Η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη στη Λέσβο και στην Αγία Παρασκευή

Η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη στη Λέσβο και στην Αγία Παρασκευή.
Την Αγία Παρασκευή θα επισκεφθεί η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη την ερχόμενη Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Λέσβο.
Η κ. Αγγελοπούλου θα επισκεφθεί το νησί μας την προσεχή Τρίτη, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη και θα έχει επαφές με τους βουλευτές της Λέσβου, τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους και εκπροσώπους φορέων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί μέσω της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», για τις επετειακές δράσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821.
Στην Αγία Παρασκευή θα βρίσκεται στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης και συγκεκριμένα θα παραστεί στην φύτευση μιας υπεραιωνόβιας ελιάς στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Ελαιοτριβείου (πρώην Εταιρείας), που βρίσκεται στην είσοδο της Αγίας Παρασκευής.
Η φύτευση της συγκεκριμένης ελιάς (σύμβολο ειρήνης, συνεννόησης και συμφιλίωσης) αποτελεί μια συμβολική κίνηση που σηματοδοτεί την έναρξη της δράσης για την ανάδειξη του συγκεκριμένου χώρου ως Κέντρο Μελέτης Πολιτισμικού Τραύματος και Γενοκτονιών, που φιλοδοξεί να έχει παγκόσμια εμβέλεια.
Το έργο έχει προταθεί από το Δήμο Δυτικής Λέσβου στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο το ενέταξε και θα το χρηματοδοτήσει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των έργων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση της δράσης από τον κ. Μανούσο Μαραγκουδάκη, καθηγητή Συγκριτικής Πολιτισμικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Κέντρο Μελέτης Πολιτισμικού Τραύματος και Γενοκτονιών στην Αγία Παρασκευή Λέσβου
Το Κέντρο Μελέτης Πολιτισμικού Τραύματος και Γενοκτονιών που δημιουργείται στην Λέσβο, και συγκεκριμένα στην Αγία Παρασκευή του Δήμου Δυτικής Λέσβου, και στα πλαίσια του προγράμματος Ελλάδα 2021, στόχο έχει την ιστορική έρευνα και την κοινωνιολογική ανάλυση του φαινομένου της γενοκτονίας [βλ. Resolution UN 96 (1) 1946] και των ιδιαίτερων γεκοκτονικών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και σήμερα.
Οι τρεις πρώτες περιπτώσεις έρευνας γενοκτονιών που το Κέντρο θα καλύψει είναι η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους εθνικιστές (1910-1924), το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Ιουδαίων από τους ναζί (1941-44), και η γενοκτονία των Γιαζίντι από τον Daesh-ISIS (2014). Στόχος της έρευνας είναι όχι μόνον η συγκέντρωση στοιχείων των συγκεκριμένων περιπτώσεων και η συνακόλουθη ανάλυση του τραυματικού απόηχού τους σήμερα, αλλά μία πρωτότυπη κοινωνιολογική ανάλυση συνδυασμών «συστημάτων γενοκτονιών» και «συστημάτων πολιτισμικών τραυμάτων».
Αυτοί οι συνδυασμοί μας ενημερώνουν όχι μόνο για τις διαχρονικές δυναμικές συγκρότησης εθνικών-συλλογικών ταυτοτήτων, αλλά και τις δυναμικές σημερινών εν δυνάμει περιφερειακών συγκρούσεων και γενοκτονιών.
Η «γενοκτονία» λοιπόν θα εξετασθεί ως μία πολύπλευρη, κοινωνική, ψυχολογική και βιολογική καταστροφή. Αυτό υποθέτει ότι η γενοκτονία, ακόμη και αν θεωρηθεί ως μία ιστορικά προσδιορισμένη και συγκεκριμένη πράξη συγκεκριμένων δραστών, είναι αναγκαστικά κοινωνιακή, όχι μόνο επειδή περιλαμβάνει πάντα σχέσεις μεταξύ δραστών και θυμάτων, αλλά μεταξύ των ίδιων των δραστών, σχέσεις στις οποίες ενθυλακώνεται η διάπραξη γενοκτονίας ως εν δυνάμει συμπεριφορά. Στόχος λοιπόν του Κέντρου είναι η ανάπτυξη προτύπων θεσμικής και εκπαιδευτικής δράσης που θα απαγορεύουν την ίδια την διάπραξη γενοκτονιών και παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Μανούσος Μαραγκουδάκης
Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτισμικής Κοινωνιολογίας
Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνιολογίας
Διευθυντής Θερινού Σχολείου Cultural Trauma
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Λόφος Πανεπιστημίου, Μυτιλήνη 81100

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: