Ο 6ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιόλαδου «Αthena International Olive Oil Competition» στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας

Με στόχο την ανάδειξη των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας και των γηγενών ποικιλιών ελιάς ο 6ος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition» θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο, 8 – 10 Απριλίου 2021, και συγκεκριμένα στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή.

Στον διαγωνισμό Athena, ο οποίος έχει την ιδιαιτερότητα να αλλάζει κάθε χρόνο τόπο διεξαγωγής (από το 2016 έχει διεξαχθεί στην Αθήνα, στην Πύλο, στους Δελφούς, στο Ναύπλιο και στα Σπάτα), συμμετέχουν ανελλιπώς μερικοί από τους καλύτερους ελαιοπαραγωγούς της υφηλίου, η δε αξιολόγηση των ελαιολάδων γίνεται «τυφλά», με tablets και ειδικό λογισμικό που σχεδιάστηκε για το σκοπό αυτό.

Την 25μελή διεθνή κριτική επιτροπή του Athena συνθέτουν γευσιγνώστες-δοκιμαστές διεθνούς εμβέλειας από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κροατία, το Μαρόκο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Τυνησία και, φυσικά, την Ελλάδα.

Φέτος, μάλιστα, θα είναι η 1η φορά που στην επιτροπή θα συμμετάσχουν κριτές από το Νότιο ημισφαίριο και το Μαρόκο, σε αναγνώριση της ραγδαίας ανάπτυξης της ελαιοκαλλιέργειας στα μέρη αυτά. Εξάλλου, πέρυσι, καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανάμεσα σε 430 συμμετοχές, αναδείχθηκε ένα δείγμα από την Κίνα.

Η συμμετοχή στον Athena 2021 και η έναρξη αποστολής δειγμάτων στη διοργανώτρια εταιρεία Vinetum θα είναι δυνατή από τις 2 Δεκεμβρίου 2020 μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του διαγωνισμού www.athenaoliveoil.gr

Ως 3η πιο σημαντική ελαιοκομική περιοχή της χώρας, με το 20% της εγχώριας παραγωγής, η Λέσβος θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό Athena με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Δυτικής Λέσβου, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου και της Τράπεζας Πειραιώς. Το νησί έχει σπουδαία ιστορία στην καλλιέργεια της ελιάς, ενώ το ελαιόλαδό της από τις σχετικά άγνωστες ακόμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα ποικιλίες, Κολοβή και Αδραμυτινή, διαθέτει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: