Τι έγιναν σε τρία χρόνια επί της προεδρίας Στρατή Κράλη 1951-1954 στην Κοινότητα Αγίας Παρασκευής Λέσβου

Τίτλος: Τι έγιναν σε τρία χρόνια επί της προεδρίας Στρατή Κράλη 1951-1954 στην Κοινότητα Αγίας Παρασκευής Λέσβου
Έκδοση: τέως κοινότητα Αγίας Παρασκευής Λέσβου
Έτος έκδοσης: 1954
Σελίδες: 48 (περιέχει 11 εικόνες)

Ψάχνοντας ένα πρωινό στη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Αγίας Παρασκευής Λέσβου «Πέπη Δαράκη», βρήκα ένα ενδιαφέρον έντυπο με τίτλο «Τι έγιναν σε τρία χρόνια επί της προεδρίας Στρατή Κράλη 1951-1954 στην Κοινότητα Αγίας Παρασκευής Λέσβου». Ουσιαστικά πρόκειται για μία αναφορά πεπραγμένων του Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού μας κατά την περίοδο 1951-1954 υπό την προεδρία του Στρατή Κράλη και με μέλη τους Κων. Βαρουκτσή, Π. Ζωγά, Π. Δημοσθένους, Χρ. Προδρόμου, Χ. Κασκαβάλη, Δημ. Σαραγά, Στυλ. Κασιάκο, Ευστρ. Αμπατζή, Παλ. Χατζηνικολάου, Αν. Γιαννακέλλη και Ε. Χατζηδημητρίου.

Η αναλυτική αναφορά-ανασκόπηση που συντάχθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κοινότητας Στρατή Κράλη είναι χωρισμένη σε 15 θεματικές ενότητες:

  1. Διοίκηση: γίνεται καταγραφή των σημαντικότερων και δραστικότερων διοικητικών αποφάσεων και πράξεων του Κοινοτάρχη και του Κοινοτικού Συμβουλίου κατά την τριετία 1951-1954.
  2. Φορολογική Δικαιοσύνη: εδώ φαίνεται η φορολογική και εισπρακτική πολιτική που επικρατούσε την εποχή εκείνη στην Ελλάδα και στο νησί της Λέσβου ειδικότερα και επισημαίνεται η προσπάθεια της Κοινότητας να επιτύχει φοροελαφρύνσεις και καλύτερες συμφωνίες κατά τις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και φορέων.
  3. Υγεία-Πρόνοια: η Κοινότητα δίνει έμφαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οικονομική ενίσχυση των απόρων και στην εξασφάλιση των απαιτούμενων συνθηκών υγιεινής στο χωριό.
  4. Εκπαίδευση: την περίοδο αυτή κατασκευάζονται τα Προπύλαια των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής μέσω εράνου, στον οποίο ανταποκρίθηκαν οι ξενιτεμένοι συχωριανοί, η Κοινότητα δίνει έμφαση στην οικονομική βοήθεια των άπορων και την επιβράβευση των άριστων μαθητών και ξεκινάει προσπάθειες για την ίδρυση Γυμνασιακού Παραρτήματος.
  5. Κοινοτικό Ελαιοτριβείο: η Κοινότητα μετά από χρόνια αναλαμβάνει την επισκευή και την απευθείας εκμετάλλευση του Κοινοτικού Ελαιοτριβείου, που έχει περιέλθει για μια δεκαετία σε κατάσταση σχεδόν αχρηστεύσεως, επίσης αναλύονται οι δαπάνες σε προμήθειες, συντηρήσεις και επισκευές για την εύρυθμη λειτουργία του.
  6. Κοινοτικά Καταστήματα και Κοινοτικοί Χώροι: μεταξύ άλλων έργων διαβάζουμε ότι επισκευάζονται εκτενώς το Κοινοτικό Κατάστημα και ο Αστυνομικός Σταθμός και χτίζονται τα δημόσια αποχωρητήρια στην τωρινή τους τοποθεσία.
  7. Κοινοτικός Ηλεκτροφωτισμός: επισκευάζονται πολλοί κοινοτικοί λαμπτήρες και προγραμματίζεται η τοποθέτηση νέων για το φωτισμό όλων των συνοικιών του χωριού.
  8. Γεωργία-Κτηνοτροφία: πολλά είναι τα αγροτικά και κτηνοτροφικά θέματα που απασχολούν το Κοινοτικό Συμβούλιο, ωστόσο ξεχωριστό γεγονός αποτελεί ότι στην Αγία Παρασκευή ιδρύεται η μοναδική στη Λέσβο Αγροτολέσχη με δύο τμήματα, θηλέων και αρρένων, στην οποία τα μεν κορίτσια διδάσκονται μαθήματα καλής συμπεριφοράς, υγιεινής, διαιτητικής, ραπτικής, υφαντικής, κονσερβοποιΐας, μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, τα δε αγόρια διδάσκονται από ειδικούς γεωπόνους θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γεωργικής φύσεως, μαθαίνουν να ραντίζουν και να κλαδεύουν ελιές, κτλ.
  9. Λεσβιακή Έκθεση: κατά τη Λεσβιακή Έκθεση του 1952 η Κοινότητά μας είναι η μοναδική της Λέσβου με ξεχωριστό περίπτερο, που περιλαμβάνει περί τα 140 εκθέματα, όπως γεωργικά προϊόντα, είδη χειροτεχνίας και λαϊκής τέχνης, κ.α, λαμβάνοντας μάλιστα διθυραμβικά σχόλια από τον τοπικό λεσβιακό τύπο και πολλές βραβεύσεις από τους διοργανωτές.
  10. Αντιπλημμυρικά Έργα: η Κοινότητά μας συνδράμει μαζί με τις γειτονικές Κοινότητες Καλλονής, Αρίσβης και Κεραμίου-Παπιανών στο μεγαλύτερο έργο της εποχής στη Λέσβο, την κατασκευή των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων του ποταμού Τσικνία, καταβάλλοντας 40 από τα 225 εκατομμύρια δραχμές που στοίχισε συνολικά το έργο.
  11. Αγροτική Ασφάλεια: η Κοινότητα παρέχει κάθε βοήθεια προς την Αγροφυλακή που είναι υπεύθυνη για την αγροτική ασφάλεια της περιοχής.
  12. Αγροτικοί Δρόμοι: η Κοινότητα αναλαμβάνει για πρώτη φορά την επισκευή των αγροτικών δρόμων και γεφυριών, για τα οποία μέχρι τότε μεριμνούσε με τις φιλότιμες προσπάθειες του μόνο το Γεωργικό Σωματείο «Η Πρόοδος», μάλιστα προχωράει κατά την περίοδο αυτή σε εκτεταμένη επισκευή των αγροτικών δρόμων της Κρεμαστής και του Χλιου.
  13. Ύδρευση: πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ενεργοποιηθούν δύο νέες πηγές νερού (πηγές Αξή) που θα προστεθούν στην υπάρχουσα βασική πηγή υδροδότησης του χωριού.
  14. Νέα Οδός Αγίας Παρασκευής-Κώμης: το πρώτο μέλημα του Κοινοτικού Συμβουλίου είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για τη διάνοιξη νέας οδού που θα ενώσει την Αγία Παρασκευή με τη Μυτιλήνη μέσω Κώμης, με τα εγκαίνια διάνοιξης πράγματι να πραγματοποιούνται στις 31 Οκτωβρίου 1954 με τέλεση αγιασμού στην περιοχή «Σταλός» και παρουσία σχεδόν όλων των κατοίκων του χωριού.
  15. Κοινοτικά Έργα: εδώ υπάρχει πλήρης κατάλογος των Κοινοτικών Έργων που συντελέστηκαν κατά την τριετία 1951-1954 και υπογραμμίζονται ιδιαίτερα τρία σημεία: α) δόθηκε έμφαση σε ύψιστης σημασίας έργα με απασχόληση σε αυτά εργατών από το χωριό, με αποτέλεσμα τα χρήματα να μένουν στον τόπο, β) για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το σύστημα των καμπυλωτών δρόμων με πεζοδρόμια, ώστε οι υπόνομοι να κατασκευάζονται στα πλάγια των δρόμων και όχι στη μέση τους, μειώνοντας έτσι τα ατυχήματα και τις δαπάνες για επισκευή των σχαρών και βελτιώνοντας την εμφάνιση του οδικού συστήματος, γ) για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν κυβόλιθοι για την πλακόστρωση της κεντρικής πλατείας, της κεντρικής οδού και της πλατείας μπροστά από το Κοινοτικό Κατάστημα.

Προς το τέλος της αναφοράς τονίζεται ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο παρέλαβε κενά ταμεία και χρέη της τάξης των 20 εκατομμυρίων δραχμών, αλλά κατάφερε στο τέλος της τριετίας, παρά το σημαντικό αριθμό διεκπεραιωμένων έργων, να έχει στα ταμεία του περί τις 50 εκατομμύρια δραχμές. Η αναφορά κλείνει με τις ευχαριστίες του Προέδρου της Κοινότητας Στρατή Κράλη προς τον τότε Νομάρχη Ν. Μπιράκη και τους υπαλλήλους της Νομαρχίας για την πλήρη κατανόηση των ζητημάτων της Κοινότητας, τον τότε Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Χ. Μητρέλια για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για τη διάνοιξη της νέας οδού Αγίας Παρασκευής-Κώμης και για την Αγροτολέσχη, καθώς και όλους του Κοινοτικούς Συμβούλους του για τη συνεργασία που είχαν.

Στο έντυπο αυτό, που τυπώθηκε στη Μυτιλήνη τον Οκτώβριο του 1954 από το τυπογραφείο «Ο Φοίνιξ Α. Χ. Μιχαηλίδης», υπάρχουν έντεκα (11) ασπρόμαυρες φωτογραφίες-ντοκουμέντα από την Αγία Παρασκευή της εποχής αυτής, τις οποίες μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Φωτογραφίες από την Αγία Παρασκευή Λέσβου της τριετίας 1951-1954 (από το έντυπο «Τι έγιναν σε τρία χρόνια επί της προεδρίας Στρατή Κράλη 1951-1954 στην Κοινότητα Αγίας Παρασκευής Λέσβου» του 1954)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: