Ζωγραφιές της παραδοσιακής Αγίας Παρασκευής Λέσβου του Μιλτή Χ. Παρασκευαΐδη

Τίτλος: Ζωγραφιές της παραδοσιακής Αγίας Παρασκευής Λέσβου
Συγγραφέας: Μίλτης Χ. Παρασκευαΐδης

Έκδοση: ΟΤΑ Λέσβου
Έτος έκδοσης: 1998
Σελίδες: 96

ISBN: 960-90931-0-8

Το καλοκαίρι του 1998 εκδόθηκε υπό την επιμέλεια του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοιήκησης Λέσβου το λεύκωμα του Αγιαπαρασκευώτη δημιουργού και πνευματικού ανθρώπου Μιλτή Παρασκευαΐδη με τίτλο «Ζωγραφιές της παραδοσιακής Αγίας Παρασκευής Λέσβου». Το λεύκωμα τυπώθηκε σε 500 αντίτυπα με γενική επιμέλεια του Λέσβιου γραφίστα Δημήτρη Σταματίου.

Το πρώτο μέρος του λευκώματος περιλαμβάνει 53 ολοσέλιδες ζωγραφιές του Μίλτη Παρασκευαΐδη φιλοτεχνημένες εκ του φυσικού κατά την περίοδο 1924-1942 στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής Λέσβου, στην οποία ο δημιουργός παραθέριζε τους μήνες των σχολικών του διακοπών από τότε που ήταν δεκατριών ετών. Η θεματολογία των ζωγραφιών αφορά την καθημερινή ζωή του τόπου μας εκείνης της περιόδου. Σημαντικό μέρος της συλλογής είναι γραφικοί παραδοσιακοί βρακοφόροι τύποι ζωγραφισμένοι εκ του φυσικού, οι οποίοι ήταν πάντοτε πρόθυμοι για μοντέλα του ζωγράφου, όπως διαβάζουμε στις διασαφηνιστικές σημειώσεις στο τέλος του λευκώματος.

Το δεύτερο μέρος του λευκώματος περιλαμβάνει ένα πλούσιο επίμετρο (ειδικό κεφάλαιο που μπαίνει ως συμπλήρωμα στο τέλος ενός βιβλίου) με βιογραφικά στοιχεία για τον συγγραφέα. Σκίτσα, γελοιογραφίες και εξώφυλλα εκδόσεων του Μίλτη Παρασκευαΐδη, δημοσιεύματα του τύπου του περασμένου αιώνα είτε γραμμένα για αυτόν είτε γραμμένα από αυτόν και ένα πλήρες βιογραφικό σημείωμα για τον ίδιο τον δημιουργό, είναι όλα συγκεντρωμένα εδώ και συνθέτουν μία ανεκτίμητη πηγή πληροφόρησης σχετικά με τη ζωή και το έργο του σπουδαίου αυτού πνευματικού ανθρώπου του τόπου μας.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: