Μαγειρεύοντας με λάδι (και άλλα…) στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Παραδοσιακές συνταγές.

Τίτλος: Μαγειρεύοντας με λάδι (και άλλα…) στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Παραδοσιακές συνταγές.
Έκδοση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Επιμέλεια έκδοσης: Πολυχρόνη Μαριάνθη

Έτος έκδοσης: 2007
Σελίδες: 35
ISBN: 978-960-244-097-1 (στην ελληνική γλώσσα) / 978-960-244-098-8 (στην αγγλική γλώσσα)

Η μικρή αυτή συλλογή παραδοσιακών συνταγών της Αγίας Παρασκευής και της Λέσβου που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς αποτελεί μια ευχάριστη όσο και ενδιαφέρουσα περιήγηση στις γευστικές παραδόσεις του χωριού και του νησιού, οι οποίες βασίζονται στη χρήση του λαδιού και των τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της Αγίας Παρασκευής και της Λέσβου, καθώς και στην αλίευση. Η συλλογή περιέχει τις τοπικές επιλογές του καθημερινού τραπεζιού, δηλαδή ορεκτικά, πρώτα πιάτα, κύρια με βάση τα θαλασσινά και το κρέας, γλυκά αλλά και λικέρ.

«Οι νοστιμιές και τα αρώματα της παιδικής ηλικίας, εκείνα τα ζεστά καλοκαίρια στο χωριό, έρχονται ολοζώντανες στη μνήμη, έστω και απλώς διαβάζοντας τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές από την Αγία Παρασκευή Λέσβου. Ξυπνάει η νοσταλγία του ουρανίσκου για τα φαγητά της γιαγιάς, που μαγείρευε με αγνό λάδι, ελιές και μυζήθρα· με ό,τι έβγαζε το μποστάνι της και με ό,τι έφερνε ο ψαράς ή ο τσοπάνος. Η γιαγιά, όπως και όλες οι γιαγιάδες του Αιγαίου, σχεδόν αγνοούσε το βούτυρο και τα λίπη, οι παχιές κρέμες και τα συντηρητικά της ήταν άγνωστες, ενώ το κρέας ήταν λιγοστό και προορισμένο για τις γιορτές και τους γάμους. Τα «λαδερά» ήταν η βάση της μαγειρικής της και ήξερε χίλιους τρόπους να τα φτιάχνει και να τους δίνει ιδιαίτερη γεύση. Μαγείρευε υγιεινά, χωρίς να ξέρει ότι η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω της μακροζωίας και της καλής υγείας. Πολύ θα παραξενευόταν η γιαγιά αν άκουγε ότι σήμερα τα απλά και νόστιμα φαγητά της έχουν πάρει τον μεγαλόπρεπο τίτλο «Μεσογειακή διατροφή» και έχουν φτάσει να θεωρούνται σχεδόν πανάκεια δια πάσαν νόσον… Κάθε περιοχή -σχεδόν κάθε χωριό- έχει κάποιες δικές του ιδιαίτερες συνταγές και, φυσικά, η Αγία Παρασκευή Λέσβου δεν αποτελεί εξαίρεση. Χρωστάμε μεγάλη ευγνωμοσύνη στη Μαριάνθη Πολύχρονη που είχε την ιδέα να συγκεντρώσει αυτές τις συνταγές που σας παρουσιάζουμε. Εξαιρετική μαγείρισσα η ίδια, κουβέντιασε και με τις γυναίκες του τοπικού Συνεταιρισμού ΣΕΛΑΔΑ που της έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα είναι αυτή η τόσο ενδιαφέρουσα συλλογή παραδοσιακών φαγητών και γλυκών από την Αγία Παρασκευή Λέσβου, αρκετά από τα οποία -αν δεν είσαστε από την περιοχή- θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα με την πρωτοτυπία τους, αλλά και με τη νοστιμιά τους όταν θα τα μαγειρέψετε.» (από τον πρόλογο του βιβλίου)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: