Ζημιές από το μπουρίνι της 28ης Σεπτεμβρίου και στην Αγία Παρασκευή

Η ξαφνική νεροποντή που συνοδευόταν από ισχυρό ανεμοστρόβιλο που εκδηλώθηκε στην κεντρική Λέσβο γύρω στις 08.30 το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου έπληξε και την Αγία Παρασκευή και την ευρύτερη αγροτική της περιφέρεια, με αποτέλεσμα το σπάσιμο μεγάλων κλαδιών δέντρων από αυλές σπιτιών, δενδροστοιχιών και χωραφιών.

Στο κτήριο του ΟΤΕ δίπλα από το Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής έπεσε μια μεγάλη ακακία, πολλά κλαδιά από τους ευκάλυπτους στη νότια πλευρά του γηπέδου του Διαγόρα έσπασαν και σε πολλές γειτονιές του οικισμό συναντάς σπασμένα μεγάλα κλαδιά δένδρων και κομμένα καλώδια του ΟΤΕ που τα παρέσυραν.

«Πληγωμένος βαριά» βγήκε από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου ο ιστορικός πελώριος πλάτανος στην περιοχή Λυγαρίδια, ένα χιλιόμετρο ανατολικά από την Αγία Παρασκευή, στον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στις αγροτικές περιοχές Χλιος και Ρέθα.

Το δέντρο αυτό ορθώνεται στην περιοχή δεκάδες χρόνια, κοντά 100 και σηματοδοτεί την ευρύτερη περιοχή, είναι σημείο αναφοράς για την Αγία Παρασκευή και αναπολεί από τη μνήμη όλων μας ιστορίες, γεγονότα και αναφορές συνδεδεμένα με αυτό το μνημείο της φύσης, ενώ συνεχίζει να εμπνέει και στις μέρες μας.

Από το σημείο αυτό ξεκινά και ο δρόμος για την Παναγιά τη Μόσνα.

Απίστευτο το θέαμα μετά την καταστροφή, με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου της επόμενης ημέρας. Λες και πέρασε από μέσα του ο μανιασμένος σίφουνας. Τα σπασμένα κλαδιά του εκτοξεύτηκαν σε απόσταση και 50 μέτρων μακριά από τον κορμό του δέντρου, συνέπεια του ισχυρότατου ανέμου που τα αποκόλλησε απ’ αυτόν και τα παρέσυρε, γεμίζοντας τον δρόμο.

Μεγάλη ζημιά αλλά με ένα σωστό κλάδεμα και «συμμάζεμα» της κόμης του εμβληματικού πλάτανου θα ξαναβλαστήσει και πάλι και θα ανακτήσει την παλιά του αίγλη, αφού κατόρθωσε να παραμείνει όρθιος, παρά τις βαθιές λαβωματιές και θα συνεχίσει να επιβάλλεται στην περιοχή καλωσορίζοντας, ξεκουράζοντας στον παχύ ίσκιο του και ξεδιψώντας από τη βρύση του τον περαστικό, τον επισκέπτη αλλά και τα ζώα που περνούν από την περιοχή και τα πουλιά που θα συνεχίζουν να φωλιάζουν στην πελώρια κόμη του.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: