Όψεις Θεάτρου στη Λέσβο: Λαϊκά Δρώμενα και Θεατρικές Παραστάσεις στην Αγία Παρασκευή (1864-2010) της Μαρίας Αχ. Αναγνωστοπούλου

Τίτλος: Όψεις Θεάτρου στη Λέσβο: Λαϊκά Δρώμενα και Θεατρικές Παραστάσεις στην Αγία Παρασκευή (1864-2010)
Συγγραφέας: Μαρία Αχ. Αναγνωστοπούλου

Έκδοση: τέως Δήμος Αγίας Παρασκευής Λέσβου
Έτος έκδοσης: 2010
Σελίδες: 192

ISBN: 978-960-89080-5-5

Η Μαρία Αχ. Αναγνωστοπούλου, επίτιμη δημότης Αγίας Παρασκευής, έσκυψε με αγάπη στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της λεσβιακής κοινότητας, μελέτησε καταστατικά και πρακτικά συλλόγων, ερεύνησε σχολικούς κώδικες, πήρε προφορικές μαρτυρίες και μας έδωσε ένα εξαιρετικό πόνημα για τα λαϊκά δρώμενα και τις θεατρικές παραστάσεις στην Αγία Παρασκευή από το 1864 έως το 2010.

«[…] Μέσα από το νέο της βιβλίο, με την ιστορική έρευνα, μας αποκαλύπτει άγνωστες για εμάς πτυχές των πολιτιστικών και κοινωνικών δρώμενων της Αγίας Παρασκευής που, όπως φαίνεται, στον τομέα αυτόν κρατεί μια από τις πρώτες θέσεις σ’ ολόκληρο το νησί. Από τα μέσα του 19ου αιώνα φωτισμένοι παιδαγωγοί προωθούν την ανάπτυξη της Ελληνικής Παιδείας και μέσα από το θέατρο, με σχολικές παραστάσεις, επενδύοντας στο μορφωτικό και κοινωνικό του έργο. Οι ίδιοι διδάσκουν, σκηνοθετούν θεατρικές παραστάσεις, συχνά μοιράζονται με τα παιδιά το θεατρικό παιχνίδι εισπράττοντας τα χειροκροτήματα των θεατών που κατακλύζουν την αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου. Η έρευνά της συνεχίζεται μέσα από τα αρχεία και το σχολικό κώδικα του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου της Αγίας Παρασκευής μέχρι τις μέρες μας. […]», γράφει ανάμεσα στα άλλα στον πρόλογό του ο τότε δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γεώργιος Κυριαζής. Η ίδια η συγγραφέας σημειώνει: «[…] τις ποικίλες μορφές λαϊκών δρώμενων και θεατρικών παραστάσεων που παρουσιάζονται στην Αγία παρασκευή Λέσβου έχει ως αντικείμενο η εργασία αυτή. Συγχρόνως στοχεύει στο να προβάλει και να τονίσει την προσφορά εκείνων των άξιων τέκνων της Αγίας Παρασκευής, που με το έργο τους και μέσα από το θέατρο συνέβαλαν στην πνευματική ανάπτυξη της γενέτειράς τους.[…]»

Το βιβλίο Όψεις Θεάτρου στη Λέσβο: Λαϊκά Δρώμενα και Θεατρικές Παραστάσεις στην Αγία Παρασκευή (1864-2010) αποτελεί έκδοση του τότε Δήμου Αγίας Παρασκευής Λέσβου και τυπώθηκε το Δεκέμβριο του 2010 σε 1500 αντίτυπα. Χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, με τους ακόλουθους τίτλους:

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
– Ο Λαογραφικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής ως φορέας λαϊκών εκδηλώσεων

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
– Η συμβολή των εκπαιδευτικών στη δημιουργία μαθητικών θεατρικών παραστάσεων στα σχολεία της Αγίας Παρασκευής Λέσβου
– Το ερασιτεχνικό θέατρο στην Κατοχή και στα μετεμφυλιακά χρόνια
– Εικόνες και θεατρικές παραστάσεις μαθητών του Δημοτικού και Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής

ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ
– Η συμβολή των Φιλανθρωπικών και Πολιτιστικών Συλλόγων στην καλλιτεχνική ζωή της Αγίας Παρασκευής Λέσβου
– Οι ερασιτεχνικές παραστάσεις των γυναικείων φιλανθρωπικών συλλόγων
– Ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων «Η Αναγέννησις»
– Ο Αθλητικός Σύλλογος Διαγόρας και η συμβολή του στην πολιτιστική και καλλιτεχνική κίνηση της Αγίας Παρασκευής

ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ
– Σύντομη αναφορά στην ιστορία του ερασιτεχνικού θεάτρου στη Λέσβο τον 20ό αιώνα μέσα από φιλοτεχνικούς ομίλους
– Η θεατρική σκηνή των «Παραλόγων»

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: