Σύλλογος Κυριών & Δεσποινίδων Αγίας Παρασκευής Λέσβου «Η Αναγέννηση»

Το 1922 μέσα σε ένα γενικό κλίμα μιας φιλανθρωπικής κίνησης που δραστηριοποιεί τις γυναίκες του νησιού της Λέσβου, οι Αγιαπαρασκευώτισσες δημιουργούν το Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Αγίας Παρασκευής Λέσβου «Η Αναγέννηση» με σκοπό τη φιλανθρωπία, την αγαθοεργία, αλλά και τη ψυχαγωγία των μελών του, ενώ παράλληλα επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα τοπικά ζητήματα. Πλέον μετά από σχεδόν ένα αιώνα ύπαρξης, ο Σύλλογος έχει να επιδείξει μία πλούσια προσφορά και δράση στον τομέα του πολιτισμού και της αλληλεγγύης. Πολλές φορές μάλιστα οι δράσεις του υπήρξαν πρωτοπόρες στην τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με το πρώτο πρακτικό του Συλλόγου (26 Ιουνίου 1922) ψήφισαν 30 μέλη για την εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, ανακηρύσσοντας ως πρώτη πρόεδρο την Κλειώ Χ. Γουδή. Σήμερα τα μέλη του Συλλόγου ξεπερνούν τα 200 άτομα.

«Η Αναγέννηση» επιτελεί ένα σημαντικό φιλανθρωπικό έργο στο χωριό μας και έχει βοηθήσει κατά καιρούς πολλούς συγχωριανούς μας που είχαν ανάγκη. Συνδράμει με ποικίλους τρόπους είτε με προσφορά χρηματικών ποσών, είτε με την οικονομική τακτοποίηση νοσηλειών και άλλων βιοποριστικών αναγκών άπορων συγχωριανών. Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, ο Σύλλογος έχει να επιδείξει πολλά κοινωφελή έργα με ουσιαστικό αντίκτυπο στη καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας.

Κάθε χρόνο ο Σύλλογος διοργανώνει πολλές και ποικιλόμορφες εκδηλώσεις που τυγχάνουν της γενικής αποδοχής και συμμετοχής των μελών και των συγχωριανών. Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από τα μέλη του Συλλόγου αποτελούν πλέον ένα καθιερωμένο έθιμο και παράλληλα μια σημαντική πηγή εσόδων, ενώ κατά την κοπή της βασιλόπιτας κάθε χρόνο, παράλληλα με τον απολογισμό του έτους που πέρασε, γίνονται και βραβεύσεις αριστούχων μαθητών. Κάθε χρόνο διοργανώνονται ημερήσιες εκδρομές εντός του νησιού και κατά καιρούς ολιγοήμερες εκδρομές εκτός νησιού που συνήθως συνδυάζουν το προσκυνηματικό, το πολιτιστικό και το ψυχαγωγικό στοιχείο.

Επιπρόσθετα, ο Σύλλογος επιδιώκει να κάνει ανοίγματα και συνεργασίες και με άλλους αντίστοιχους συλλόγους του νησιού, όπως των Δαφίων, της Ανεμώτιας, κτλ., με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, την συνεργασία σε διάφορα επίπεδα και την πραγματοποίηση κοινών εκδηλώσεων.

Τον Αύγουστο του 2009 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας ιδιόκτητης αίθουσα του Συλλόγου στην επάνω αγορά κοντά στον Ιερό Ναό Παμμεγγίστων Ταξιαρχών του χωριού μας. Μετά από συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια των Διοικητικών Συμβουλίων της περιόδου αυτής και την ηθική και οικονομική συμπαράσταση των μελών, των συγχωριανών και λοιπόν συνδρομητών, πραγματοποιήθηκε η αγορά και η διαμόρφωση της αίθουσας που συνέβαλε στην τακτικότερη επικοινωνία μεταξύ των μελών του Συλλόγου και στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Έτσι ο Σύλλογος μετακόμισε σε έναν πιο άνετο και χρηστικό χώρο σε κεντρικό σημείο του χωριού, αφού μέχρι το 2009 οι ανάγκες του Συλλόγου εξυπηρετούνταν εν μέρει από ένα μικρό επίσης ιδιόκτητο σπιτάκι στον Κούμασο που είχε αγοραστεί το 1960.

Σε μία εποχή που οι Σύλλογοι δεν είναι εύκολο να συντηρηθούν και να λειτουργήσουν άνετα όπως παλαιότερα, ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Αγίας Παρασκευής Λέσβου «Η Αναγέννηση» διατηρείται ενεργός και υπό την καθοδήγηση του αξιόλογου Διοικητικού Συμβουλίου του συνεχίζει την πορεία του, συμμετέχοντας ενεργά στα δρώμενα του χωριού, προάγοντας την κοινωνική δραστηριότητα, τους δεσμούς της τοπικής κοινωνίας με την παράδοση και την ψυχαγωγία των μελών.

Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το ιστολόγιο:
https://agiaparaskevionly.wordpress.com/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: