝΑ».
Πολλοί θα ξαφνιαστούνε και θα ρωτήσουν: Χρειαζότανε άραγε κι εφημερίδα στο τόπο μας; Τους απαντούμε αδίστακτα ΝΑΙ για τους εξής λόγους:
Η Αγία Παρασκευή στα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια πάει με αργό αλλά σταθερό βήμα να ξεφύγει από το στενό όριο του χωριού και να διαμορφωθή σε πόλη προοδευτική. Περιττό θεωρούμε ν’ αναφέρουμε τα συντελεσθέντα μεγάλα έργα, την αξιοθαύμαστη προθυμία των κατοίκων της, τη φιλάνθρωπη και αξιέπαινη δράσι των Σωματείων της. Έχει σχηματισθεί μία τέτοια Κοινή Γνώμη που αντικρύζοντάς την η τυχόν αντίδραση και η οπισθοδρομικότης, να μην τολμάει όχι μόνο να εμφανισθεί, αλλ’ απλά και ως σκέψη να γεννηθή.
Ό,τι γενικά χαρακτηρίζει τον Αγιαπαρασκευώτη είνε μία απέραντη αγάπη για τον Τόπο του, μία απεριόριστη υποστήριξη εις τους πρωτοστατούντας σε κάθε ευγενικό και προοδευτικό.
Τι το εκπληκτικό λοιπόν ή τι το αλαζωνικό αν οι εκάστοτε παράγοντες βασιζόμενοι εις την θαυμάσιαν αυτήν λαϊκήν πάστα απετόλμησαν την ανέγερσιν έργων ως: του Σχολείου, του Εργοστασίου, του Ειρηνοδικείου, των γεφυριών, της ανακαινίσεως της Εκκλησίας κτλ;
Στην εποχή αυτή που είμεθα βέβαιοι πως θα μείνει ιστορική για την Αγία Παρασκευή, θεωρήσαμε υπέρτατο καθήκον μας να εκδώσωμεν τον «ΝΕΟΝ ΑΓΩΝΑ», με την φιλοδοξία να συμβάλουμε ταπεινά μ’ όλον τον ενθουσιασμόν μας, μ’ όλην την ειδωλολατρικής προς τον τόπον αγάπην μας εις την ανιδιοτελή εξυπηρέτησή του και να γίνομεν οι διερμηνείς των πόθων και αξιώσεών του.
Μας παρουσιάζονται πλείστες όσες ανάγκες που η θεραπεία τους να είνε άμεσος, άλλα ζητήματα πάλι που για να θεραπευθούν χρειάζεται μια κάποια εξήγηση του σκοπού των στη Κοινή Γνώμη.
Οι στήλες του «ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΟΣ» θα είνε ανοιχτές σ’ όλους τους καλούς πατριώτες που θάχουν το θάρρος να διαφωτίζουν ελεύθερα τη Κοινή Γνώμη για όλα αυτά τα ζωτικά συμφέροντα του Τόπου μας.
Οι ξενητεμένοι αδελφοί μας που ως τώρα η ευεργετική δράση των ανταποκρινότανε ως ορισμένες ενέργειες θα συσσωματωθούν είμεθα βέβαιοι γύρω στον «ΝΕΟΝ ΑΓΩΝΑ» για να διασκεδασθούν οι υποψίες, οι μεμψιμοιρίες και οι ωχαδελφικές αδιαφορίες.
Κείνο που υποσχόμεθα στην Κοινωνία της Αγίας Παρασκευής είνε πως θα σταθούμε αυστηρά αδιάφοροι σε κάθε τι που δεν ενδιαφέρει τον Τόπο μας, την ευημερία του, την προαγωγή του, αλλά και θα πατάξουμε αλύπητα κάθε διαστρεβλωτική εκδήλωση δημαγωγικών τάσεων.»
Στο πρώτο αυτό φύλλο περιλαμβάνονται πολλές στήλες και άρθρα, μεταξύ των οποίων:
- η στήλη «Πεταχτά» με σύντομες ειδήσεις, εύστοχα σχόλια και καλόβουλη κριτική, που πρόκειται για σταθερή στήλη της εφημερίδας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον,
- στήλη με τίτλο «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή» με σκοπό τη δημοσίευση κειμένων από τα προγενέστερα της εποχής χρόνια για την Αγία Παρασκευή, όπως περιγραφές, έγγραφα, σημειώσεις από τους Κώδικες της Κοινότητας, των Σχολείων, της Εκκλησίας, συνήθεις και έθιμα κτλ. και για αρχή δημοσιεύει το πρώτο μέρος της περιγραφής του χωριού και των κατοίκων παρμένη από το βιβλίου λόγιου Αναγνωστή Σταυράκη «Λεσβιάδα» που εκδόθηκε το 1849 (τα υπόλοιπα μέρη της περιγραφής ακολουθούν στα επόμενα φύλλα έως και το Φύλλο νο3),
- ένα κείμενο με τίτλο «Λόγια της Στιγμής» που αφηγείται με γλαφυρό τρόπο μία παρτίδα τάβλι,
- η στήλη Επιστήμη Εκλαϊκευμένη με σκοπό την παρουσίαση ενός επιστημονικού θέματος με εκλαϊκευμένο τρόπο με πρώτο θέμα την μετανάστευση των χελιών που συνεχίζεται και στο Φύλλο νο2 .
- Γεωργική Στήλη που πληροφορεί για τους τρόπους περιποίησης των καπνών από τους μύκητες,
- Στήλη Μαγειρικής με νηστίσιμη συνταγή για πατάτες μουσακά,
- στήλη με Σατυρικά Ποιήματα με θέμα τα συγχαρητήρια για τα γενέθλια ενός γαϊδάρου,
- το διήγημα του Τολστόϊ «Ο Σιταρόσπορος»,
- άρθρο για τη διατροφή ενός βρέφους.
Στις ειδήσεις από το χωριό που περιλαμβάνονται στην ομώνυμη στήλη μαθαίνουμε τα αποτελέσματα των κοινοτικών εκλογών της 11 Φεβρουαρίου 1934 (από την πλειοψηφία εκλέγονται οι Στρατής Κράλλης, Παν. Τσακύρης, Χ. Γαληνός, Π. Κοντορέλλης, Π. Μπεχλεβανάς, Χ. Αναγνωστής, Ν. Κουλμανδάς, Π. Μελεμενιός και από τη μειοψηφία Γ. Κωνσταντέλλης, Στ. Κασιάκος, Γ. Σταματίου, Ε. Προδρόμου), τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη νέου Αγροτικού Συμβουλίου (εκλέγονται Ευστρ. Χατζηδημητρίου, Χ. Κασκαβάλης, Στ. Μιχαήλαρος, Ευστρ. Χονδρός, Χαρ. Δρακούλας, Χρ. Στρατουλέλλης, Παρ. Καλογεράς), λεπτομέρειες από την τέλεση του ετήσιου μνημόσυνου υπέρ των χωριανών πεσόντων πολέμου κατά την ημέρα της Ορθοδοξία στις 25 Φεβρουαρίου 1934, την επίσκεψη νομοκτηνιάτρου από τη Μυτιλήνη, λόγω μιας θανατηφόρου ασθένειας που παρουσιάστηκε στα πουλερικά των σπιτιών και την έναρξη των καθηκόντων στο χωρίο της νέας μαίας Στάσας Τσαμπή.
Το πρώτο φύλλο κυκλοφορεί μετά την πολύ κρύα περίοδο των Αποκριών του 1934, καθώς, σύμφωνα με τη στήλη «Πεταχτά»: «Παρ’ όλο το ασυνήθιστο για τα μέρη μας ψύχος κατά τας ημέρας των Αποκρεώ… Η Αγία Παρασκευή τις γλέντησε για καλά τις Αποκρηές της… Προ παντός δε την Καθαρή Δευτέρα!… Όλα και όλα την ημέρα αυτή οι Αγιαπαρασκευώτες δεν εννοούν να την αφήσουν να περάσει απαρατήρητη… Οι ντραμπούκες λοιπόν, οι τενεκέδες και τα Βακχικά τραγούδια πήραν και έδωσαν την ημέρα εκείνη…». Το πόσο άσχημος και καταστρεπτικός για την αγροκτηνοτροφία ήταν ο χειμώνας της χρονιάς αυτής απεικονίζεται στην ίδια στήλη παρακάτω: «Καταστρεπτικώτατη η εφετινή χρονιά για τους κτηνοτρόφους… Η Γη μένει ολόγυμνη από χόρτο σαν καλοκαιρινή!… Οι όψιμες βροχές και οι ασυνήθιστες παγωνιές που άρχισαν ύστερα δεν άφησαν μήτε καν να φυτρώση το χόρτο… Ή όπου φύτρωσε έμεινε ατροφικό και αρρωστημένο… Τα μικρά αρνάκια πουλήθηκαν όσα-όσα… Και η προσπάθεια των τσομπάνηδων στράφηκε στο πώς να σώσουν μόνο τα μεγάλα πρόβατα… Κι’ αυτά όμως έχουν πάθει απ’ την έλλειψη τροφής… Το κακό βέβαια θα μπορούσε να προληφθεί στις αρχές με την προμήθεια τροφών απ’ έξω… επειδή όμως κανένας δεν εφαντάζετο πως το κακό θα παίρνε τόση έκταση δεν ελήφθη καμμιά τέτοια φροντίδα…»
Αριθμός Φύλλου: 2 – Ημερομηνία Έκδοσης: 18 Μαρτίου 1934
Στο δεύτερο φύλλο πάντως διαφαίνεται μία πιο αισιόδοξη εξέλιξη του καιρού, αφού «Με τη λίγη βροχή και τις καλωσύνες του Μάρτη, η γη αρχίζει ν’ αναρραγώνει… Το χορτάρι μεγαλώνει, τα πρώτα λουλούδια φάνηκαν στα χωράφια… Αν πάη καλά ο καιρός έτσι θα ανακουφισθούν λίγο οι κτηνοτρόφοι, που τόσο δυστύχησαν εφέτος…»
Επίσης πληροφορούμαστε μεταξύ άλλων ότι στις 4 Μαρτίου 1934 τα μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων του χωριού πραγματοποιούν την ετήσια γιορτή τους, αφού πρώτα έχουν παρευρεθεί στην πρωινή Θεία Λειτουργία και έχει προηγηθεί η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στις 11 Μαρτίου 1934 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων «Η Αναγέννησης» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ιωσίας ο Ακτοφύλαξ» και στις 12 Μαρτίου 1934 ο κοινοτικός μηχανικός παραλαμβάνει προσωρινά το έργο της Δεξαμενής (του χωριού).
Στη στήλη «Πεταχτά» περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο μία αναπάντεχη και πιπεράτη επίσκεψη στο χωριό: «… μας έφερε ο Μάρτη το Αραπάκι με τρεις Αρμένες χορεύτριες… Έμειναν μίαν εβδομάδα και απεδήμησαν έπειτα… Κόσμος και κοσμάκης στο καφενείο του κ. Ιγν. Μιχαηλάρου, όπου έδιναν τους χορούς των… Στον πειρασμό τους δεν μπορούσαν να βαστάξουν ούτε παντρεμένοι νοικοκύρηδες, τσακισμένης ηλικίας… Κι έμειναν αργά, θεώμενοι και σκανδαλιζόμενοι στους προκλητικούς χορούς των Αρμενισσών… Εννοείται βέβαια πως επιστρέφοντας μεσάνυχτα σπίτι, άκουγαν και τον σχετικόν εξάψαλμο από τας αγρύπνους συμβίας των!…»
Στο δεύτερο αυτό φύλλο ξεκινάει αφιέρωμα στο Γεωργικό Σωματείο «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» που ολοκληρώνεται στο Φύλλο νο8. Επίσης περιλαμβάνονται:
- άρθρο του ιδιοκτήτη Ευριπίδης Πλάτων γύρω από το ζήτημα του λαδιού,
- το χρονογράφημα του Κ. Μάκιστου «Ο Μακαρίτης»,
- η Γεωργική Στήλη με θέμα «Διάφορες σκόνες για τις ασθένειες των φυτών»,
- Στήλη Μαγειρικής με συνταγή για ξηροτήγανα (αυγοκαλάμαρα),
- στήλη με Σατυρικά Ποιήματα,
- το διήγημα της Fernan Caballero «Το χαμένο παιδί».
Το Φύλλο με αριθμό 3 της 25ης Μαρτίου 1934 δεν έχει ψηφιοποιηθεί
Αριθμός Φύλλου: 4 – Ημερομηνία Έκδοσης: 1 Απριλίου 1934
Στο Φύλλο νο4 μαθαίνουμε πληροφορίες για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου 1934, που περιελάμβαναν Δοξολογία μετά τη Θεία Λειτουργία, τελετή στην αυλή της εκκλησίας με εθνικούς χορούς και εθνικά τραγούδια από τους μαθητές, πανηγυρικό λόγο από τον Διευθυντή του Δημοτικού Κων. Παπαχαραλάμπους, απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές Ειρήνη Ταφύλια, Αικατερίνη Παλή και Χριστόφα Σκαρλατή και διπλή παρέλαση, μεσημέρι και βράδυ.
Η εφημερίδα επίσης επισημαίνει την χαρμόσυνη είδηση της επίσκεψης πολλών ξενιτεμένων συγχωριανών, μεταξύ των οποίων και ο Μιλτιάδης Ζεϊμπεκέλλης που επανέρχεται μετά από απουσία 30 περίπου ετών και γίνεται αποδεκτός από την τοπική κοινωνία με μεγάλη θέρμη, καθώς είχε στηρίξει οικονομικά στην ανέγερση των Σχολείων τόσο προσωπικά, όσο μέσω προσπαθειών του που απέφεραν 8 χιλιάδες δολάρια και από άλλους ομογενείς. Στο επόμενο Φύλλο (νο5) ενημερωνόμαστε ότι ο ίδιος ο Μιλτιάδης Ζεϊμπεκέλλης θα αναλάβει και το Κουρμπάνι του Πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής τη Λαμπροβδομάδα, ενώ έκανε και άλλες δωρεές με την άφιξή του: στο Φύλλο νο6 ενημερωνόμαστε ότι προσέφερε 100 δολλάρια υπέρ των αναγκών της Εκκλησίας, στο Φύλλο νο7 διαβάζουμε ευχαριστήριο της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Εφέρδων Αγίας Παρασκευής «δια την αναζωογόνησιν του αποθεματικού της κεφαλαίου», στο Φύλλο νο10 ανακοινώνεται ότι θα πραγματοποιήσει και το Κουρμπάνι του Πανηγυριού του Ταύρου της 20ης Μαϊου 1934 και τέλος στο Φύλλο νο22 μαθαίνουμε ότι δωρίζει στα Σχολεία μας μία κινηματογραφική μηχανή, μαζί με 15 ταινίες εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, αξίας 20.000 δραχμών.
Το πρωταπριλιάτικο ψέμα του παρόντος Φύλλου (όπως φανερώνεται στο επόμενο Φύλλο) είναι ότι μέσα στην εβδομάδα αυτή θα έχουμε επίσκεψη 50 Γάλλων περιηγητών που έχουν καταφτάσει στη Μυτιλήνη με το υπερωκεάνιο «Δούξ της Ορλεάνης».
Δυστυχώς η ανομβρία εξακολουθεί, παρά τις πρώτες βροχές του Μαρτίου (Φύλλο νο2) «… κι η χλόη, μόλις πρασίνισε, άρχισε κιόλας να ξηραίνεται στα φτωχά εδάφη…»
Στην υπόλοιπη αρθρογραφία του φύλλο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
- μέρος του επετειακού λόγου του διευθυντή της Δημοτικής Σχολής και λαογράφου Μάκιστου κατά την 25η Μαρτίου 1934,
- η στήλη με Σατυρικά Ποιήματα,
- η αρθρογραφία του Μητροπολίτου Μηθύμνης Διονυσίου με θρησκευτικά θέματα «Τι είνε η θρησκεία;»,
- το χρονογράφημα του λογοτέχνη Χάρη Θεοχάρη «Απορίες του Κουτομόγια»,
- η Ιατρική Στήλη με θέμα «Ο αλκοολισμός και τα αποτελέσματά του» του ιατρού Γεωργίου Καλλιπολίτη που ολοκληρώνεται σε συνέχειες στο Φύλλο νο6,
- η στήλη με τίτλο «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή» με το καταστατικό των Ισνάφιδων των Ραπτών και Μπακάληδων του 1840 που ξεκινάει από το Φύλλο νο3 και ολοκληρώνεται στο Φύλλο νο5.
Αριθμός Φύλλου: 5 – Ημερομηνία Έκδοσης: 8 Απριλίου 1934
Το Φύλλο νο5 εκδίδεται την Κυριακή του Πάσχα του 1934 με πρωτοσέλιδο χαρμόσυνο μήνυμα-άρθρο του Μητροπολίτου Μηθύμνης Διονυσίου για «Χριστός Ανέστη» και το ποίημα «Η Ημέρα της Λαμπρής» του Διονύσιου Σολωμού.
Οι αρνητικές καιρικές συνθήκες συνεχίζονται: «Ο Απρίλης μας ήρθε με μάσκαν Ιανουαρίου ο άθλιος!… Τις τελευταίες διαθέσεις για τη λαχταριστή βροχούλα που μας άφησε ο Μάρτιος… Τις μετέβαλε αυτός σε ξερό βοριαδάκι… Κι η γεωργική καλλιέργεια βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο…»
Μαθαίνουμε επίσης ότι κατά την προηγούμενη Κυριακή, 1 Απριλίου 1934, πραγματοποιήθηκαν Γενική Συνέλευση και Εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πατριωτικό Ίδρυμα Προστασίας Παιδιού (Π.Ι.Π.Π), στο οποίο εξελέγησαν οι Μαρία Γιαννακέλλη, Στέλλα Καλλιπολίτου, Ασπασία Μιχαηλάρου, Ευστρατία Μελεμενιού, Μαριάνθη Χαραλάμπους, Μαριάνθη Τζιτζή, Κατίνα Χατζηκουμή, Αδαμαντία Κυδωνιάτου, Καλλιόπη Μπεχλεβανά, Ευριπ. Πλάτων, Κ. Παπαχαραλάμπους και Π. Ζωγάς.
Τέλος στο Φύλλο νο5 περιλαμβάνονται :
- το διήγημα του Κώστα Μάκιστου «Η Ουρανιώ»,
- ένα κείμενο με τίτλο «Λόγια της Στιγμής» για μία νέα «εφεύρεση» που δίνει «σοφία» στους ανθρώπους,
- η στήλη με τα Σατυρικά Ποιήματα,
- η Επιστημονική Στήλη με τίτλο «Η καταγωγή των Πτηνών»,
Αριθμός Φύλλου: 6 – Ημερομηνία Έκδοσης: 15 Απριλίου 1934
«Παρ’ όλο το προχώρημα της Άνοιξις, οι αυλές των σπιτιών γενικά… Είναι πολύ φτωχές σε λουλούδια… Εκείνη η βαρυχειμωνιά τέλος πάντων παντού άφησε τα ίχνη της…», όπως γράφει η στήλη «Πεταχτά».
Την ύπαρξη Ένωσης Εφέδρων (Παλαιών Πολεμιστών) Αγίας Παρασκευής μπορεί να διαπιστώσει κανείς σε τούτο το Φύλλο, καθώς η εφημερίδα κοινοποιεί πρόσκλησή της σε Γενική Συνέλευση την 14η Απριλίου 1934 με θέματα τον Απολογισμό του Απερχόμενου και την Εκλογή Νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Επίσης μαθαίνουμε ότι στις 8 Απριλίου 1934 έγινε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Κοινοτικού Συμβουλίου (που εξελέγη στις 11 Φεβρουαρίου 1934, σύμφωνα με το Φύλλο νο1) προς ανάδειξη Προεδρείου, όπου εξελέγη ως Πρόεδρος ο Στρατής Κράλλης, ψηφισθείς και από τη μειοψηφία, και ως Αντιπρόεδρος ο Χρίστος Γαληνός.
Στο ειδικό άρθρο για την κοινωνική μέριμνα στο χωριό ανακοινώνεται ότι το Μ. Σάββατο η Κοινότητα διέθεσε 6.000 δραχμές και μοίρασε σε 152 άπορες οικογένειες τρόφιμα, κρέας, ψωμί και ρύζι και ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων «Η Αναγέννηση» δώρισε φορεματάκια και παπούτσια σε 70 άπορα παιδιά των Σχολείων, στα οποία είχαν παραχωρηθεί νωρίτερα στο σχολικό έτος βιβλία και ένδυση/υπόδηση και από το Πατριωτικό Ίδρυμα Προστασίας Παιδιού (Π.Ι.Π.Π).
Το Φύλλο νο6 περιλαμβάνει επίσης τα ακόλουθα:
- «Ο εμπαιγμός των ελαιοπαραγωγών», άρθρο του ιδιοκτήτη Ευριπίδης Πλάτων,
- το χρονογράφημα του Κώστα Μάκιστου με τίτλο «Ο φεμινισμός στην Αγία Παρασκευή»,
- στήλη με τίτλο «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή» που περιέχει «Εκκλησιαστικαί και Πολιτικαί εν ταύτω Διατάξεις γενόμενοι κατά το 1832 έτος Δι’ Αφορισμού»,
- η Πτηνοτροφική Στήλη με θέμα «Πως τρέφουμε τες πάπιες»,
- στήλη με Σατυρικά Ποιήματα, με την υπογραφή Κ. Φ. Σκόκος,
- Στήλη Μαγειρικής για κουραμπιέδες με λάδι,
- το διήγημα «Ο Χρυσομπάμπουλας» του Edgard Poe που κυκλοφορεί σε συνέχειες και ολοκληρώνεται στο Φύλλο νο19
Αριθμός Φύλλου: 7 – Ημερομηνία Έκδοσης: 22 Απριλίου 1934
Μία σημαντική επίσκεψη δέχεται η Αγία Παρασκευή στις 17 Απριλίου 1934: την επίσκεψη του τότε βουλευτή Λέσβου και μετέπειτα Πρωθυπουργού της Ελλάδας Γεωργίου Παπανδρέου. Αλλά εξίσου μεγάλο γεγονός που συντελείται την επόμενη ημέρα της επίσκεψης αυτής είναι η λιτανεία που λαμβάνει χώρα στο χωριό: «Κατόπιν της παρατεινόμενης ανομβρίας ο Γεωργικό κόσμος της Κωμοπόλεώς μας εν τη απογνώσει εις την οποίαν περιήλθεν εζήτησε από την Εκκλησίαν να γίνη Λιτανεία. Πράγματι δε η τελετή έγινεν την παρελθούσαν Τετάρτην, 18ην τρέχοντος. Η Πομπή, ακολουθούντος πλήθος κόσμου, εξεκίνησε από την Εκκλησίαν και μετέβη εις τα πλησίον του χωριού εξωκκλήσια. Καθ΄όλην την διάρκειαν της λιτανείας η αγορά έμεινε κλειστή.» Μάλιστα «ο πιο πολύς γεωργικός κόσμος με προθυμία και ευλάβεια νήστεψε τις δύο προηγούμενες μέρες της λιτανείας, γιατί η στερνή πια ελπίδα όλων για βροχή έμεινε στο Θεό.»
Στο Φύλλο νο7 γίνεται ειδική μνεία και στο Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής που τελέστηκε τη Λαμπροβδομάδα, το οποίο παρουσιάζεται να ήταν ζωηρό, τόσο από πλευράς συμμετοχής και γλεντιού, όσο και εξαιτίας κάποιων διαξιφισμών. Αναλυτικά το κεντρικό άρθρο με τίτλο «Η Πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής» γράφει: «Εξαιρετικήν ζωηρότητα παρουσίασε εφέτος το πανηγύρι του χωριού μας. Αυτό οφείλεται και εις την δωρεάν του κουρμπανιού απ’ τον κ. Μιλτιάδη Ζεϊμπεκέλλη και εις τον ζήλον της οργανωτικής Επιτροπής των Εφέδρων. Την παραμονή έγινε η περιφορά του βοδιού μέσα στο χωριό. Στην αρχή η πομπή μετέβη στο Ηρώον των Πεσόντων, όπου ο κ. Γ. Κυδωνιάτης κατέθεσε στέφανον εκ μέρους της οργανώσεως των Εφέδρων. Η συρροή του κόσμου το βράδυ της παραμονής στο εξωκκλήσι ήταν πρωτοφανής. Το γλέντι βάσταξε ως τις πρωινές ώρες της επομένης. Πυκνόν επίσης εκκλησίασμα παρηκολούθησε την Θείαν Λειτουργίαν. Δυστυχώς μερικά λυπηρά επεισόδια, ηπείλησαν να διαταράξουν την σεμνότητα της Πανηγύρεως, και εις τα οποία δεν θέλομεν να επεκταθώμεν. Εσχολιάσθησαν όμως δυσμενέστατα από ολόκληρον την κοινωνίαν του χωριούμας εκείνοι οίτινες τα εδημιούργησαν, χωρίς ουδένα απολύτως δίκαιον και αποχρώντα λόγον. Τα επεισόδια αυτά θα ελάμβανον βιαίας λύσεις εκ μέρους των Εφέδρων, εις βάρος των οποίων ηθέλησαν να τα δημιουργήσουν, αν δεν συνεκράτουν τα πράγματα μερικοί ψυχραιμότεροι, κ’ ιδιαιτέρως ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Παντελίδης. Την εξέλιξην του σκανδάλου, ο «Νέος Αγών» αισθάνεται υποχρέωσιν απέναντι της νουνεχούς κοινής γνώμης, να την παρακολουθήση, και επανέλθη προσεχώς διεξωδικότερον επί των αιτιών και αφορμών των άθλιων γεγονότων.»
Από τη στήλη «Πεταχτά» επίσης μαθαίνουμε ότι: «Από το κουρμπάνι εφέτος δεν έλειψε και το σχετικό θαύμα… Λένε λοιπόν πως όταν θυσίαζον το βόδι το μαχαίρι δεν έκοβε καλά και χαράχτηκε ο μισός λαιμός του βοδιού… ώσπου να ετοιμάσουν δεύτερο μαχαίρι το ιερό θύμα έμεινε ακίνητο, ατάραχο… με μισοκομμένο το λαιμό του… περιμένοντας το τέλος της προσφοράς του στην Αγία…»
Από το παρόν Φύλλο και μέχρι το Φύλλο νο10 αναπτύσσεται εκτενής αρθρογραφία για την περιποίηση και την εκτροφή του κουνελιού με αφορμή το γεγονός ότι ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείο κ. Παπαχαραλάμπους έχει φέρει στο Σχολείο και εκτρέφει μία πολύ καλή ράτσα κουνελιών που δίνει αρκετό κρέας και το δέρμα τους έχει καλή αξία, με αποκλειστικό σκοπό να τα διοχετεύσει στους ενδιαφερόμενους και να διαδοθεί στο χωριό η κουνελοτροφία.
Στο Φύλλο νο7 θα διαβάσουμε επίσης:
- «Το Κοινοτικό Ενδιαφέρον», άρθρο του ιδιοκτήτη Ευριπίδης Πλάτων, όπου ο ιδιοκτήτης αναμένει τις προγραμματικές δηλώσεις των νεοεκλεγμένων στο Κοινοτικό και Αγροτικό Συμβούλιο,
- τη στήλη με τίτλο «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή» με διάφορες Περιλήψεις από παλαιά έγγραφα της περιόδου 1762-1771, όπως δωρεές, διαθήκες, αφορισμούς, πωλητήρια, κ.α.,
- αρθρογραφία του Μητροπολίτου Μηθύμνης Διονυσίου με θρησκευτικά θέματα «Ένα από τα πολλά αίτια της πτώχειας μας»,
- το άρθρο «Τα κουνέλια: Η οικονομική σημασία των»,
- τη στήλη Πολεμικές Αναμνήσεις με τίτλο «Το όραμα» και υπογραφή «Ο έφεδρος»,
- τη Στήλη Μαγειρικής για αρνί στο χαρτί φούρνου,
- τη στήλη με Σατυρικά Ποιήματα, με την υπογραφή Κ. Φ. Σκόκος.
Αριθμός Φύλλου: 8 – Ημερομηνία Έκδοσης: 29 Απριλίου 1934
Δυστυχώς παρά την πρόσφατη λιτανεία «…οι ελπίδες για βροχές όλο και απομακρύνονται… πρώτοι οι κτηνοτρόφοι μας χτυπήθηκαν από την ανομβρία… γι αυτούς και βροχή πια να κάνη δεν σώζεται η κατάσταση… μερικοί ανεχώρησαν κιόλας για τη Θράκη, για να βρουν να νοικιάσουν βοσκοτόπους… προβληματική επίσης θα γίνει και για τους γεωργούς μας η διατροφή των μεγάλων ζώων τους το καλοκαίρι… πρέπει να βρεθεί κάποιος Οργανισμός που να φροντίση μέσον του Κράτους να τους φέρη τροφές για τα ζώα σε συμφέρουσα τιμή…». Μάλιστα η ίδια η στήλη «Πεταχτά» συνεχίζει με σκωπτικό τρόπο: «Μία ομάδα χορευτριών έκανε πάλι απόπειρα εμφανίσεως στο χωριό μας… δεν μπόρεσε όμως να σταθή παρά ένα – δύο βραδιές μονάχα και απεδήμησεν… Τάχα ο κόσμος τις βαρέθηκε πια, ή να το αποδώση κανένας στη συλλογή των κατοίκων για την προβλεπόμενη γεωργική δυστυχία;»
Στις 22 Απριλίου 1934 λαμβάνονται οι παρακάτω μεταξύ πολλών άλλων αξιοσημείωτες κοινοτικές αποφάσεις: ονοματοδοσία των οδών του χωριού, έγκριση χορήγησης 2.000 δραχμών στη νέα μαία Στάσα Τσαμπή για απόκτηση των απαιτούμενων εργαλείων, χάρισμα μισθωμάτων 2.000 δραχμών ετών 1933-1934 αξίας στον ενοικιαστή του Αγροκηπίου Χρ. Κωνσταντέλη λόγω των θεομηνιών, κατάργηση του λαγηνιού και πώληση του λαδιού με την οκά, κ.α.
Στη Γενική Συνέλευσή των Εφέδρων (Παλαιών Πολεμιστών) συμμετέχουν πάνω από 100 ατόμων, πραγματοποιείται ο Απολογισμός της Διοικούσας Επιτροπής και ορίζονται οι εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ στις 6 Μαΐου 1934.
Στο Φύλλο νο8 περιλαμβάνονται και τα εξής:
- «Οι παλαιοί πολεμιστές», άρθρο του ιδιοκτήτη Ευριπίδης Πλάτων,
- στήλη με τίτλο «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή» με διάφορες Περιλήψεις από παλαιά έγγραφα της περιόδου 1777-1790, όπως δωρεές, διαθήκες, αφορισμούς, πωλητήρια, κ.α.,
- αρθρογραφία του Μητροπολίτου Μηθύμνης Διονυσίου με τίτλο «Η Σημερινή Οικογένεια» που ολοκληρώνεται στο Φύλλο νο10,
- χρονογράφημα «Το Νταβούλι» με υπογραφή «Περαστικός»,
- άρθρο με θέμα «Τα κουνέλια: Οι τροφές των»,
- στήλη με Σατυρικά Ποιήματα, με την υπογραφή Κ. Φ. Σκόκος,
- Στήλη Μαγειρικής για κουλούρια με σισάμι,
- Τα εύθυμα του κόσμου – Τα περίεργα και τα νέα.
Αριθμός Φύλλου: 9 – Ημερομηνία Έκδοσης: 6 Μαΐου 1934
«Πεισματάρης και κακός έφυγε ο Απρίλης, χωρίς ούτε σταγόνα βροχής… με το σβήσιμο του Απρίλη, έσβησαν πια όλες οι ελπίδες των γεωργών… έξω τα σπαρτά παρουσιάζουν ένα αξιολύπητο θέαμα… μαραίνονται και φθίνουν μαραζιάρικα… Τα παιδιά που βγήκαν την παραμονή της πρωτομαγιάς για να κάνουν το καθιερωμένο στεφάνι για την πόρτα του σπιτιού των, δεν βρήκαν άλλο παρά καχεκτικά αγριολούλουδα… εχρησιμοποίησαν λοιπόν μόνο κλαριά διαφόρων δένδρων…»
Μαθαίνουμε ότι στις 29 Απριλίου 1934 το Διδασκαλείο της Μυτιλήνης επισκέφτηκε το χωριό μας και έδωσε βραδινή θεατρική παράσταση που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις σε όσους την παρακολούθησαν. Η Κοινότητα μάλιστα παρέθεσε στα μέλη του Διδασκαλείου μεσημεριανό γεύμα στο «Αγροκήπιον».
Στο Φύλλο νο 9 περιλαμβάνονται επίσης:
- «Η τραγωδία της υπαίθρου», άρθρο του ιδιοκτήτη Ευριπίδης Πλάτων,
- η στήλη με τίτλο «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή» με διάφορες Περιλήψεις από παλαιά έγγραφα της περιόδου 1814-1844, όπως διαθήκες, διαλύσεως αρραβώνων, αποφάσεις Δημογεροντίας, κ.α.,
- η Γεωργική Στήλη «Η καταπολέμησις του ωϊδίου της αμπέλου,
- η στήλη με Σατυρικά Ποιήματα, με την υπογραφή Κ. Φ. Σκόκος,
- Δια τους Αγρότας – «Μικραί γεωργικαί γνώσεις»,
- «Δίκη ποντικών», αντί χρονογραφήματος.
Αριθμός Φύλλου: 10 – Ημερομηνία Έκδοσης: 13 Μαΐου 1934
Τα νέα αυτή τη φορά από το μέτωπο των καιρικών συνθηκών είναι πιο ενθαρρυντικά: «Τη βροχή που τόσο πεισματάρικα μας αρνήθηκαν οι δύο προηγούμενοι μήνες… την έφερε ο Μάης τις περασμένες μέρες, λιγοστή κι αυτός και μετρημένη… που να χορτάση όμως η διψασμένη γη με μια τέτοια βροχούλα…»
Το Γεωργικό Σωματείο «Η Πρόοδος» μέσω του παρόντος φύλλου ενημερώνει για τον κουλμπατζή (Μιλτιάδης Ζαϊμπεκέλης) και το πρόγραμμα του προσεχούς Πανηγυριού του Ταύρου (20 Μάϊου 1934), γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το τότε το Πανηγύρι του Ταύρου γινόταν νωρίτερα από ό,τι τη σημερινή εποχή. Μάλιστα «Οι ετοιμασίες για το μεγάλο Πανηγύρι του Ταύρου άρχισαν… Φανταχτερά μπροσκούλια και χαϊμαλιά εκτίθενται για πούληση στην αγορά και τα καφενεία, για τους μερακλήδες Πανηγυριστές…»
Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 1934 της ανασυστώμενης Ένωσης Παλαιών Πολεμιστών ψηφίζουν 200 άτομα και εκλέγονται κατά σειρά: Ευριπίδης Πλάτων, Κ. Παπαχαραλάμπης, Γ. Κυδωνιάτης, Ευστρ. Κομνηνάκας, Π. Θεοφανέλλης, Χ. Κασκαβάλης, Χ. Χατζηδημητρίου.
Αξιοσημείωτες είναι μεταξύ άλλων οι παρακάτω κοινοτικές αποφάσεις της 3ης Μαΐου 1934: νομιμοποίηση των εξόδων υποδοχής και εκτροφής του Διδασκαλείου Μυτιλήνης, έγκριση ποσού 5.000 δραχμών για επιδιόρθωση τμημάτων οδών εντός του χωριού, έγκριση κατασκευής 5 σιδερένιων βυτίων για την εναπόθεση των απορριμάτων της αγοράς και των κεντρικότερων οδών (που στο Φύλλο νο18 φαίνεται ότι κατοχυρώθηκε με μειοδοτική δημοπρασία έναντι 4.000 δρχμών στον Χαρ. Μαινεμενιό), έγκριση διορισμού ως ειδικού γραμματέως της Κοινότητας του Γεωργίου Ν. Μακρογιάννη, κ.α.
Η εφημερίδα με χαρά ενημερώνει την άφιξη του Γεωργίου Λημνιού από το Σουδάν, ο οποίος θα παραθερίσει για 4 μήνες στο χωριό (καθώς στο Φύλλο νο23 ανακοινώνεται η αναχώρησή του), θα δωρίσει μία σειρά από 15 ιστορικούς χάρτες αξίας 2.900 δραχμών και κατά την παραμονή του θα παντρέψει τον Γ. Κουγιουμτζή με την Αμαλία Μιχαηλάρου (σύμφωνα με το Φύλλο νο19). Επίσης στο Φύλλο νο25 ενημερωνόμαστε ότι απέστειλε μία εικόνα της Αγίας Αικατερίνης για τον νεοεγερθέν ναό της Αγίας Αικατερίνης.
Τέλος στο Φύλλο νο10 θα διαβάσουμε τα εξής:
- «Οι κοινοτικές φορολογίες», άρθρο του ιδιοκτήτη Ευριπίδης Πλάτων,
- στήλη με τίτλο «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή» με το πρώτο μέρος του εγγράφου «Σκέψεις αυτοσχέδιοι περί της προαγωγής της Παιδείας εν τη Πατρίδη μου Αγία Παρασκευή – Γ. Αριστείδου, διδασκάλου» με το δεύτερο και τελευταίο μέρος να ακολουθεί στο επόμενο φύλλο,
- «Το Σκόρδο», χρονογράφημα με υπογραφή «Περαστικός»,
- στήλη με Σατυρικά Ποιήματα, με την υπογραφή Κ. Φ. Σκόκος,
- Στήλη Μαγειρικής για κέικ με καρύδι,
- Εβδομαδιαία Εγκυκλοπαίδεια: «Η σκέψη των φυτών».
Αριθμός Φύλλου: 11 – Ημερομηνία Έκδοσης: 27 Μαΐου 1934
Επιγραμματικά οι βασικότερες ειδήσεις της εβδομάδας έχουν ως εξής: Ο Μίλτος Παρασκευαΐδης παίρνει το πτυχίο Θεολογίας, το Πανηγύρι του Ταύρου διοργανώθηκε μεγαλοπρεπώς, χωρίς προβλήματα, με νικητή των ιππικών αγώνων τον Μιχαήλ Καλαμά με φοράδα, ενώ αναγγέλλονται οι ετήσιες Γυμναστικές Επιδείξεις του Δημοτικού με παράλληλη λαχειοφόρο αγορά διαφόρων χειροτεχνιών των μαθητών.
Στο Φύλλο νο11 θα διαβάσουμε επίσης:
- το διήγημα του Κώστα Μάκιστο «Βρε-Ξι-Θιε»,
- «Το πανηγύρι του Ταύρου» του Κώστα Μάκιστου,
- το άρθρο «Έκκλησις των Παλαιών Πολεμιστών Υπέρ της Συνεννοήσεως»,
- τους επίκαιρους στίχους με τίτλο «Ντόπιο πράμα» και υπογραφή «ο Βορρέας»,
- τη Στήλη Μαγειρικής για ψάρι φούρνου,
- την έρευνα για το «Πόσο ζούνε τα ζώα»,
- την Εβδομαδιαία Εγκυκλοπαίδεια: «Η σκέψη των φυτών».
Αριθμός Φύλλου: 12 – Ημερομηνία Έκδοσης: 3 Ιουνίου 1934
Μαθαίνουμε ότι οι γυμναστικές επιδείξεις των μαθητών του Δημοτικού, που είχαν προαναγγελθεί στο προηγούμενο φύλλο, είχαν μεγάλη προσέλευση κόσμου, τουλάχιστον 500 άτομα. Περιελάμβαναν αρχικά παρέλαση στην κεντρική αγορά του χωριού και μετά στο προαύλιο του σχολείου χορούς, αναγγελία ποιημάτων, γυμναστικές επιδείξεις και αγωνίσματα αγοριών και κοριτσιών, όπως διελκυστίνδα, αγώνες δρόμου, τρέξιμο με το αυγό, σακκοδρομίες, αλλά και ταχύτητα ραψίματος κουμπιού από μαθήτριες. «Στο τελευταίο, μια μαθητριούλα, που της κόπηκε η κλωστή κι απέμεινε τελευταία ράβοντας, ξέσπασε σε κλάματα βλέποντας τόσο κόσμο να την παρακολουθή και να την… περιμένει. Οι θεατές τότε έκαναν μια πολιτισμένη πράξη, χειροκροτώντας την ατυχία της. Έτσι η καθυστερήσασα μαθητριούλα επέστρεψε με θριαμβευτική υποδοχή». Στο τέλος της τελετής έγινε λαχειοφόρος αγορά διαφόρων χειροτεχνιών των μαθητών, στην οποία η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη.
Σύμφωνα με τη στήλη «Πεταχτά»: «Τα κριθάρια και τα σιτάρια άρχισαν να παίρνουν το χρυσαφένιο χρώμα του ωριμάσματος… Ο θέρος άρχισε σιγα-σιγά στο κριθάρι και πρώιμα σιτάρια… που, ευτυχώς, οι τελευταίοι ευνοϊκού οπωσδήποτε καιροί… τα εβοήθησαν να καρποφορήσουν… μόνο στα κουκιά είχαν μεγάλη αποτυχία οι γεωργοί μας… οι περισσότεροι δεν πήραν ούτε το σπόρο που έρριξαν στη γη… με το να μη γίνουν εφέτος τα κουκιά μας, δεν βλέπουμε ούτε κεράσια στην αγορά… γιατί άλλες χρονιές οι Αγιασώτες έφερναν κεράσια και αγόραζαν κουκιά… εφέτος όμως μαθαίνοντας πως δεν κάναμε κουκιά, μας κάνουν τον όξενο!…»
Επίσης μαθαίνουμε για τη διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή του Ημιγυμνασίου σε Αγιάσο (με επίσκεψη στην Εκκλησία της Παναγίας το Σανατόριο και άλλα αξιοθέατα), Παπάδο (όπου διανυκτέρευσαν και την επόμενη μέρα επισκέφτηκαν το Εργοστάσιο Σουρλάγκα) και Πλωμάρι (όπου επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο και παρακολούθησαν τις εργασίες της κατασκευής του λιμενοβραχίονα).
Από το παρόν φύλλο και έπειτα ξεκινάει η δημοσίευση μαθητικών εκθέσεων, με πρώτη να δημοσιεύεται η μαθητική έκθεση «Ο Γέρο Χωρικός» της μαθήτριας της ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού Ευτέρπης Παπανέλλη.
Τι άλλο συναντάμε στο Φύλλο νο12;
- Τη στήλη με τίτλο «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή» που αφορά έγγραφο με τίτλο «Ιστορία της Ελληνικής Σχολής Αγίας Παρασκευής κατά το Σχολικό έτος 1864-1865» και έχει τη μορφή ημερολογίου-ανασκόπησης εκείνου του σχολικού έτους,
- Το άρθρο «Αι Γυμνασικαί Επιδείξεις των Δημοτικών μας Σχολείων»,
- Το άρθρο «Η Ομοσπονδία Παλαιών Πολεμιστών»,
- Το άρθρο «Αι Ενέργειαι του Γερουσιαστού Λέσβου κ. Ορ, Κυπριανό δια την βελτίωσιν του κλήρου και την δυσφήμισην των ελαίων μας»,
- Το χρονογράφημα «Το μαρούλι»,
- Τους επίκαιρους στίχους «Αμα-ζώνες ηγούν Αμαζόνες» με υπογραφή «ο Βορρέας»,
- Τη Στήλη Μαγειρικής για γιαουρτόπηττα,
- Μία στήλη για «Τα Κουκιά».
Αριθμός Φύλλου: 13 – Ημερομηνία Έκδοσης: 10 Ιουνίου 1934
Στο φύλλο αυτό αναπαράγεται τμήμα άρθρου της Εφημερίδας «Λεσβιακής Επιθεώρησις» του Πλωμαρίου όπου γίνεται ειδική μνεία στη συμπεριφορά των εκδρομέων μαθητριών του Ημιγυμνασίου Αγίας Παρασκευής από την πρόσφατη επίσκεψη στο Πλωμάρι: «… Αλήθεια μεγάλη εντύπωση μου έκανε η ευγένεια και η αγωγή των κοριτσιών της Αγίας Παρασκευής. Νομίζει κανείς ότι έχει να κάνη με μικρές πρωτευουσιάνες. Ομιλητικώτατες, σεμνές, με υποχρεωτικούς τρόπους, πρότυπον της αυριανής ιδεώδους μητέρας και γυναικός», με τα εύσημα του συντάκτη του «Νέου Αγώνα» να αποδίδονται στον καθηγητή τους Γ. Ανδρεάδη.
Στις 3 Ιουνίου 1934 το Κοινοτικό Συμβούλιο λαμβάνει μεταξύ άλλων τις παρακάτω αξιοσημείωτες αποφάσεις: έγκριση επιδιόρθωση της οδού από το Κοινοτικό Λουτρό ως το Κοινοτικό Ελαιοτριβείο, έγκριση του πίνακα ονομάτων της ονοματοδοσία των οδών του χωριού, καθορισμός του μηνιαίου μισθού του κοινοτικού δασοφύλακκα Αντ. Κατσάνη σε 500 δραχμές, και επίσης «ενέκρινεν όπως ανελήφθη πίστωσιν εκ δραχμών 1.500 δια την απαιτούμενην δαπάνην εξολοθρεύσεως των κοράκων, απεφάσισε την εξαγοράν εκάστου προσαγομένου κόρακος αντί 3 δραχμών».
Αυτή τη βδομάδα δημοσιεύεται η μαθητική έκθεση «Μία εκδρομή στο γυναικείο μοναστήρι» της μαθήτριας της Α’ Τάξης Ημιγυμνασίου Ελεωνόρας Χ. Αμπατζή. Επίσης δημοσιεύονται τα ακόλουθα:
- Στήλη με τίτλο «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή» έγγραφο με τίτλο «Σχέδιον περί συστάσεων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ”Η Αδελφότης” εν Αγία Παρασκευή 1867 του διδασκάλου Γ. Αριστείδου»» που έχει τη μορφή ημερολογίου-ανασκόπησης εκείνου του σχολικού έτους,
- «Τι ζητούν οι Παλαιοί Πολεμιστές – Ένα ψήφισμα του συνεδρίου των»,
- Αντί χρονογραφήματος «Απομνημονεύματα φοιτητού»,
- Εβδομαδιαία εγκυκλοπαίδεια: «Η σκέψη των φυτών»,
- Ιατρική Στήλη: «Πως αρρωσταίνουμε από την ελονοσία και πως δυνάμεθα να προφυλαχθούμε» (μέρος πρώτο, με το δεύτερο να ακολουθεί στο επόμενο φύλλο) του ιατρού Γ. Καλλιπολίτη
- Γεωργική Στήλη: «Για να καρποφορήση το ελαιόδενδρον» του καθηγητή δενδροκομίας Π. Αναγνωστόπουλου που δημοσιεύεται σε συνέχειες μέχρι και το Φύλλο νο16,
- Στίχοι επίκαιροι «Το μέγα ερωτηματικόν» με υπογραφή «ο Βορρέας»,
- «Τα Ζητήματά μας εις της Γερουσίαν: Αι ενέργειαι του κ. Κυπριανού».
Αριθμός Φύλλου: 14 – Ημερομηνία Έκδοσης: 17 Ιουνίου 1934
Η εφημερίδα με χαρά ενημερώνει για την άφιξη των Γ. Κουγιουμτζή (για τον οποίο στο Φύλλο νο16 μαθαίνουμε ότι αρραβωνιάζεται και στο Φύλλο νο19 παντρεύεται την Αμαλία Μιχαηλάρου) και Στυλ. Τσοκαρέλλη από το Χαρτούμ του Σουδάν. Και οι δύο δώρισαν από 1.000 δραχμες στο Σύλλογο Πατριωτικό Ίδρυμα Προστασίας Παιδιού (Π.Ι.Π.Π) (σύμφωνα με το Φύλλο νο16) και από ένα αριθμητήριο και έναν μεγάλο Γεωφυσικό Χάρτη της Αφρικής (σύμφωνα με το Φύλλο νο22).
Το ίδιο φύλλο αναγγέλλει δύο εκδηλώσεις της ερχόμενης εβδομάδας:
- το ανέβασμα θεατρικής παράστασης από τα μέλη του Συλόγου Πατριωτικό Ίδρυμα Προστασίας Παιδιού (Π.Ι.Π.Π) την επόμενη Κυριακή με το τρίπρακτο δράμα του Δ. Ταγκόπουλου » Η Μητέρα» και την κωμωδία «Ξυδάκης και Θανασούλης» του Ευγένιου Labishe, κατά παράφραση Άγγελου Βλάχου, με τιμή εισιτηρίου 15 δραχμές και τα έσοδα να προορίζονται προς τα άπορα παιδιά των Σχολείων μας
- την καθιερωμένη Σχολικής Τελετής Λήξης των μαθημάτων με θεατρικές παραστάσεις, ποιήματα και τραγούδια από τους μαθητές και τη βράβευση μαθητών.
Δημοσιεύεται επίσης η μαθητική έκθεση «Το ευλογημένο δέντρο του τόπου μας» της μαθήτριας της ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού Μαρίας Ε. Γουδή.
Τέλος θα διαβάσουμε τα εξής:
- στήλη με τίτλο «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή» με Κανονισμούς για τον αρραβώνα, τον γάμο και άλλα έθιμα του 1872 που συνεχίζονται και στο επόμενο Φύλλο,
- άρθρο για τον οργανισμό Πατριωτικό Ίδρυμα Προστασίας Παιδιού (Π.Ι.Π.Π.),
- «Ο κ. Κυπριανός δια την καταδιώξιν των καπνοπαραγωγών»,
- Εβδομαδιαία εγκυκλοπαίδεια: «Τα νησιά που φυτρώνουν»,
- Στίχοι επίκαιροι «Είμαστε για γέλια» με υπογραφή «ο Βορρέας»,
- ευθυμογράφημα «Το κάρρο του χάρου».
Αριθμός Φύλλου: 15 – Ημερομηνία Έκδοσης: 24 Ιουνίου 1934
Στο παρόν φύλλο δημοσιεύεται ο πανηγυρικός λόγος που εκφώνησε ο Διευθυντής του Β’ Μεικτού Δημοτικού Αγίας Παρασκευής Κ. Παπαχαραλάμπους επί τη λήξει του σχολικού έτους 1933-1934 και λεπτομερής αναφορά στην Σχολική Τελετή Λήξης μαθημάτων: «Την παρελθούσαν Κυριακή, από τις 9 έως τις 11 π.μ έγινε εις την μεγάλην αίθουσαν του Σχολικού μας Κτηρίου η αναγγελθείσα τελετή των δύο Δημοτικών μας Σχολείων επί τη λήξει των μαθημάτων του Σχολικού Έτους 1933-1934. Το πρόγραμμα πλουσιώτατον εις διαλόγους, ποιήματα, κωμωδιούλες, τραγούδια, ήρεσε στο κοινόν, που χειροκροτούσε τους θαρραλέους μικρούληδες μαθητάς. Στο τέλος έκαμε τον απολογισμόν του διαρρεύσαντος Σχολικού Έτους ο Διευθυντής του Β΄Δημοτικού κ. Κων. Παπαχαραλάμπους. Ηκολούθησε αμέσως η παροχή βραβείων (Επιμέλειας και Αρετής) εις τους διακριθέντες μαθητάς και μαθητρίας των Τάξεων από το Π.Ι.Π.Π. και τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων «Αναγέννησις». Εις το τέλος της τελετής ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Κράλλης αννήγγειλεν ότι και η Κοινότης θα θεσπίση βραβεία από το επόμενο έτος. Ευχαρίστως επίσης πληροφορούμε ότι και η ενταύθα Εταιρεία Ηλεκτροφωτισμού θα παρέχει από το επόμενον έτος ανάλογα βραβεία εις τους αριστεύσαντας μαθητάς καθώς και ατομικώς ο κ. Κωνστ. Πλάτων. Οι βραβευθέντες μαθηταί και μαθήτριαι: Μαρία Ευστρ. Γουδή, Παναγ. Γ. Κωνσταντέλλης, Καλλιρόη Σ. Χριστοφίδου, Κυριάκος Γ. Μιμικέλλης, Αικ. Μ. Παλή, Ευστρ. Κ, Χαλιού, Ιωάν. Β. Βασιλείου, Αντ. Ε. Ζαχαρή, Στ. Α. Αρμάδας, Αντ. Ε. Κατσάνη, Ευμορφία Σ. Χριστοφίδου, Αριάδνη Ι. Γκίγκα»
Η μαθητική έκθεση της εβδομάδας είναι της μαθήτριας της ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού Μαίρη Π. Δρακούλη και έχει θέμα «Το ταξίδι μου».
Θα διαβάσουμε επίσης:
- επίκαιρους στίχους με τίτλο «Ζάλος» και υπογραφή «ο Βορρέας»,
- άρθρο «Για τις οικοκυράδες»,
- «Οι Εσκιμώοι» από την Εβδομαδιαία Εγκυκλοπαίδεια,
- «Περί αχινού χερσαίου ήγουν Καντζοχοίρου» από το παιδικό βιβλίο «Συνάθροισις εκ των Παλαιών Φιλοσόφων περί φύσεως Ιδιωμάτων τινών Ζώων» του Δαμασκηνού Αρχιερέως του Στουδίτου.
Αριθμός Φύλλου: 16 – Ημερομηνία Έκδοσης: 1 Ιουλίου 1934
Σε αναλυτικό άρθρο δίνεται λεπτομερής αναφορά στη θεατρική παράσταση του Συλλόγου Πατριωτικό Ίδρυμα Προστασίας Παιδιού (Π.Ι.Π.Π.) που προανήγγειλε το Φύλλο νο 14 και επισημαίνεται η επιτυχία της με την προσέλευση πλήθους κόσμου. Η κριτική της εφημερίδας για την παράσταση είναι άκρως εγκωμιαστική: «Αν και το έργον αυτό του Ταγκοπούλου είνε περισσότερο φιλολογικό και λογοτεχνικό, εν τούτοις οι ερασιτέχνες μας κατόρθωσαν με την ψυχολογική μελέτη των προσώπων του δράματος και το άρτιο και συγκρατιμένο παίξιμό των, να αιχμαλωτίσουν ευθύς εξ αρχής την προσοχή και το ενδιαφέρον των θεατών και να είνε πλήρης η επιτυχία της αποδόσεώς του. Πράγματι δε το ακροατήριο παρηκολούθησε με εντεταμένην προσοχήν την εκτέλεσιν ολόκληρου του δράματος. Τους γυναικείους ρόλους του δράματος υπεδείθησαν η κα. Πλάτωνος στο ρόλο της «Μητέρας», αποδώσασα αυτόν ως πάντοτε άρτια και ψυχολογημένα, η δις Κωνσταντίνα Χ. Αμπατζή ως ψυχοκόρη «Ρηνιώ» ήταν μία αποκάλυψη για μας. Ταλέντο πολύ δυνατό, ως εμφάνιση κι απόδοση άφθαστη. Η δις Φρόσω Φαναρά ως κόρη «Δαφνούλα» μας παρουσιάστηκε πολύ ψυχολογημένα κι απέδωσε το δύσκολο και συγκρατημένο ρόλο της πολύ τεχνικά. Στους ανδρικούς ρόλους: ο κ. Ι. Παπάνης ως «πατέρας» ένοιωσε τον τύπο του προσώπου του έργου και τον διερμήνευσε λαμπρά. Για τον κ. Ιγνάτιο Φαναρά μπορούμε να πούμε πως ήταν πολύ καλοβαλμένος και μας παρουσιάστηκε τέλειος στο ρόλο του «Μιχαλάκη». Επίσης η δις Δήμητρα Βασιλείου και ο κ. Κ. Μάκιστος απέδωσαν με πολύ φυσικότητα τους μικρούς των ρόλους. Η εκλογή της κωμωδίας «Ξυδάκης και Θανασούλης» ήταν πολύ επιτυχής, παίχτηκε δε γενικά από όλους με τόσο κέφι, που αβίαστα ξεσπούσαν κάθε λίγο τα γέλια και τα χειροκροτήματα των θεατών. Έλαβαν μέρος: ο κ. Γ. Ανδρεάδης ως «Ξυδάκης» που ευθύς μόλις παρουσιάστηκε στη σκηνή απέσπασε τα χειροκροτήματα του κοινού. Τον θαυμάσαμε στην απόδοση του ρόλου του, δύσκολα τον ξεχώριζες από εξ επαγγέλματος ηθοποιό και μάλιστα κωμικό. Η δις Δήμητρα Βασιλείου πολύ επιτυχημένη εμφάνιση ως υπηρέτρια έπαιξε χαριτωμένα. Ο κ. Κ. Μάκιστος ως «Θανασούλης» άφθαστος σκόρπιζε αβίαστα τα γέλια. Η δις Κατίνα Ψούχλου και ο κ. Ιγνάτιος Φαναράς ως κος και κα. Πετεινού στους ρόλους των αμίμητοι. Γενικά ήταν μία παράσταση που ήρεσε πολύ στον κόσμο κι εσημείωσε άριστην επιτυχίαν. Η συρροή δε του κόσμου ήταν τόση, ώστε πολλοί καθυστερήσαντες παρηκολούθησαν όρθιοι εις τους διαδρόμους την παράσταση.»
Η μαθητική έκθεση της εβδομάδας είναι της μαθήτριας της Α’ Τάξης Ημιγυμνασίου Άννας Στ. Τζιτζή και έχει θέμα «Το Μάρτη ξύλα φύλαγε».
Θα διαβάσουμε επίσης:
- τη στήλη με τίτλο «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή» με την «Εγκύκλιο διαταγή Μουτεσαρίφη της Νήσου Μυτιλήνης 1878» που συνεχίζεται και στο επόμενο Φύλλο,
- ένα ποίημα με τίτλο «Το τραγούδι του μπεκρή» με υπογραφή «Κ. Καρθαίος»
- «Το διήγημα του χωριού – Το δεύτερο χάρισμα» του Γιάννη Αποσπερίτη,
- «Περί Κόρακος» από το παιδικό βιβλίο «Συνάθροισις εκ των Παλαιών Φιλοσόφων περί φύσεως Ιδιωμάτων τινών Ζώων» του Δαμασκηνού Αρχιερέως του Στουδίτου.
Αριθμός Φύλλου: 17 – Ημερομηνία Έκδοσης: 8 Ιουλίου 1934
Στο φύλλο αυτό μαθαίνουμε ότι «το λαμπρόν Γεωργικόν Σωματείον της Κωμοπόλεώς μας η «Πρόοδος» ετελείωσε και παρέδωσε κατ’ αυτάς εις τας αγροτικάς ανάγκας των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής, νέον ωφέλιμον έργον. Πρόκειται περί του κανούργιου Γεφυριού που κατασκεύασε στα Ποταμάρια (Στυψιανό Ποταμάρι), έργο που ήταν επαναγκές να γίνη διότι την χειμερινήν περίοδον, εποχήν της συγκομιδής του ελαιοκάρπου και άλλων γεωργικών εργασιών, η συγκοινωνία εις τον χείμαρρον εκείνον ήτο όχι μόνον δυσκολωτάτη, αλλά και επικίνδυνος, αφού σε προηγούμενα έτη εσημειώθησαν εκεί και ανθρώπινα δυστυχήματα.»
Επίσης διαβάζουμε ότι «Όλοι το ομολογούν, ότι εφέτος το μοναδικό Αγροκήπιο του χωριού μας… βρήκε έπειτα από τόσα χρόνια τους ανθρώπους του… που το περιποιήθηκαν μερακλίδικα και το έκαναν ένα ευχάριστο εξοχικό κέντρο… κι αλήθεια, η πρασινάδα του τα λουλούδια, η όμορφη κληματαριά του, είναι μία αισθητική απόλαυση και μία σωστή χαρά των ματιών… εκεί μπορεί να περάση κανένας μερικές απογευματινές και νυχτερινές ώρες ευχάριστα… και μάλιστα τώρα που οι ζέστες του καλοκαιριού άρχισαν να δυναμώνουν…»
Εντωμεταξύ «Στο κτήμα που είναι πιο πάνω απ’ το Αγροκήπιο… τσιγγάνοι και τσιγγανοπούλες έφτασαν προ μέρες στο χωριό μας και άψε σβύσε έστησαν το χωριό τους (τρία-τέσσερα τσαντήρια)… αμέσως άρχισαν να κάνουν χρυσές δουλειές με τους μύλους και τα κόσκινα… τις πιο χρυσές δουλειές τις κάνουν οι τσιγγανοπούλες, οι μοιρατζούδες…»
Δημοσιεύεται η άφιξη μετά από 12ετή απουσία στην Αυστραλία του Χρίστου Μιχαηλάρου και η μαθητική έκθεση «Τα αδελφάκια του Χριστού» της μαθήτριας της ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού Μαρίας Ευστρ. Γουδή.
Στο Φύλλο νο17 περιλαμβάνονται επίσης:
- «Ο Κίνδυνος» με υπογραφή «Ο Υπαίθριος»,
- χρονογράφημα με τίτλο «Μία καινούργια μόδα» του Όμηρου Πάτση,
- Πρακτική Ιατρική: «Το συνάχι και το ιώδιον»,
- σατυρικά ποιήματα με τίτλο: «Ο πολιτικός μας κλείδονας»,
- κείμενο με τίτλο «Ολίγα περί οικογένειας»,
- άρθρο «Αι ενέργειαι του κ. Κυπριανού δια το ζήτημα των σπορελαίων».
Αριθμός Φύλλου: 18 – Ημερομηνία Έκδοσης: 15 Ιουλίου 1934
Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού του 1934. «Ο Ιούλιος μας έφερε στην καρδιά του καλοκαιριού με τις ανυπόφερες ζέστες… Με τις ζέστες του Ιουλίου άρχισαν και τα θαλασσινά μπάνια στον Κόλπο Καλλονής. Προπαντών τα απογεύματα των Κυριακών η αμμουδιά εκεί κάτω γίνεται μία σωστή πλαζ. Γιομάτη από κόσμο πάσης ηλικίας και των δύο φύλων, εννοείται όμως… εις αρκετήν απόστασιν απ΄ αλλήλων! Ένα θαλάσσιο δε μπάνιο στον Κόλπο Καλλονής συνδυάζει περίφημα το τερπνόν μετά του ωφελίμου… Γιατί μέσα στην παχιά αμμουδιά της ακρογιαλιάς μπορεί εύκολα να βρη κανένας περίφημες κοχύλες, μπεμπέκες, καβούρια… και άλλα θαλασσινά ορεκτικά, λιχούδικα μεζελίκια για ουζοποσία…»
Εξαιτίας μάλιστα της ξηρασίας του καλοκαιριού, η εφημερίδα επισημαίνει την ανάγκη να ποτιστεί τουλάχιστον δύο φορές κατά την καλοκαιρινή περίοδο το μικρό δασύλλιο πεύκων στην κορυφή του λόφου Πλακούρας, που αποτελεί «μία μικρή όαση ανάμεσα στους κατάξερους λόγους, που περιβάλλουν σαν φαλακραί κεφαλαί την Κωμόπολιν μας.»
Η εφημερίδα ξεκινάει την αναδημοσίευση της ιστορικής μελέτης του συμπατριώτη ιατρού και μεγάλου ευεργέτη Αποστόλου Βαφειάδου με τίτλο «Αποστόλου Βαφειάδου: Προλεγόμενα στο Βιβλίον «Πολιορκία και άλωσις της Κωνσταντινουπόλεως»» η οποία συνόδευε τη μετάφραση που έκανε ο ίδιος το 1859 στο γερμανικό βιβλίο «Πολιορκίαν και Άλωσιν της Κωνσταντινουπόλεως υπό των Τούρκων εν έτει 1453 κατά τας πηγάς υπό Α. Δ. Μορτμάννου». Η αναδημοσίευση γίνεται σε συνέχειες και ολοκληρώνεται στο Φύλλο νο22.
Μεταξύ άλλων στο Φύλλο νο18 περιλαμβάνονται τα εξής:
- στήλη με τίτλο «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή» με έγγραφα του 1872 που αφορούν την εκλογή νέων Δημογερόντων και Μουχτάρηδων,
- χρονογράφημα «Οι Κανταδόροι» του Όμηρου Πάτση,
- άρθρο Δια τας κυρίας: «Τα γλυκά του κουταλιού»,
- Για να μαθαίνετε: «Το τσιμούρι»,
- Εκλεκτά Ποιήματα: «Ο Μπαρμπα Ποθητός» με υπογραφή Κ. Καρθαίος,
- άρθρο με τίτλο «Της Εβδομάδος».
Αριθμός Φύλλου: 19 – Ημερομηνία Έκδοσης: 22 Ιουλίου 1934
Συγκινητική είναι η αφήγηση του συντάκτη της στήλης «Πεταχτά» σχετικά με το τέλος εποχής στην καπνοκαλλιέργεια και καπνοπαραγωγή που ήκμασε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα στον τόπο μας: «Άλλες χρονιές, τέτοια εποχή, ήταν στις δόξες του το κίρωτισμα των καπνών… Τα καλντερίμια του χωριού αντηχούσαν τη νύχτα απ΄τα βήματα των ταϊφάδων, που ξεκινούσαν για την εξοχή… Στα καπνοφυτεμένα χωράφια λαμπύριζαν τα αναμένα φαναράκια, σαν πυγολαμπίδες… και τη μέρα, μέσα στις τσαρντάκες, οι κοπέλες των ταϊφάδων τραγουδούσαν γλυκόλαλατα πιο σεβνταλίδικα τραγούδια, σε λαϊκές ή ημιτασιόν κανταδόρικες μελωδίες… Λένε ακόμα, πως εκείνα τα χρόνια, τα χαντάκια, οι λυγαριές και οι θάμνοι… γίνονταν ταχτικά μάρτυρες ερωτικών ειδυλλιακών σκηνών, αλά «Δάφνην και Χλόην! … Κοντά σ΄αυτά τα ρομαντικά και ερωτικά όμως, έρχονται σε λίγο καιρό και άφθονα τα κολλαριστά χιλιάρικα στο χωριό… Τώρα πάνε όλα αυτά τάχαψαν τα αδηφάγα στόματα των καρχαριών των μεγάλων παγκόσμιων καπνικών Τραστ!»
Στο φύλλο αυτό δημοσιεύεται και μία πολύ σημαντική ανακοίνωση του Συνεταιρισμού Ακτημόνων Αγίας Παρασκευής «Η Δήμητρα»: «Ο σκοπός ως γνωστόν του Συνεταιρισμού μας ήτο η αγορά κτημάτων του Μοναστηριού Λειμώνος ο οποίος όμως σκοπός δεν εστάθη δυνατόν να εκπληρωθή αμέσως ελλείψει των αναγκαιούντων πόρων. Εκινδύνευαν έτσι τα κτήματα να περιέλθουν εις άλλους, αφού μάλιστα η τράπεζα τα έβγαλε εις δημοπρασίαν πωλήσεως. Την τελευταίαν στιγμήν της δημοπρασίας, κατόπιν πολλών μέσων και χάρις εις τας δραστηρίους ομολογουμένως ενέργειας του Γερουσιαστού μας κ, Ορέστη Κυπριανού, κατορθώσαμεν να ενοικιάσει ο Συνεταιρισμός μας τα εκποιούμενα κτήματα αντί του ποσού των 50.000 δραχμών για 1 έτος. Το ενοίκιον βέβαια αυτό ήτο πολύ ακριβό, δεδομένου ότι τα ίδια κτήματα πέρυσι ενοικιάσθησαν σε ιδιώτες αντί 58.000 δραχμών για 2 έτη, αλλά ως σκοπός ετέθη να κατορθώσομε να περιέλθουν οπωσδήποτε τα κτήματα εις τον Συνεταιρισμόν μας μ’ οποιαδήποτε μορφή και έπειτα σιγά σιγά να προσπαθήσουμε να εξοικονομήσωμε το απαιτούμενον ποσόν για την αγοράν των, αλοιώτικα το ζήτημα το χάναμε για πάντα και τελειωτικά…»
Τέλος δημοσιεύονται μεταξύ άλλων:
- η στήλη με τίτλο «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή» με έγγραφα του 1860 «Σχετικά με την Εκκλησία μας» που αφορούν την κατασκευή νέων ορειχάλκινων μανουαλιών και αποπεράτωση εργασιών λιθόστρωσης και μαρμαρόστρωσης στον Ιερό Ναό του χωριού μας,
- το χρονογράφημα «Ντόπια φρούτα» του Όμηρου Πάτση,
- Για να μαθαίνετε: «Ο κορεός»,
- Πρακτική Ιατρική: «Ηλιάσις»,
- «Τα Λεσβιακά Ζητήματα εις την Γερουσίαν – Αι Κατατεθ. Επερωτήσεις του κ. Κυπριανού»,
- Εκλεκτοί Στίχοι: «Ο γέρος ξαναγέμισε…» με υπογραφή Κ. Καρθαίος.
Αριθμός Φύλλου: 20 – Ημερομηνία Έκδοσης: 29 Ιουλίου 1934
Η στήλη «Πεταχτά» περιγράφει με γλαφυρό τρόπο πως αντιμετωπίζουν οι Αγιαπαρασκευώτες το θερμό καλοκαίρι του 1934: «Πυρκαϊά σωστή, νομίζει κανένας πως έπεσε πάνω σ’ όλη τη γή αυτές τις μέρες… σαν να ανάβουν πέτρες και χώματα…η βάτος του Μωησέως η φλεγώμενη και μη καιόμενη… η κάμινος των τριών παιδιών της Παλαιάς Διαθήκης… κι ο κόσμος φυσά-ξεφυσά, κορώνει, ανάβει, ιδρώνει, σκουπίζεται, φλέγεται… Με τις ζέστες αυτές, το βράδυ της περασμένης Κυριακής… ο κόσμος ξεχύθυκε απ’ την αγορά στο Αγροκήπιο, που γιόμισε φάρκα… Ο καραγκιόζης όμως που έπαιζε αυτές τις μέρες εκεί ήταν σωστά χάλια αδιόρθωτα… κρύος, άνοστος και σαχλαμαράκιας, μήτε καν μπόρεσε να κινήση έστω και λίγο το ενδιαφέρον των ακροατών… ο μόνος φανταζόμεθα που μένει… ευχαριστημένος απ’ την ανυπόφορη τούτη ζέστη.. θα είνε ο παγωτατζής του χωριού… όπου μ’ ένα αυγουλάκι δροσίζονται με δύο χωνάκια παγωτού, μικροί και μεγάλοι…»
Η σταθερή στήλη της εφημερίδας με τίτλο «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή», που παρουσιάζει σε εβδομαδιαία βάση σημαντικά και ιστορικά γεγονότα της ιστορίας του χωριού μας, ξεκινάει από το παρόν φύλλο να δημοσιεύει σε συνέχειες όλη την αλληλογραφία του συμπατριώτη ιατρού και μεγάλου ευεργέτη Απόστολου Βαφειάδου σχετικά με την εκτέλεση του έργου ύδρευσης του χωριού μας από το 1897 (η σχετική δημοσίευση ολοκληρώνεται στο Φύλλο νο25). Στο παρόν φύλλο θα διαβάσουμε ότι ο Απόστολος Βαφειάδης αλληλογραφεί στις 26 Δεκεμβρίου 1897 από την Κωνσταντινούπολη με τον Κ. Αριστάρχη βέη, αρχιμηχανικό νομού Αιγαίου και γράφει ότι είναι πεπεισμένος ότι με τη δωρεά των 1.300 λιρών Τουρκίας που έχει κατατεθειμένες στην τράπεζα Μυτιλήνης και με προσεκτικές δαπάνες και προσωπική εργασία των συγχωριανών είναι εφικτό να γίνει το έργο (καθώς δεν δύναται να δωρίσει περισσότερα χρήματα). Επίσης φαίνεται ότι έχει μεριμνήσει να πάρει τεχνικές συμβουλές και από τον αρχιμηχανικό και Διευθυντή Εταιρίας Υδάτων Δέρκων κ. Sebbie, ο οποίος είναι στη διάθεση των εργολάβων για οποιαδήποτε τεχνική βοήθεια. Παράλληλα ενημερώνει ότι θα ζητήσει τη συνδρομή και του Δημάρχου Φ. Σιμωνίδη.
Τεράστιας σημασίας είναι και η επιστολή του Χρ. Παρασκευαΐδη προς τον «Νέο Αγώνα» με σπουδαίες λεπτομέρειες σχετικά με τον Ιερό Ναό του χωριού μας, με αφορμή τη δημοσίευση της στήλης «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή» του προηγούμενου Φύλλο, αλλά και το άρθρο με τίτλο «Η πραγματοποίησις μιας ωραίας ιδέας: Δημιουργία ενός Οργανισμού με την ένταξη σ΄αυτόν των δύο παρεκκλησιών του χωριού, της Αγίας Παρασκευής και της Αγίας Αικατερίνης και σκοπό την διάθεση των πόρων τους για καθαρά φιλεκπαιδευτικούς σκοπούς του τόπου»
Τέλος δημοσιεύονται εδώ τα ακόλουθα:
- άρθρο «Δια τους αγρότας: Μικραί γεωργικαί γνώσεις»,
- διήγημα του Αργύρη Εφταλιώτη «Η Τρελλή»,
- Για να μαθαίνετε: «Πως συνεννοούνται οι μέλισσες μεταξύ των»,
- Πρακτική Ιατρική: «Πρώται Βοήθειαι»,
- ποίημα με τίτλο «Η Καμήλα και η Καμπούρα της» με υπογραφή Τάκης Κόντος,
- Στο Περιθώριο: «Η Σιωπή»,
Το Φύλλο με αριθμό 21 της 5ης Αυγούστου 1934 δεν έχει ψηφιοποιηθεί
Αριθμός Φύλλου: 22 – Ημερομηνία Έκδοσης: 12 Αυγούστου 1934
«Τα πρώτα γλυκά και ωριμασμένα σταφύλια έκαναν την εμφάνισή τους… Το πρώιμο ωρίμασμά τους αποδίδεται στις πολλές και δυνατές ζέστες που έκανε το εφετινό καλοκαίρι… Άλλοτε στα παλιά τα χρόνια ο αγροτικός πληθυσμός έκανε και στα σταφύλια νηστεία… και δεν έβαζε ρόγα στο στόμα του, αν δεν ερχόταν η εορτή του Σωτήρα «τα’ Κστου» 6 Αυγούστου… Η μέρα εκείνη μαζί με τον θρησκευτικό της χαρακτήρα, ήταν και αγροτική γιορτή «αι απαρχαί των σταφυλιών»… οι αμπελοκτήμονες έφερναν στην Εκκλησία πανέρια γεμάτα, διαλεχτά, ώριμα σταφύλια… και αφού τα ευλογούσαν οι ιερείς με ευχές, τότες μονάχα άρχιζαν όλοι τη σταφυλοφαγία…»
Σε συνέχεια της δημοσίευσης μέσω της στήλης «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή» όλης της αλληλογραφίας του Απόστολου Βαφειάδου σχετικά με την εκτέλεση του έργου ύδρευσης του χωριού μας από το 1897, δημοσιεύεται η επιστολή της 26ης Δεκεμβρίου 1897 του Απόστολου Βαφειάδου προς τον Δήμαρχο Φ. Σιμωνίδη, μέσω της οποίας τον ενημερώνει για το έργο που επιθυμεί να γίνει ζητώντας και την συνδρομή του.
Επίσης δημοσιεύεται το δεύτερο μέρος του άρθρου του Χρ. Παρασκευαΐδη για την Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα «Η Ελπίς 1882-1907» και την ανάγκη ανασύστασής της.
Εκείνη την εποχή είναι που εκδίδεται το νέο βιβλίου του Στρατή Μυριβήλη «Η Δασκάλα με τα χρυσά μάτια» και η εφημερίδα ενημερώνει το κοινό ότι το βιβλίο πωλείται στο καπνοπωλείο του Ιωάννη Καραμπέτσου στην τιμή των 50 δραχμών.
Επίσης η εφημερίδα μας ενημερώνει ότι πάει διακοπές, καθώς διακόπτεται η έκδοσή της για 3 εβδομάδες, «εις αντιστάθμισμα όμως της τοιαύτης διακοπής θα εμφανισθεί ούτος 6σέλιδος ευθύς ως επανεκδοθεί»
Τι άλλο συναντάμε στο Φύλλο νο22;
- «Εκπαιδευτικά της Κοινότητάς μας» με υπογραφή Γιάννη Αποσπερίτη,
- Λεσβιακά ποιήματα: «Ζευγάς»,
- Πρακτική Ιατρική: «Πονόλαιμος-Προφύλαξις και Θεραπεία»,
- Το διήγημα του Αργύρη Εφταλιώτη «Ο Παρασκευάς και η κόρη του»,
- Στοχασμοί: «Κυνηγώντας τη Λήθη».
Αριθμός Φύλλου: 23 – Ημερομηνία Έκδοσης: 16 Σεπτεμβρίου 1934
Η επανακυκλοφορία της εφημερίδας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές μας μεταδίδει πανέμορφες εικόνες και περιγραφές από το φθινόπωρο στην Αγία Παρασκευή της εποχής αυτής: «Με το πέρασμα του Αυγούστου το καλοκαίρι αρχίζει πια να τσακίζει… αφήνοντας πια σιγά-σιγά να προχωρεί το χρυσό φθινόπωρο, λαχταριστά επιθυμητό στους Γεωργούς και Κτηνοτρόφους (προπαντός εφέτος, που οι ανομβρίες ήταν σκληρά χτυπήματα στις παραγωγικές αυτές τάξεις)… Έτσι τα μάτια πάλι αρχίζουν να στρέφωνται ερευνητικά στον ουρανό, όπου οι πρώτες «γανάδες» των συγνέφων εμφανίζωνται σαν ταξιδιώτες προμηνυτές του ζωογόνου πρωτοβροχιού…». Ωστόσο: «Πρώιμα εφέτος άρχισε κι ο τρύφος των σταφυλιών, που οι δυνατές και πολλές ζέστες του καλοκαιριού, επιτάχυναν την ωρίμανσή τους… Στο δημόσιο αμαξωτό που οδηγεί προς τον κάμπο ατελείωτη η σειρά των ζώων, με τα γομάρια τα μαυροστάφυλα… Οι μαχαλάδες του χωριού μοσχομυρίζουν απ ‘τη μυρουδιά του πλυκού μούστου των πατημένων σταφυλιών… κι οι κρασοπατέρες λογαριάζουν εμβριθώς πόσα φορτία μπορούν να τους φθάσουν εφέτος, τις χειμωνιάτικες κατ’ οίκον κρασοκατανύξεις των!»
Στις σελίδες της εφημερίδας διαβάζουμε ότι:
- ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Χρ. Γαληνός και ο κοινοτικός σύμβουλος Ευστρ. Κουντουρέλλης υποβάλλουν την παραίτησή τους λόγω ριζικής διαφωνίας με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κράλλη,
- το σωματείο Υποδηματοποιών αναδεικνύει νέο Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Ευστρ. Σεβδαλή, Αντιπρόεδρο τον Γ. Μουτάφη, ταμία τον Γ. Χατζηγιάννη και συμβούλους τους Π. Καρλάφτη, Αν. Βογιατζή, Δ. Κυδωνιάτη και Δ. Γιαννακή,
- το Ημιγυμνάσιο θα λειτουργήσει για άλλη μία χρονιά κανονικά στο χωριό, καθώς δεν ανήκει σε αυτά που καταργούνται από το Υπουργείο,
Σε συνέχεια της δημοσίευσης μέσω της στήλης «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή» όλης της αλληλογραφίας του Απόστολου Βαφειάδου σχετικά με την εκτέλεση του έργου ύδρευσης του χωριού μας από το 1897, δημοσιεύεται το πρώτο μέρος από το «Συμφωνητικόν διοχετεύσεως των υδάτων Αγίας Παρασκευής» της 9ης Φεβρουαρίου 1898, όπου περιγράφεται αναλυτικά το έργο της διοχέτευσης νερού στο χωριό, καθώς και αναλυτικοί όροι εκτέλεσής του (το δεύτερο μέρος από το «Συμφωνητικόν διοχετεύσεως των υδάτων Αγίας Παρασκευής» δημοσιεύεται στο επόμενο Φύλλο).
Η εφημερίδα δημοσιεύει ιστορικό κείμενο με τίτλο «Γερήν-Γέρνα» του Χρ. Παρασκευαΐδή σχετικά με την ιστορία της Γέρνας που ολοκληρώνεται στο επόμενο Φύλλο.
Επίσης δημοσιεύει τα εξής:
- το διήγημα «Το ταξίδι του μικρού πελαργού» του Κώστα Μάκιστου,
- από τη συλλογή «Τα τραγούδια του χωριάτη» το ποίημα «Ζευγάς» με υπογραφή Κώστα Κοντού,
- Γεωργική Στήλη: «Η περιποίησις των σιτηρών κατά τον χειμώνα»,
- Για να μαθαίνετε: «Η Σελήνη»,
- το άρθρο «Πρώται Βοήθειαι: Πρώται φροντίδαι επί δυστυχημάτων» που συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στο επόμενο Φύλλο,
- «Τα ζητήματά μας εις την Γερουσίαν: Τα κατατεθέντα υπομνήματα και διαμαρτυρίαι»,
- «Περί Αετού» από το παιδικό βιβλίο «Συνάθροισις εκ των Παλαιών Φιλοσόφων περί φύσεως Ιδιωμάτων τινών Ζώων» του Δαμασκηνού Αρχιερέως του Στουδίτου.
Αριθμός Φύλλου: 24 – Ημερομηνία Έκδοσης: 23 Σεπτεμβρίου 1934
Οι αναφορές στους φθινοπωρινούς ρυθμούς του χωριού συνεχίζονται μέσα από τη στήλη «Πεταχτά»: «Περίεργα άρχισε το φετεινό φθινόπωρο… με μία ελαφρή ψυχρίτσα πρωί και βράδυ και με μελτέμια τη μέρα ή τη νύχτα… δεν το αναγνωρίζει καν κανένας για γνήσιο φθινόπωρο, αν δεν κάνει την εμφάνισή του με ένα δυνατό πρωτοβρόχι… και βροχές, πολλές πολλές βροχές….». Εντωμεταξύ: «Τον τελευταίο καιρό οι παρέες των γλεντζέδων θυμηθήκανε την παραπονιάρα κάϊνταν… Έτσι το πρωτόγονο αυτό μουσικό όργανο βγήκε από την αφάνειά του… Ξετίναξε τις αράχνες και τη σκόνη από πάνω του και κάνει συχνά την εμφάνισή του συνοδεία με το νταούλι…»
Στο παρόν φύλλο θα διαβάσουμε επίσης:
- «Προληπτικά μέτρα δια την κλοπήν του ελαιοκάρπου»,
- το διήγημα «Πρωτόσχολοι» του Κώστα Μάκιστου που συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στο επόμενο Φύλλο,
- το χρονογράφημα «Τα γράμματα» με υπογραφή Όμηρος (κατά πάσα πιθανότητα του Όμηρου Πάτση),
- Δενδροκομικά: «Το κλάδεμα των δένδρων»,
- «Η Ποίησις: Εις τα ερείπια των Μυκηνών», επίγραμμα του Αλφειού Μυτιληναίου σε μετάφραση του Χρ. Παρασκευαΐδη,
- κείμενο από τους «Στοχασμούς» του Ανδρ. Λασκαράτου.
Αριθμός Φύλλου: 25 – Ημερομηνία Έκδοσης: 30 Σεπτεμβρίου 1934
Σε συνέχεια και ολοκλήρωση της δημοσίευσης μέσω της στήλης «Απ’ Την Παληά Αγία Παρασκευή» όλης της αλληλογραφίας του Απόστολου Βαφειάδου σχετικά με την εκτέλεση του έργου ύδρευσης του χωριού μας από το 1897, δημοσιεύονται δύο επιστολές προς τη Δημογεροντία της Αγίας Παρασκευής: στην πρώτη επιστολή της 15ης Μαρτίου 1898 ενημερώνει ότι έχει δώσει εντολή στον Δήμαρχο Φ. Σιμωνίδη να δώσει τις πρώτες 300 λίρες στην Δημογεροντία και εκφράζει την ανησυχία του που δεν έχει λάβει νέα σχετικά με την πορεία του έργου, αλλά ούτε το συμφωνητικό του έργου, ενώ στη δεύτερη επιστολή, 15 μέρες αργότερα, της 1ης Απριλίου 1898, με χαρά ενημερώνει ότι έλαβε τελικά το Συμφωνητικό, εφιστά την προσοχή όλων κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου «επειδή τοιαύτα δημόσια έργα άπαξ μόνον γίνονται, εννοείται ότι πρέπει να εκτελώνται καλώς, διότι ελλείψεις αυτών δυσκόλως κατόπιν διορθούνται» και δηλώνει ότι το υπόλοιπο του ποσού που προορίζει για τη δωρεά είναι πάντα στη διάθεση του έργου.
Η εφημερίδα δημοσιεύει ένα ιστορικό κείμενο με τίτλο «Άγιος Δημήτριος» του Χρ. Παρασκευαΐδή σχετικά με την ιστορία του χωριού Άγιος Δημήτριος και σπάνιο υλικό από τη συλλογή του Κ. Μάκιστου με τίτλο «Λαογραφικό υλικό Αγίας Παρασκευής: Μοιρολόγια». Επίσης δημοσιεύει την πρόσκληση της έναρξης των μαθημάτων για την 1η Οκτωβρίου 1934 με εναρκτήριο αγιασμό και γιορτή της Σημαίας.
Εντωμεταξύ η στήλη «Πεταχτά» που βρίσκεται σε μεγάλα κέφια μας πληροφορεί ότι: «…Στις γωνίες των διαφόρων κεντρικών δρόμων του χωριού καρφώθηκαν οι Ταμπέλες… με το όνομα του κάθε δρόμου, σύστημα που ενέκρινε το Κοινοτικό Συμβούλιο… Οι γυναίκες στους μαχαλάδες περίεργες για τον νεωτερισμό, ρωτούν και σχολιάζουν το πράγμα… προφέροντας συγχρόνως με γνησιότατην Αγιαπαρασκευώτικη προφορά μερικά αρχαιοπρεπή ονόματα δρόμων…» Επίσης μας πληροφορεί ότι: «Καινούργιο κέντρο-καφενείο απέκτησε η αγορά του χωριού μας… με το άνοιγμα του καινούργιου καφενείου πριν Γ. Δουκαρέλλη και τώρα Γεωργίου Λημνιού στην πάνω πλατεία, όπου είναι ο πλάτανος της Εκκλησίας… ενοικιαστές είναι οι κ. Χρίστος Κωνσταντέλλης και Ευστράτιος Αγγελής, που είχαν εφέτος το Αγροκήπιο.» Τέλος δικαίως απορεί: «Ο αγροτικός κόσμος του χωριού εξακολουθεί να περιμένη ανυπόμονα τις φθινοπωρινές βροχές… κι αλήθεια σε μάς εδώ το εφετεινό φθινόπωρο μας κάνει περίεργα τσαλιμάκια… έτσι ενώ έβρεξε στη βορεινή περιφέρεια του Λεπέτυμνου και στα νότια του νησιού… σ’ εμάς εδώ ούτε σταλίτσα ακόμα δεν έριξε… να ιδούμε ως πότε θα βαστάξη η μανία του αυτή!!»
Επίσης στο παρόν φύλλο υπάρχουν τα κείμενα «Ο Προϋπολογισμός Χρήσεως 1934-1935 εις την Γερουσίαν: Αγόρευσις του Γερουσιαστού κ. Ορ. Κυπριανού (από τα εστενογραφημένα πρακτικά της Γερουσίας)» και «Παραμυθένιο κι Αληθινό: Ένας κρεμασμένος κόρακας» του Κώστα Μάκιστου.
Αριθμός Φύλλου: 26 – Ημερομηνία Έκδοσης: 7 Οκτωβρίου 1934
Η ανομβρία συνεχίζεται «… κάθε μέρα που περνά, χωρίς βροχή, πληθαίνει τη ζημιά στον ελαιόκαρπο… ως τώρα κιόλας οι ειδικοί σ’ αυτά λογαριάζουν ζημιά από την ανομβρία ως 15% στο μαξούλι της Αγίας Παρασκευής… Άλλες χρονιές το μικρό καλοκαιράκι του φθινοπώρου ερχόταν ύστερα από τα πρώιμα (μέσα στο Σεπτέμβρη) και κουβαρντάδικα πρωτοβρόχια… κι είχε ένα θέλγητρο ξεχωριστό και μοσχομύριζε η βρεγμένη γης… και πρασίνιζαν οι φαλακροί λόφοι και το σπουδαιότερο, εγκαινίαζαν οι κατ’ οίκον κρασοπατέρες με τον πλέον ιδεώδη μεζέ του κρασιού, σαλιάγκους καβουρμά!… Φέτος το μικρό καλοκαιράκι που ενεφανίσθη κατ’ αυτάς είνε ένα ευάερο ευήλιο μειράκιον που σου προκαλεί τον οίκτον, τον βαθύν οίκτον για την κατάντια του»
Πραγματοποιείται ομαλά η έναρξη των μαθημάτων για το σχολικό έτος 1934-1935 με εναρκτήριο αγιασμό και γιορτή της Σημαίας που συνοδεύεται από ομιλία του δημοδιδάσκαλου Παν. Δόγκα σχετικά με τη σημασία και την ιστορία της Ελληνικής Σημαίας και τις υποχρεώσεις της μαθητικής νεολαίας προς αυτήν.
Στο Φύλλο νο 26 περιλαμβάνονται τα εξής:
- το άρθρο «Τα εκατόχρονα του Δημ. Βερναρδάκη»,
- το χρονογράφημα «Το ανθρώπινο μυαλό» με υπογραφή «Περαστικός»,
- το ποίημα «Εις εμφύλιον στάσιν» του Αλκαίου του Μυτιληναίου σε μετάφραση του Χρ. Παρασκευαΐδη,
- κείμενο από τους «Στοχασμούς» του Ανδρ. Λασκαράτου,
- Γεωργική Στήλη: «Οι καταστρεπτικώτερες ασθένεις των ορνιθών»,
- διάφορα «Μικρά νέα από τον μεγάλο κόσμο»,
- άρθρο για το χωριό μας με τίτλο «Η Αγία Παρασκευή» του Γ. Βαλέτα,
- το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Ο Δόκτωρ Οξ» που δημοσιεύεται σε συνέχειες μέχρι το τελευταίο Φύλλο.
Το Φύλλο με αριθμό 27 της 14ης Οκτωβρίου 1934 δεν έχει ψηφιοποιηθεί
Αριθμός Φύλλου: 28 – Ημερομηνία Έκδοσης: 21 Οκτωβρίου 1934
Με μεγάλη ανακούφιση και γλαφυρότατο τρόπο η στήλη «Πεταχτά» μας πληροφορεί: «Το αναμενόμενο μέγα θάμα έγινε τη νύχτα της προπερασμένης Τετάρτης… άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού και η Ευλογία του Θεού έπεσε στη φρυγμένη απ ‘το ζεστό καλοκαίρι της γης… γλυκύτερη μουσική απ’ τον ήχο πουκανε η μπόρα με τα νερένια της δάχτυλα πάνω στους τσίγκους, στα κεραμίδια και στα καλντερίμια… δεν ξανάκουσε ο αγροτικός κόσμος. Κι ήταν μία νύχτα εκείνη γεμάτη γλυκά και ζεστά όνειρα… Την επόμενη αυγή, τα χωράφια μαυρολογούσαν από κόσμο και κοσμάκη, που βγήκε για σαλιάγκους… όλοι γύρισαν με άφθονη συγκομιδή, γιατί εφέτος το γένος των σαλιάγκων βγήκε με το πρωτοβρόχι σε πυκνές μάζες… έτσι εκείνη την ημέρα ήταν γενική και… πάνδημος η σαλιαγκοφαγία στο χωριό… οι δε κρασοπατέρες στις δόξες των, που με τον καινούριο μούστο είχαν τον ιδανικότερο μεζέ… η γενική όμως αυτή σαλιαγκοφαγία στάθηκε μεγάλο ατύχημα στους πλανόδιους πωλητές των ψαριών… που ξελαρυγγιζόταν να διαλαλούν το εκλεχτό περιεχόμενον των κοφινιών τους… χωρίς να μπορούν να προσελκύσουν ούτε ένα πελάτην. Η τιμή μάλιστα των κωβιών (του φθηνού αυτού λαϊκού ψαριού) ενός πωλητού… κατέβηκε σε ευτελιστικώτατες τιμές, χωρίς κανένα αποτέλεσμα άλλο… από του να αναγκασθή ο ατυχήσας πωλητής, καταρώμενος το γένος των σαλιάγκων, να αδειάσει το περιεχόμενον των κωφινιών του, κατά το βράδυ, στο χαντάκι του αμαξωτού δρόμου!»
Λογικό λοιπόν είναι να δημοσιεύεται αυτή τη βδομάδα η μαθητική έκθεση με το επίκαιρο θέμα «Το πρωτοβρόχι» της μαθήτριας της Α’ Τάξης Ημιγυμνασίου Ελεωνόρας Χ. Αμπατζή.
Στο Φύλλο νο 28 περιλαμβάνονται τα εξής:
- «Δια την κλοπήν του ελαιοκάρπου: Αποφάσεις Εποπτικού Συμβουλίου Αγροφυλακής Λέσβου»,
- το κείμενο από τους «Στοχασμούς» του Ανδρ. Λασκαράτου,
- το ποίημα «Η Δίψα του οίνου» του Αλκαίου του Μυτιληναίου σε μετάφραση του Χρ. Παρασκευαΐδη,
- η στήλη Αγροτικά,
- ένα άρθρο του Μητροπολίτου Μηθύμνης Διονυσίου,
- διάφορα «Μικρά Νέα απ’ το Μεγάλο Κόσμο»,
- το κείμενο «Ο κ. Ορ. Κυπριανός δια το οδικόν δίκτυον της Λέσβου»,
- «Περί Ελάφου» από το παιδικό βιβλίο «Συνάθροισις εκ των Παλαιών Φιλοσόφων περί φύσεως Ιδιωμάτων τινών Ζώων» του Δαμασκηνού Αρχιερέως του Στουδίτου.
Αριθμός Φύλλου: 29 – Ημερομηνία Έκδοσης: 28 Οκτωβρίου 1934
Ξεκινάει η περίοδος του λιομαζώματος και «σιγά-σιγά αρχίζει ο κόσμος να βγαίνει για το λιομάζωμα… αν κάνει δε ακόμα καμία καλή βροχή, θα αρχίσει πια συστηματικό το μάζεμα… εφέτος όμως λόγω της ανομβρίας, ο καρπός των ελιών έμεινε μικρός… πράμα που δυσκολέψει πολύ το μάζεμά του…», οπότε μοιραία: «… τα καφενεία του χωριού κατά τις εννιά το βράδυ είνε παντέρημα από πελάτες… και μονάχα ο ιδιοκτήτης με την μαυρομύταν του καταγίνεται εμβριθώς εις προσθαφαιρέσεις επί του μαρμάρου ή του πολυπαθούς τεφτεριού του ων βερεσέδων…»
Η εφημερίδα δημοσιεύει μία πολύ σπουδαία μελέτη του Χρ. Παρασκευαΐδή με τίτλο «Ιστορικαί Μελέται: Οι περατικοί». Πρόκειται για ιστορικό κείμενο σχετικά με τους δεσμούς της Αγίας Παρασκευής με την Μαινεμένη στη Μικρά Ασία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και την Μικρασιατική Καταστροφή.
Στο Φύλλο νο 29 περιλαμβάνονται τα εξής:
- το άρθρο «Παραγωγή και αναπαραγωγή κουνελιού» που ολοκληρώνεται στο επόμενο Φύλλο,
- το χρονογράφημα «Αι εφευρέσεις» με υπογραφή «Περαστικός»,
- το κείμενο από τους «Στοχασμούς» του Ανδρ. Λασκαράτου,
- τα ποιήματα «Αμυνα κατά του καύσωνος» και «Πόλεμος κατά του Χειμώνος» του Αλκαίου του Μυτιληναίου σε μετάφραση του Χρ. Παρασκευαΐδη,
- «Αντί να ελκύση προς το ύψος» με την υπογραφή του δικηγόρου Χρ. Θεοδωρακέλλη,
- διάφορα «Μικρά Νέα απ’ το Μεγάλο Κόσμο».
Αριθμός Φύλλου: 30 – Ημερομηνία Έκδοσης: 4 Νοεμβρίου 1934
Στο φύλλο αυτό αναδεικνύεται το γεγονός ότι κάποτε γινόταν κανονικό πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου την ημέρα της εορτής του, 26 Οκτωβρίου. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει η στήλη «Πεταχτά»: «Πολύς γυναικόκοσμος και παιδόκοσμος στο πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου την περασμένη εβδομάδα… ο πιο πολύς κόσμος ήταν απ’ την Καυκάρα, και δίκαια γιατί το εξωκλήσι του Αγίου και τοπογραφικά και ιστορικά συνδέεται με την μεγάλη αυτή συνοικία του χωριού μας… εκεί, στη θέση του σημερινού εξωκλησιού ήταν το μικρό χωριουδάκι «Άγιος Δημήτριος», που μετώκησε (όπως αναφέρει στις επιτυχημένες «Ιστορικές μελέτες» του ο κ. Χρ. Παρασκευαΐδης εδώ) , κάνοντας την Καυκάρα… Το πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου για την σχέση του αυτή που έχει με την ιστορία του χωριού μας εορταζόταν πάντα με θερμή συμμετοχή του κόσμου… Κουρμπάνι όμως δεν γινόταν ανέκαθες, ασφαλώς γιατί η εποχή τούτη, είνε αφιερωμένη σε γόνιμες γεωργικές εργασίες της σποράς… Θυμούνται όμως οι γέροι μας, πως προ 40-50 χρόνια [σημ. τέλη του 19ου αιώνα] ο Γιάννης Πατσέλλης, του οποίου ήταν κτήμα το χωράφι που είνε χτισμένο το εξωκλήσι, θέλησε να εισαγάγει και στο πανηγύρι αυτό το έθιμο του κουρμπανιού… κάνοντας μάλιστα ο ίδιος δύο χρονιές το κουρμπάνι… το παράδειγμά του όμως αυτό έμεινε χωρίς μιμητάς, γιατί όπως είπαμε, η φθινοπωρινή εποχή για τον αγρότη είνε η αρχή της δημιουργικής εργασίας των… και το καλύτερο πανηγύρι, το ομορφότερο τραγούδι τις ημέρες του Οχτώβρη είνε η κραυγή του ζευγά που δίνει κουράγιο στο ζευγάρι των βοδιών του για το όργωμα της γης… Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος των κυνηγών του χωριού μας θέλησε να συνδέση την επέτειο εορτή του με το πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου… για να γίνη δε ο σύνδεσμος αυτός πιο επίσημος καθιέρωσαν να γίνωνται εκεί στο εξωκλήσι, μετά τη λειτουργία, σκοπευτικοί αγώνες από τα μέλη του Σωματείου… οι αγώνες αυτοί στην αρχή εσημείωσαν κάποια κίνηση, πέρυσι μάλιστα με την πρωτοβουλία του κ. Γεωργ. Λημνιού σημειώθηκε εξαιρετική κίνησις του Σωματείου αυτού στην πανήγυρι… εφέτος ο Σύλλογος αντιπροσωπεύθηκε με ολίγα μέλη του και ελάχιστα τουφέκια… μετά την τελετή δε της λειτουργίας έγιναν σκοπευτικοί αγώνες, που κράτησαν επί αρκετή ώρα τον κόσμο…»
Η εφημερίδα στο παρόν φύλλο δημοσιεύει σπάνιο υλικό από τη συλλογή του Κώστα Μάκιστου με τίτλο «Λαογραφικό υλικό Αγίας Παρασκευής: Μοιρολόγια» και μία πολύ σπουδαία μελέτη του Χρ. Παρασκευαΐδή με τίτλο «Ιστορικαί Μελέται: Ιστορική ανασκόπησις των Σχολείων Αγίας Παρασκευής» σχετικά με τη σύσταση του Ελληνικού Σχολείου στην Αγία Παρασκευή κατά τις αρχές του 19ου αιώνα.
Επίσης στο κείμενο που δημοσιεύεται με τίτλο «Στο πλημμελειοδικείο: Από τη δίκη του προϊσταμένου του ταχυδρομείου μας, κατηγορουμένου επί παραβίασει επιστολής του Γερουσιαστού κ. Ορέστη Κυπριανού» περιγράφεται ένα ευτράπελο κατά τη διάρκεια της δίκης, στην οποία τελικά ο κατηγορούμενος προϊστάμενος απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών και απλά μετατέθηκε από την Αγία Παρασκευή και αντικαταστάθηκε από τον Στρ. Παπαθεοδώρου, σύμφωνα με το ίδιο Φύλλο.
Μαθαίνουμε ακόμη ότι στις 26 Οκτωβρίου 1934 το Κοινοτικό Συμβούλιο παίρνει τις ακόλουθες αποφάσεις:
- καθορίζει την έναρξη των εργασιών του Κοινοτικού Ελαιοτριβείου στις 12 Νοεμβρίου 1934, ορίζει «τα εκθλιπτικά ελαίων εις 110 δρχ κατά μόδιον, τα δε αλεστικά του αλευρόμυλου σε 0.20 λεπτά κατ’ οκάν» και διορίζει το προσωπικό που θα εργαστεί σε αυτό
- καθορίζει την τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος για το επόμενο τρίμηνο (7,9 δρχ/kw ο ιδιωτικός, 6,3 δρχ/kw ο κοινοτικός και 5,53 δρχ/kw ο βιομηχανικός)
- εγκρίνει την πληρωμή των φαρμάκων των τελευταίου διμήνου των άπορων συγχωριανών
Αυτή τη βδομάδα δημοσιεύονται επίσης η μαθητική έκθεση «Το ευλογημένο δένδρο του τόπου μας» της μαθήτριας της μαθήτριας Άννας Στ. Τζιτζή, το χρονογράφημα «Οι Βασιλείς» με υπογραφή «Περαστικός» και διάφορα «Μικρά Νέα απ’ το Μεγάλο Κόσμο», ενώ μαθαίνουμε και για την άφιξη από το Σουδάν του ξενιτεμένου συγχωριανού Νικόλαου Λημνιού.
Το πόσο μεγάλη οικονομία έκανε η παλιά Αγιαπαρασκευώτισσα νοικοκυρά, περιγράφεται μέσα από το χαρακτηριστικό τραγουδάκι και την επεξήγηση που του δίνει ο Κώστας Μάκιστος μέσα από το άρθρο του «Η Παλιά Αγια-Παρασκευώτικια οικονομία»:
– Βάστα θειά, βάστα φουτιά
– Τα’ αυργιου μάμου έχουμι
– Έχουμι δε ν έχουμι
– Μεις θα μαγειρέψουμι
«Αυτό το τραγουδάκι έλεγε η παλιά νοικοκυρά του Αγια-Παρασκευώτικου σπιτιού, κοιμίζοντας τα τελευταία καρβουνάκια της φωτιάς της στο τζάκι, κάτι από παχύ στρώμα στάχτης. Έταζε στα αναμμένα καρβουνάκια το «γλέντι ενός γάμου» ή αν αυτό έδειχνε πολύ υπερβολικό και απίστευτο, έταζε το σίγουρο «μαγείρεμα τα’ αυριανό» μόνο και μόνο για να την πιστέψουν και μείνουν αναμμένα ως το πρωί και έτσι αυτή δεν υποχρεωθή να ξοδέψει ένα σπίρτο για να ανάψει καινούργια φωτιά.» Η ιστορία όμως έχει και συνέχεια όπως θα δούμε στο επόμενο Φύλλο…
Αριθμός Φύλλου: 31 – Ημερομηνία Έκδοσης: 11 Νοεμβρίου 1934
Και η συνέχεια της ιστορίας που ξεκινάει ο Κώστας Μάκιστος από το προηγούμενο Φύλλο έχει ως εξής:
«Καλά να φυλάγονταν μέσα στο σωρό της στάχτης κανένα αναμένο καρβουνάκι το πρωί. Η νοικοκυρά ανακαλύπτοντάς το, τόπιανε με τη μασιά σαν πολύτιμο πετράδι και φύσα φύσα άναβε ένα «τσιρουκουλέλι» (απομεινάρι κεριού) και από κει τη φωτιά και το τζάκι.
Αν όμως δεν εύρισκε αναμένο κάρβουνο, έτρεχε στη γειτόνισσα να πάρει… «δάνειο» φωτιάς (σπίρτο πάλι δεν άναβε).
Αν δεν εύρισκε και στη γειτόνισσα και πάλι… σπίρτο δεν άναβε. Αλλά κατέφευγε σε άλλα μέσα ανέξοδα: Είχε πάντα λενα κομμάτι «φτύλα» από μπαμπάκι, που ήταν βουτηγμένη στο λάδι καρβουνιασμένη στην άκρη. Την έβαζε στην τσακμακόπετρα και δόστου και χτυπούσε με το τσακμάκι ώσπου την άναβε. Από κει άναβε ένα «γκιουμπρίτ» (θειαφοκέρι), απ’ αυτό πάλι το «τσιρουκουλέλι» και η διαδικασία τελείωνε χωρίς το άναμμα του ενός σπίρτου.»
Το παρόν φύλλο ξεκινάει με την ακόλουθη επισήμανση: «Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου άρχισε. Όλες σχεδόν οι αγροτικές οικογένειες έχουν μοναδική τους βάση της οικονομικής των ζωής για ολόκληρο το χρόνο, το πολύτιμο προϊόν του λαδιού. Κάθε λοιπόν απώλεια ελαιοκάρπου και εις την μικροτέραν ποσότητά του από οποιαδήποτε αιτία, είναι υπολογίσιμος στην οικονομία των αγροτικών οικογενειών του τόπου. Αυτό το γνωρίζει καλώς το Αγροτικό Συμβούλιο και είμεθα βέβαιοι πως θα επιστήση εις τους αγροφύλακας την πλέον αυστηράν επιτήρησιν και προσοχήν επί των πρωΐμων «μπασαξήδων», οι οποίοι θα θελήσουν να εξασκήσουν απ’ την αρχή της συγκομιδής το νυχτερινό έργο τους.»
Η δημοσίευση του σπάνιου υλικού από τη συλλογή του Κώστα Μάκιστου με τίτλο «Λαογραφικό υλικό Αγίας Παρασκευής: Μοιρολόγια» συνεχίζεται, ενώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες παραθέτει η στήλη «Πεταχτά»:
«Στις καλοκαιρίες πάλι μας τόριξε ο καιρός… Γαλάζιος ουρανός, ήλιος, αν και μπένωμε μέσα στο Νοέμβρη…δηλαδή καιρός για… βόλτα περιπάτου των μη αγροτών… ήγουν χασομέρημα άσκοπο…όσο για τους γνήσιους αγρότες μας… αυτός ο καιρός θα ήταν καλός και ωφέλιμος… μονάχα αν προηγείτο μία καλή βροχή… δηλαδή μία βροχή γενική σ’ όλη την εξοχική μας περιφέρεια, και προπαντός μπόλικια…»
«Το λιομάζωμα άρχισε, αλλά θα σταματήσει… πολύ γρήγορα… λίγες ελιές έπεσαν κάτω… κι έτσι το πρώτο κούκουρο μαζεύτηκε σύντομα μέσα σε λίγες μέρες… Τ’ άλλο μαξούλι κρατιέται καλά πάνου στα δένδρα… έτσι αν θα ανοίξουν τα ελαιοτριβεία θαναι για λίγο διάστημα…ώσπου να κάνη ευνοϊκό καιρό για το κανονικό λιομάζωμα…»
«Ο αρχαιολόγος κ. Στρατής Παρασκευαΐδης που μας επισκέφτηκε αυτές τις μέρες… μας παρακάλεσε να συστήσουμε στους συμπολίτες μας…να μην μετακινούν τα διάφορα υλικά, πέτρες, κλπ. Απ’ τις αρχαίες τοποθεσίες… και προπάντων απ’ τα αρχαία ερείπια του Κουρσαντέ… τη σύσταση αυτή κάνουμε ευχαρίστως προς όλους τονίζοντας πως τα υλικά αυτά των διαφόρων αρχαιοτήτων… ως υλικά χρήσεως δεν μπορούν να έχουν τόσο μεγάλη σπουδαιότητα… όση σημασία έχουν εκεί στη θέση που τάβγαλε στο φως η σκαπάνη του αρχαιολόγου…»
Τι άλλο συναντάμε στο Φύλλο νο31;
- Τη στήλη Αγροτικά: «Η άροσις»,
- Διάφορα «Μικρά Νέα απ’ το Μεγάλο Κόσμο»,
- Ένα άρθρο για «Το κρασί»,
- Τη στήλη «Της Εβδομάδος»,
- Αντί χρονογραφήματος: «Ο Τσοπανάκος».
Αριθμός Φύλλου: 32 – Ημερομηνία Έκδοσης: 18 Νοεμβρίου 1934
Όλα πλέον κινούνται γύρω από τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, όπως διατρανώνει και η στήλη «Πεταχτά»: «Ένας ταχυδακτυλουργός-ακροβάτης μας επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα… μ’ όλες τις ρεκλάμες δεν κατάφερε να τραβήξη πολύ κοινόν στις παραστάσεις του… και δίκαια, γιατί τούτη η εποχή δεν είνε καθόλου για πανηγύρια και θεάματα… και η Αγία Παρασκευή (ευτυχώς) μένει ακόμα στην ολότητά της αφοσιωμένη στη μητέρα γη… ώστε να μην τους μένει καθόλου καιρός για οτιδήποτε θεάματα… Τα ελαιοτριβεία- εργοστάσια άρχισαν τις εργασίες τους από την περασμένη Δευτέρα… και αλέθουν το πρώτο λιομάζωμα, το κούκουρο… από τώρα και μπρος τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα στο χωριό θα είνε: στα πόσα λάδισαν οι ελιές; Πόση οξύτητα; Τι τιμή;»
Και αυτή τη βδομάδα δημοσιεύεται σπάνιο υλικό από τη συλλογή του Κώστα Μάκιστου με τίτλο «Λαογραφικό υλικό Αγίας Παρασκευής: Μοιρολόγια» και μαθητική έκθεση από τον μαθητή Ά. Ευαγγέλου με θέμα «Το κουτσό παιδί».
Στο Φύλλο νο32 περιλαμβάνονται επίσης τα εξής:
- η στήλη Αγροτικά: «Νέα σιτάρια»,
- η στήλη Πρακτικαί Συμβουλαί: «Δια τους Ορνιθοτρόφους»,
- διάφορα «Μικρά Νέα απ’ το Μεγάλο Κόσμο»,
- η στήλη «Της Εβδομάδος»,
- το χρονογράφημα «Εάν…» με υπογραφή «Περαστικός».
Η πρόσβαση σε όλα τα ψηφιοποιημένα φύλλα της εφημερίδας «Ο Νέος Αγών» είναι εφικτή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:
http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=34095&seg=1389
Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το ιστολόγιο:
https://agiaparaskevionly.wordpress.com/