Το Μετόχι των Ταξιαρχών στην Κλοπεδή

Το Μετόχι των Ταξιαρχών βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Κλοπεδής και η εκκλησία της, που είναι αφιερωμένη στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ, γιορτάζει στις 6 Σεπτεμβρίου (ανάμνηση Θαύματος Ταξιάρχη Μιχαήλ στις Χώνες).

Το Μετόχι των Ταξιαρχών της Κλοπεδής ανήκει στη Μονή του Αγίου Ιγνατίου, γνωστή ως Μονή Λειμώνος, και το μοναστήρι του ιδρύθηκε από την ίδιο τον Άγιο Ιγνάτιο τον Αγαλλιανό κατά τον 16ο αιώνα.

Στην εκκλησιαστική ορολογία, το «Μετόχιον» αποτελεί παράρτημα της Μονής στην οποία ανήκει, ακόμα και αν διαμένουν μόνιμα σε αυτό αρκετοί μοναχοί.

Η έκταση, στην οποία βρίσκεται το μοναστήρι, ανήκε σε έναν πλούσιο Τούρκο Αγά. Κάποτε το παιδί του Αγά αρρώστησε βαριά και παρέλυσε. Σε όποιο γιατρό και αν πήγαινε, δεν μπορούσε να το γιατρέψει. Απελπισμένος απευθύνθηκε στον ίδιο τον Άγιο Ιγνάτιο τον Αγαλλιανό, ικετεύοντάς τον να προσευχηθεί στον «Γραικό Θεό» με αντάλλαγμα να χαρίσει την έκταση αυτή, ώστε να χτιστεί εκκλησία. Με τις παρασκλήσεις του Αγίου Ιγνατίου το παιδί του Τούρκου Αγά γιατρεύτηκε και αυτός με τη σειρά του χάρισε την έκτση, ευχαριστώντας με τον τρόπο αυτό τον Θεό. Χτίστηκε έτσι το μεγάλο μοναστήρι στο Μετόχι των Ταξιαρχών της Κλοπεδής. Με τον καιρό ερήμωσε και άρχισε να γκρεμίζεται. Τον Ιούλιο του 1951 ανακαινίσθηκε από τα θεμέλια επί ηγουμένου Πολύκαρπου Μωυσίδη, Αρχιμανδρίτη από τα Δάφια.

Εικάζεται ότι η ευρύτερη περιοχή της Κλοπεδής πήρε το όνομά της από το περιστατικό της παραλυσίας του παιδιού του Τούρκου Αγα που «κουλάθηκε» (κουλό παιδί).

Το 1991 άρχισαν οι εργασίες αναστύλωσης και ανακαίνισης του μοναστηριού από τη Μονή Λειμώνος υπό τη μέριμνα του Ηγούμενού της Νικόδημου Παυλόπουλου και με γενναιόδωρη προσφορά στη δαπάνη ανοικοδόμησης του Νικόλαου Ζαγκλαβίρα από την Αθήνα, καθώς μέχρι τότε ήταν ερειπωμένο και μόνο η εκκλησία του ήταν σε καλή κατάσταση.

Το ιερό βήμα από τον υπόλοιπο ναό χωρίζεται με ξύλινο τέμπλο, στο οποίο υπάρχουν εικόνες. Υπάρχουν στασίδια και από τις δύο μεριές, δύο αναλόγια, δεσποτικοί θρόνοι, παγκάρια για κεριά. Μπροστά από το ναό υπάρχει νάρθηκας με τοξωτή ασπίδα. Ο περίβολος είναι ένα πραγματικό στολίδι. Αριστερά βρίσκεται μία μεγάλη μαρμάρινη τραπεζαρία με καθίσματα. Γύρω υπάρχουν δεκαοκτώ κελιά, ένα μεγάλο καθιστικό και κουζίνα.

Μετόχι Κλοπεδής - Κρήνη

Άξια λόγου είναι η αμφίστομη κρήνη στην είσοδο του μοναστηριού. Εξωτερικά διαθέτει μεγάλη δεξαμενή και ανάγλυφη μαρμάρινη επιγραφή του 1776 (ήταν σπασμένη και επιδιορθώθηκε κατά την ανακαίνιση), η οποία κατά τον συγγραφέα Σταύρο Καρυδώνη ανέφερε «Ανεκαινίσθη εκ θεμελίου η παρούσα πηγή δι εξόδων των πατέρων». Εσωτερικά στην αυλή του μοναστηριού υπάρχει άλλη μία κρήνη. Η αυλή είναι λιθόστρωτη και το ένα από τα δύο παμπάλαια πηγάδι διαθέτει πολυγωνικό επιστόμιο.


Η λήψη της κεντρικής φωτογραφίας του άρθρου πραγματοποιήθηκε από την: digaPictures – Visual design & productions, η αρχική της τοποθεσία βρίσκεται στη διαδρομή https://www.flickr.com/photos/29503913@N02/16077153631/ και χρησιμοποιείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το ιστολόγιο:
https://agiaparaskevionly.wordpress.com/

View this post on Instagram

Το Μετόχι των Ταξιαρχών στην Κλοπεδή Αγίας Παρασκευής Λέσβου #picoftheday #photooftheday #instagood #instalike #instadaily #travel #nature #tbt #amazing #lesvos #lesvosisland #lesvos_island #lesvosgreece #greece #agiaparaskevilesvou #agiaparaskevilesvos #agiaparaskevionly Το Μετόχι των Ταξιαρχών βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Κλοπεδής και η εκκλησία της, που είναι αφιερωμένη στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ, γιορτάζει στις 6 Σεπτεμβρίου (ανάμνηση Θαύματος Ταξιάρχη Μιχαήλ στις Χώνες). Το Μετόχι των Ταξιαρχών της Κλοπεδής ανήκει στη Μονή του Αγίου Ιγνατίου, γνωστή ως Μονή Λειμώνος, και το μοναστήρι του ιδρύθηκε από την ίδιο τον Άγιο Ιγνάτιο τον Αγαλλιανό κατά τον 16ο αιώνα. Η έκταση, στην οποία βρίσκεται το μοναστήρι, ανήκε σε έναν πλούσιο Τούρκο Αγά. Κάποτε το παιδί του Αγά αρρώστησε βαριά και παρέλυσε. Σε όποιο γιατρό και αν πήγαινε, δεν μπορούσε να το γιατρέψει. Απελπισμένος απευθύνθηκε στον ίδιο τον Άγιο Ιγνάτιο τον Αγαλλιανό, ικετεύοντάς τον να προσευχηθεί στον «Γραικό Θεό» με αντάλλαγμα να χαρίσει την έκταση αυτή, ώστε να χτιστεί εκκλησία. Με τις παρασκλήσεις του Αγίου Ιγνατίου το παιδί του Τούρκου Αγά γιατρεύτηκε και αυτός με τη σειρά του χάρισε την έκτση, ευχαριστώντας με τον τρόπο αυτό τον Θεό. Χτίστηκε έτσι το μεγάλο μοναστήρι στο Μετόχι των Ταξιαρχών της Κλοπεδής. Με τον καιρό ερήμωσε και άρχισε να γκρεμίζεται. Τον Ιούλιο του 1951 ανακαινίσθηκε από τα θεμέλια επί ηγουμένου Πολύκαρπου Μωυσίδη, Αρχιμανδρίτη από τα Δάφια… Το πλήρες άρθρο στον σύνδεσμο: https://www.agiaparaskevilesvou.gr/2020/08/26/το-μετόχι-των-ταξιαρχών-στην-κλοπεδή

A post shared by Agia Paraskevi Lesvou (@agiaparaskevilesvou) on

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: