Γεωργικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής Λέσβου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

Το Γεωργικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής Λέσβου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ιδρύθηκε το 1915 και αποτελεί συνέχεια του υφιστάμενου από το έτος 1774 πρώτου Σωματείου, του «Ισναφίου των Ζευγάδων», που αργότερα ονομάστηκε «Μεγάλο Ισνάφι», για να ξεχωρίζει από τις άλλες μικρότερες συντεχνίες που δημιουργήθηκαν κατοπινά.

Σκοπός του Σωματείου είναι η μελέτη, η προστασία και η προαγωγή των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του, η ανάπτυξη του πνεύματος φιλαλληλίας και αγάπης μεταξύ των μελών του, η προσπάθεια για πνευματική και ηθική καλλιέργεια των μελών του, η μέριμνα για τη διάσωση των τοπικών εθίμων, η τήρηση της παράδοσης σύμφωνα προς τα ιστορικά και θρησκευτικά καθιερωμένα της τέλεσης του Πανηγυριού του Ταύρου εις μνήμη του θαυματουργού Αγίου Χαραλάμπους, η συμβολή του σε έργα ευπρέπειας και βελτίωσης των κοινοτικών χώρων.

Επέτειος γιορτή του Σωματείου είναι η 10η Φεβρουαρίου κάθε έτους, κατά την οποία γιορτάζεται η μνήμη του προστάτη Αγίου Χαραλάμπους. Κατά την ημέρα αυτή, τελείται Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία με τη μέριμνα του Σωματείου.

Όπως πάντα και σήμερα τη φροντίδα του καθιερωμένου Πανηγυριού του Ταύρου έχει το Γεωργικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής Λέσβου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» εις μνήμη του προστάτη του θαυματουργού Αγίου Χαραλάμπους. Το Σωματείο καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επιτυχή, ευπρεπή και θεαματική οργάνωση και διεξαγωγή του Πανηγυριού, τηρώντας τη παράδοση, το τοπικό χρώμα και το εθνικοθρησκευτικό περιεχόμενό του, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις της τουριστικής προβολής και σκοπιμότητας. Ιδιαίτερα μεριμνεί για την ευπρεπή εμφάνιση και επισκευή των δύο εξωκλησιών του Αγίου Χαραλάμπους τόσο στη τοποθεσία «Ταύρος» (που χτίστηκε από το «Μεγάλο Ισνάφι» αμέσως μετά το περιστατικό του Μαλομύτη και ανακαινισμένο τακτικά βάσταξε ως το 1922, οπότε καταστράφηκε από πυρκαγιά και ξαναχτίστηκε από θεμελίου), όσο και στην τοποθεσία «Σταλός» (όπου διοργανώνονται οι ιππικοί αγώνες). Επιπρόσθετα καταβάλλει κάθε προσπάθεια από πλευράς οργάνωσης των παραδοσιακών ιππικών αγώνων και εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τους πανηγυριστές και τους επισκέπτες. Σ’ αυτά τα πλαίσια περιλαμβάνεται και η δεντροφύτευση και ύδρευση της τοποθεσίας «Σταλός» και η προστασία και άψογη περιποίηση του αλσυλλίου και των λοιπών εγκαταστάσεων εκεί.

Περισσότερες πληροφορίες για το Γεωργικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής Λέσβου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Σωματείου: www.gsproodos.gr

Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το ιστολόγιο:
https://agiaparaskevionly.wordpress.com/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: