Σατιρική Εφημερίδα «Ζουρνάς» Αγίας Παρασκευής Λέσβου (Αποκριές 1933-34)

Εφημερίδα "Ζουρνάς" - Εξώφυλλο

Στις 26 Φεβρουαρίου του μακρινού έτους 1933, παραμονή Καθαράς Δευτέρας, εκδίδεται και κυκλοφορεί στην Αγία Παρασκευή και άλλα μέρη της νήσου Λέσβου το πρώτο από τα δύο φύλλα της σατιρικής αποκριάτικης ετήσιας εφημερίδας «ΖΟΥΡΝΑΣ», μία προσπάθεια που έρχεται να επιβεβαιώσει τη γενικότερη πνευματική και πολιτιστική άνθηση που συντελείται εκείνη την εποχή στον τόπο μας. Εκδότης και πρωτεργάτης μαζί με τον Κώστα Μάκιστο είναι ο Ευριπίδης Πλάτων, ο οποίος το επόμενο έτος θα στήσει και θα εκδώσει την εβδομαδιαία τοπικής εφημερίδας υψηλής ποιότητας με τίτλο «Ο Νέος Αγών».

Στο πρωτοσέλιδό της η ίδια η εφημερίδα «ΖΟΥΡΝΑΣ» αυτοπαρουσιάζεται ως «μεγάλη καθημερινή σοβαρά εφημερίς εκδιδόμενη τας Απόκρεω» και διατυμπανίζει ότι έχει την μεγαλύτερη κυκλοφορία ακόμα και από τη Γαλλική Εφημερίδα της εποχής Journal: «έχομεν την πρώτην κυκλοφορίαν εξ όλων των ενταύθα εκδιδομένων Εφημερίδων και απ΄αυτό το ΖΟΥΡΝΑΛ των Παρισίων». Μάλιστα ο αρθρογράφος σατιρικού άρθρου στη δεύτερη σελίδα κατηγορεί τους Γάλλους εκδότες ως κλέφτες του τίτλου της εφημερίδας: «[…] ποιος δικαίωμα έδωκε να κλεπτίσετε «Ζουρνάν» Αγίας Παρασκευής, εις «Ζουρνάλ» μεταβαπτίζοντες μπε […]».

Η αίσθηση του λεπτού και πηγαίου χιούμορ των συντελεστών είναι διάσπαρτη στην εφημερίδα. Τη σάτιρα όμως για συγκεκριμένα πρόσωπα και γεγονότα της εποχής εκείνης είναι δύσκολο να την αντιληφθεί ο σημερινός αναγνώστη, αφού του είναι άγνωστα και απόμακρα. Αξίζει τον χρόνο να ξεφυλλίσετε ψηφιακά το πρώτο φύλλο της εφημερίδας παρακάτω και να γνωρίσετε τη σάτιρα από τους πρόδρομους των σύγχρονων αποκριάτικων δρώμενων του τόπου μας. Ευχαριστώ θερμά τη φίλη και πρώην συνάδελφο Μαρία Γρηγορά, Προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης, που με ενημέρωσε για την ύπαρξη του πρώτου φύλλου στη Συλλογή της και για την παραχώρηση της ψηφιοποιημένης μορφής του.

Το δεύτερο φύλλο εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 1934, αλλά δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να την εντοπίσω ακόμη πουθενά.

  • Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «ΖΟΥΡΝΑΣ» (26 Φεβρουαρίου 1933) σε ενιαίο αρχείο pdf: εδώ
  • Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «ΖΟΥΡΝΑΣ» (26 Φεβρουαρίου 1933) σε εικόνες ανά σελίδα:
Ζουρνάς (σελίδα 1)
Ζουρνάς (σελίδα 1)
Ζουρνάς (σελίδα 2)
Ζουρνάς (σελίδα 2)
Ζουρνάς (σελίδα 3)
Ζουρνάς (σελίδα 3)
Ζουρνάς (σελίδα 4)
Ζουρνάς (σελίδα 4)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: