Λαογραφικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Λέσβου

Η ίδρυση του Λαογραφικού Συλλόγου

Από την ίδρυση του χωριού της Αγίας Παρασκευής και κατά τη διαδρομή στην ιστορία της δημιουργήθηκαν πολλοί σύλλογοι και πολλών ειδών σωματεία, είτε επαγγελματικού χαρακτήρα, είτε αλληλοβοηθητικού χαρακτήρα: άλλα από αυτά υφίστανται ακόμη και άλλα χάθηκαν λόγω διαφόρων συγκυριών. Γενικότερα οι Αγιαπαρασκευώτες αισθάνονταν την επιθυμία να ιδρυθεί ένας σύλλογος που θα κρατούσε ζωντανά τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου τους. Αυτή η επιθυμία πήρε σάρκα και οστά μέσω της πρωτοβουλίας μίας ομάδας ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα και αγάπη για το χωριό, με αστείρευτη όρεξη για δημιουργία και πρωτοπορία, αναλαμβάνοντας το ρόλο του θεματοφύλακα των παραδόσεων που θα μετέδιδαν αναλλοίωτες στις επόμενες γενιές. Ο πυρήνας της ομάδας αυτής απαρτίζονταν από τους: Κοπτερό Αναστάσιο, Δεληδούκα Νικόλαο (Νικολάρα), Τζάνο Νικόλαο, Πατσελή Απόστολο, Πατσελή Ευστράτιο, Καλλιντζή Παναγιώτη, Γαβριλέλλη Σταύρο, Μπιλαντέρη Ιωάννη (Λάντας), Αράπογλου Παρασκευά, Τριανταφύλλου Μιχαήλ και Κουκόση Σπυρίδωνα. Έτσι το 1975 ιδρύθηκε ο Λαογραφικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

«Ιδρύεται σήμερον, 21ην Μαΐου 1975, Σωματείον, φέρον την Επωνυμίαν «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΛΕΣΒΟΥ», έδραν έχον την Αγίαν Παρασκευήν Λέσβου. Σκοπός του Συλλόγου είναι: α) η προς διατήρησιν της αρχικής των μορφής, έρευνα, καταγραφή και συντήρησις των κατά παράδοσιν εκδηλώσεων των κατοίκων της κωμοπόλεως Αγίαν Παρασκευήν Λέσβου, ήτοι των ηθών, εθίμων, ασμάτων, μύθων, παροιμιών, κλπ και β) η πνευματική ανάπτυξις, η ηθική διαμόρφωσις και η διατήρησις της αγάπης και ομόνοιας των μελών αυτού. Συντελεστικά προς επίτευξιν του σκοπού αυτού μέσα, θεωρούνται ιδίως, η ίδρυσης και συντήρησις Βιβλιοθήκης, η διοργάνωσις συναφών διαλέξεων, παντός είδους ηθογραφικών παραστάσεων και άλλων συναφών πνευματικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.» [εκ του Καταστατικού του Λαογραφικού Συλλόγου]

Την ίδρυση του Λαογραφικού Συλλόγου αιτήθηκαν επτά Αγιαπαρασκευώτες, που αποτέλεσαν και το πρώτο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο. Το Καταστατικό του Συλλόγου, που φέρει τις υπογραφές 53 ιδρυτικών μελών, αναγνωρίστηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης με την απόφαση υπ’ αριθμό 394/1975 της 27 Ιουνίου 1975. Η σύσταση του πρώτου προσωρινού ΔΣ με θητεία κατά το χρονικό διάστημα 21 Μαΐου 1975 έως και 24 Ιανουαρίου 1976, ημέρα διεξαγωγής των πρώτων επίσημων εκλογών του Συλλόγου, ήταν η ακόλουθη:
Πρόεδρος: Κοπτερός Αναστάσιος, Αντιπρόεδρος: Δεληδούκας Νικολάρας, Γραμματέας: Τριανταφύλλου Μιχαήλ, Ταμίας: Κουκόσης Σπυρίδων, Μέλη: Τζάνος Νικόλαος, Κονδυλούδας Χριστόφορος, Κρέτζας Σταύρος Π.

Οι πρώτες επίσημες εκλογές του Συλλόγου στις 24 Ιανουαρίου 1976 ανέδειξαν το ακόλουθο σχήμα με θητεία έως τις 11 Δεκεμβρίου 1977:
Πρόεδρος: Κοπτερός Αναστάσιος, Αντιπρόεδρος: Αράπογλου Παρασκευάς, Γραμματέας: Δεληδούκας Θεόδωρος, Ταμίας: Κουκόσης Σπυρίδων, Μέλη: Μπιλαντέρης Ιωάννης , Τζάνος Νικόλαος, Κονδυλούδας Χριστόφορος

Οι δραστηριότητες του Λαογραφικού Συλλόγου

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Λαογραφικού Συλλόγου βασικός σκοπός είναι η διάσωση των παραδόσεων και των εθίμων της Αγίας Παρασκευής Λέσβου, διατηρώντας τα και μεταφέροντάς τα στις επόμενες γενιές αναλλοίωτα με τον παλιό αυθεντικό τους χαρακτήρα. Μέσα από το ίδιο το Καταστατικό του Συλλόγου διαφαίνεται ως πυλώνας των ετήσιων δραστηριοτήτων η διοργάνωση του Καρναβαλιού της Καθαράς Δευτέρας: «Υπό του Συλλόγου τελούνται απαραιτήτως κατά την περιόδον των Απόκρεω εκάστου έτους, εορταστικαί εκδηλώσεις, σκοπούσαι την διατήρησιν των παλαιών τοπικών εθίμων, της μουσικής, των ασμάτων και των χορών.» Και δεν θα μπορούσε να μην είναι πυλώνας, αφού η παράδοση των «Γιουρούκδων» και των αυθόρμητων σατυρικών δρώμενων στους δρόμους του χωριού κατά την περίοδο των Απόκρεων είναι μακρά, όπως μαρτυρούν φωτογραφίες πολύ πριν δημιουργηθεί ο Λαογραφικός Σύλλογος.

Επί των ημερών του πρώτου προσωρινού ΔΣ κατασκευάστηκε το πρώτο καρναβαλικό άρμα υπό την αιγίδα του Συλλόγου, ο «Πύραυλος της Κύπρου». Στο παράλληλο δρώμενο έλαβαν μέρος οι: Κοπτερός Αναστάσιος, Δεληδούκας Νικολάρας, Μπιλαντέρης Ιωάννης, Λημναίος Σταύρος, Κούτρος Γεώργιος, Μαραγκός Γεώργιος και Τζάνος Νικόλαος (οδηγός τρακτέρ που μετέφερε το άρμα). Το γλέντι με τουμπερλέκια και μασκαρεμένους «Γιουρούκδις» στα καφενεία, τις καφετέριες και τους κεντρικούς δρόμους της Αγίας Παρασκευής πάντα αποτελούσαν σήμα-κατατεθέν την περίοδο των Απόκρεων.​ Ποτέ δεν στέρευε το κέφι, ο ενθουσιασμός, ο αυθορμητισμός και η σάτιρα εκείνες τις ημέρες.

Κατά τις μικρές Αποκριές διοργανώνεται κατά παράδοση το παιδικό αποκριάτικο πάρτυ. Στα πρώτα χρόνια από την καθιέρωσή του (1984) πραγματοποιούνταν στην αίθουσα της Λέσχης «Ομόνοια», μεταγενέστερα στο Πολύκεντρο και τώρα πλέον στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής. Ο Λαογραφικός Σύλλογος πρωτοστατούσε και πρωτοστατεί δυναμικά και ποικιλοτρόπως κάθε χρόνο, με το μεράκι, το ταλέντο και την αγάπη στις τοπικές παραδόσεις να αποτελούν οδηγό και αντίδοτο στη δύσκολη καθημερινότητα κάθε εποχής. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται με το καθιερωμένο καρναβάλι της Καθαράς Δευτέρας και περιλαμβάνει παρέλαση ευφάνταστων αρμάτων στην κεντρική πλατεία και παρουσίαση σατιρικών σκετς.

Με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων ζωής του Συλλόγου, αναβιώνει το 1985 και το Πανηγύρι της Παναγιάς της Μόσνας κατά την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (εννιάμερα της Παναγίας). Η ακριβής χρονολογία έναρξης διεξαγωγής του Πανηγυριού της Παναγίας της Μόσνας χάνεται στο βάθος των χρόνων, ωστόσο υπάρχει αποτυπωμένη φωτογραφία από ένα πανηγύρι των αρχών της δεκαετίας του 1930 (κατά πάσα πιθανότητα το 1933).

Από το Πανηγύρι της Παναγίας στη Μόσνα του 1933
Από το Πανηγύρι της Παναγίας στη Μόσνα του 1933

Από την αναβίωση του Πανηγυριού της Παναγιάς της Μόσνας το 1985
Από την αναβίωση του Πανηγυριού της Παναγιάς της Μόσνας το 1985

Παραδοσιακά το πανηγύρι πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο από τους τσομπάνιδες του χωριού και αργότερα τον «Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό», μέχρι που διακόπηκε για κάποια χρόνια εξαιτίας της κατοχής του 1940. Το Πανηγύρι το συναντάμε ξανά στις αρχές της δεκαετίας του ’50 έως και την αρχή της περιόδου της χούντας. Την αναβίωση του ανέλαβε ξανά ο Λαογραφικός Σύλλογος το 1985 επί προεδρίας Παναγιώτη Ιγν. Τσακύρη και το διοργανώνει ανελλιπώς έως τις ημέρες μας.

Το εξωκλήσι της Παναγίας της Μόσνας
Το εξωκλήσι της Παναγίας της Μόσνας

Η Παναγία της Μόσνας το βράδυ του Πανηγυριού
Η Παναγία της Μόσνας το βράδυ του Πανηγυριού

Το εσωτερικό της Παναγίας της Μόσνας
Το εσωτερικό της Παναγίας της Μόσνας

Διαβάστε περισσότερα για το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας στο άρθρο: Το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας

Επί των ημερών του πρώτου προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου ξεκίνησε το έθιμο κατά το οποίο τα μέλη του Συλλόγου έβγαιναν τα ξημερώματα της ημέρας των Φώτων (6 Ιανουαρίου) στις γειτονιές του χωριού και τραγουδούσαν τα κάλαντα των Φώτων. Πλέον, το έθιμο αυτό τηρείται και στις ημέρες μας. Επί σειρά ετών και πλέον ανελλιπώς από το 1987 (επί προεδρίας Γεωργίου Σαπναδέλλη) έως και τις ημέρες μας ο Σύλλογος αναβιώνει το έθιμο του τάρατου (φορητό ξύλινο σήμαντρο) κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων, ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο, κατά την Τουρκοκρατία που απαγορεύονταν οι κωδωνοκρουσίες, ο νεωκόρος αναλάμβανε να επισημάνει με το χαρακτηριστικό ήχο του τάρατου το χαρμόσυνο νέο της Γέννησης του Χριστού και την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας. Κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων την πλατεία του χωριού κοσμούσαν από το 1999 έως και το 2007 η Φάτνη των Χριστουγέννων και από το 2008 έως και τις ημέρες μας το Χριστουγεννιάτικο Καραβάκι, και τα δύο κατασκευές μελών του Λαογραφικού Συλλόγου. Παλαιότερα ο Λαογραφικός Σύλλογος συνήθιζε να προσφέρει χριστουγεννιάτικα δώρα στους μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου του χωριού κατά την χριστουγεννιάτικη γιορτή. Καθιερωμένη είναι η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα του Συλλόγου ανήμερα των Χριστουγέννων που πλέον τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής.

Το Χριστουγεννιάτικο Καραβάκι του Λαογραφικού Συλλόγου
Το Χριστουγεννιάτικο Καραβάκι του Λαογραφικού Συλλόγου

Από Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής
Από Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής

Πέρα από τη διοργάνωση της Χοροεσπερίδας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και πριν την αναβίωση του Πανηγυριού της Παναγίας της Μόσνας το 1985 ο Λαογραφικός Σύλλογος διοργάνωνε κάθε χρόνο μία Καλοκαιρινή Χοροεσπερίδα (συνήθως στο Αγροκήπιο στην είσοδο του χωριού) με αποκορύφωμα τη διοργάνωση της ιστορικής συναυλίας της Γλυκερίας στο Πολύκεντρο το 1984 που είχε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία.

Ο Λαογραφικός Σύλλογος έχει καθιερώσει να τιμάει κάθε χρόνο (με αφετηρία το 1997 επί προεδρίας Σύλβια Αλεξέλλη) το «ωραίο» φύλο με τη Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου), διοργανώνοντας χοροεσπερίδες ή parties σε διάφορους χώρους του χωριού, όπως παλαιότερα το αλησμόνητο ζαχαροπλαστείο «Κάτι Άλλο», το Πολύκεντρο ή τη Λέσχη Ομόνοια και μεταγενέστερα άλλα καταστήματα διασκέδασης του χωριού ή το Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων. Επίσης, την τριετία 1997-1999 διοργάνωσε χοροεσπερίδες με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας (10 Μαΐου).

Από το 2006 έως τις ημέρες μας κάθε 31 του Ιούλη αναβιώνει το έθιμο του Άκστου Παράκστου στον κεντρικό δρόμο στο ύψος της κεντρικής εισόδου των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής, προσφέροντας με την καύση των ξερών κλαδιών ωραίο θέαμα και μεγάλη χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Παλιότερα για κάποιες μεμονωμένες χρονιές αναβίωσε το έθιμο του Κλήδονα.

Το έθιμο του Άκστου Παράκστου
Το έθιμο του Άκστου Παράκστου

Κατά τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του ο Λαογραφικός Σύλλογος είχε δική του παραδοσιακή μουσική ορχήστρα που πραγματοποίησε και ηχογραφήσεις αποκριάτικων και παραδοσιακών τραγουδιών, κασέτες από τις οποίες σώζονται έως και σήμερα. Τα μουσικά όργανα φυλάσσονται έως σήμερα με απώτερο σκοπό να φιλοξενηθούν μελλοντικά σε Λαογραφικό Μουσείο. Επίσης στις τάξεις του Συλλόγου υπάγονταν μέχρι πρόσφατα χορευτικά τμήματα. Κατά καιρούς διοργάνωνε καλοκαιρινές εκδρομές για τα μέλη του.

Ο Λαογραφικός Σύλλογος ήταν και είναι πάντα ανοιχτός σε συνεργασίες με τους άλλους Συλλόγους του χωριού ή με φορείς εκτός χωριού, συνδιοργανώνοντας εκδηλώσεις ή συμμετέχοντας ως αρωγός. Επιπρόσθετα, έχει να παρουσιάσει και φιλανθρωπικό έργο μέσω οικονομικής και υλικής ενίσχυσης προς συγχωριανούς ή δωρεών προς άλλους συλλόγους και φορείς.

Πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και συλλεκτική αξία παρουσιάζουν τα ημερολόγια που εκδίδει ο Σύλλογος κάθε χρόνο, λόγω της θεματολογίας και του φωτογραφικού υλικού που περιέχουν.

Ημερολόγιο του 2010 Ημερολόγιο του 2014 Ημερολόγιο του 2015

Τα γραφεία του Λαογραφικού Συλλόγου

Το πρώτο γραφείο στο οποίο στεγάστηκε ο Λαογραφικός Σύλλογος το 1975 ήταν στο τότε κτίριο του Ιγνατίου Ντάκου, που λειτουργούσε ως παλιό σιδεράδικο (αλμπαναριό), και σήμερα είναι η καφετέρια ιδιοκτησίας Βογιατζή Χαράλαμπου (Λαγός).

Το πρώτο γραφείο του Λαογραφικού Συλλόγου
Το πρώτο γραφείο του Λαογραφικού Συλλόγου

Στο δεύτερο γραφείο του Λαογραφικού Συλλόγου στο Λουτρό
Στο δεύτερο γραφείο του Λαογραφικού Συλλόγου στο Λουτρό

Το 1982 το γραφείο του Συλλόγου μεταφέρθηκε στο Λουτρό του χωριού (σήμερα καφετέρια «Oasis») και παράλληλα λειτούργησε ως Λαογραφικό Μουσείο. Με αφορμή την μετεγκατάσταση αυτή έγινε η διαμόρφωση και του περιβάλλοντα χώρου του Λουτρού με έξοδα του Συλλόγου.

Το 1990 το γραφείο στεγάστηκε σε αίθουσα του Πολύκεντρου που τώρα αποτελεί γραφείο του Διευθυντή του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

Το 1999 ο Σύλλογος μίσθωσε για ένα χρόνο περίπου το κτίριο στην πλατεία του χωριού που βρίσκεται στο σοκάκι πίσω από το σημερινό ζαχαροπλαστείο Ζαφειρέλλη (κτίριο Κιουπινέκα).

Από το 2001 έως το 2004 το γραφείο παραμένει στην πλατεία του χωριού, αλλά μεταφέρεται λίγα μέτρα πιο πέρα σε χώρο δίπλα από το τότε ψητοπωλείο «Απρόοπτο» (σήμερα νέο φαρμακείο Κ. Μαριγλή).

Από το 2004 έως το 2007 το γραφείο επαναστεγάζεται στην αίθουσα του Πολύκεντρου που τώρα αποτελεί γραφείο του Διευθυντή του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

Από το 2007 έως και τις ημέρες μας ο Λαογραφικός Σύλλογος μισθώνει το σημερινό γραφείο του που βρίσκεται σε κτίριο πολύ κοντά στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών και τη Λέσχη «Ομόνοια».

Το 2018 ο Λαογραφικός Σύλλογος προέβη στην αγορά κτιρίου και ξεκίνησε τις εργασίες για να στεγάσει πλέον σε ιδιόκτητο χώρο το γραφείο του. Το κτίριο βρίσκεται απέναντι από το Αγροτικό Ιατρείο του χωρίου (πρώην ξυλουργείο Μπράκου και μετέπειτα κομμωτήριο Δήμητρας Βλαστέλλη).

Το σημερινό γραφείο του Λαογραφικού Συλλόγου
Το σημερινό γραφείο του Λαογραφικού Συλλόγου

Στο εσωτερικό του σημερινού γραφείου
Στο εσωτερικό του σημερινού γραφείου

Στο εσωτερικό του σημερινού γραφείου
Στο εσωτερικό του σημερινού γραφείου

Το όραμα του Λαογραφικού Συλλόγου

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Λέσβου ιδρύθηκε από μία ομάδα ανθρώπων με αγάπη για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Η επιθυμία να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα της πολιτιστικής κληρονομιάς και να τη μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές βρήκε συνεχιστές και ήδη ο Σύλλογος έχει συμπληρώσει πάνω από 40 χρόνια δραστηριοποίησης. Στην προσπάθειά μου να ετοιμάσω το παρόν αφιέρωμα πολύτιμος αρωγός στάθηκε ο νυν Πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Καλαμά Χαράλαμπο, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά. Μέσα από τις συνομιλίες μαζί του διαφαίνεται ότι και στα νεότερα μέλη υπάρχει η ίδια βαθιά αγάπη προς τη γενέτειρα με αυτή των πρωτοπόρων του Συλλόγου. Δεν παύουν να οραματίζονται τολμηρά για τον τόπο και για τον Σύλλογο.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου του Λαογραφικού Συλλόγου βρίσκονται:

  • η απόκτηση κατάλληλου ιδιόκτητου κτιρίου, ώστε να επαναδημιουργηθεί το Λαογραφικό Μουσείο και να φιλοξενηθεί το πλούσιο και πολύτιμο λαογραφικό υλικό που βρίσκεται στην κατοχή του Συλλόγου. Ελάχιστο δείγμα αυτού του υλικού εκτίθεται αυτή τη στιγμή στο τωρινό γραφείο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος φυλάσσεται σε αποθήκες.
  • η απόκτηση σταθερού ιδιόκτητου χώρου που θα λειτουργεί ως χώρος κατασκευής των καρναβαλικών κατασκευών και αρμάτων και μελλοντικά ως Καρναβαλικό Μουσείο.

To Χρονολόγιο του Λαογραφικού Συλλόγου

1975

  • Στις 21 Μαΐου 1975 ιδρύεται ο Λαογραφικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Το πρώτο και προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 24 Ιανουαρίου 1976 απαρτίζουν οι:
    Πρόεδρος: Κοπτερός Αναστάσιος, Αντιπρόεδρος: Δεληδούκας Νικολάρας, Γραμματέας: Τριανταφύλλου Μιχαήλ, Ταμίας: Κουκόσης Σπυρίδων, Μέλη: Τζάνος Νικόλαος, Κονδυλούδας Χριστόφορος, Κρέτζας Σταύρος Π. Το πρώτο γραφείο στο οποίο στεγάζεται ο Λαογραφικός Σύλλογος είναι το τότε κτίριο του Ιγνατίου Ντάκου (παλιό σιδεράδικο-αλμπαναριό) και σημερινή καφετέρια Βογιατζή Χαράλαμπου (Λαγός)
  • Κατασκευάζεται το πρώτο καρναβαλικό άρμα υπό την αιγίδα του Λαογραφικού Συλλόγου με τον τίτλο «Ο Πύραυλος της Κύπρου»

    "Ο Πύραυλος της Κύπρου": Το πρώτο καρναβαλικό άρμα υπό την αιγίδα του Λαογραφικού Συλλόγου
    «Ο Πύραυλος της Κύπρου»: Το πρώτο καρναβαλικό άρμα υπό την αιγίδα του Λαογραφικού Συλλόγου

1976

  • Τα ξημερώματα των Φώτων τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου τραγουδούν τα Κάλαντα των Φώτων στις γειτονιές του χωριού
  • Διενεργούνται οι πρώτες εκλογές στις 24 Ιανουαρίου 1976 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 11 Δεκεμβρίου 1977:
    Πρόεδρος: Κοπτερός Αναστάσιος, Αντιπρόεδρος: Αράπογλου Παρασκευάς, Γραμματέας: Δεληδούκας Θεόδωρος, Ταμίας: Κουκόσης Σπυρίδων, Μέλη: Ιωάννης Μπιλαντέρη, Τζάνος Νικόλαος, Κονδυλούδας Χριστόφορος
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 2 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Ο Άδης» και «Το Παραδοσιακό Σπίτι της Αγίας Παρασκευής» με τη συμμετοχή των Κοπτερού Αναστάσιου,Τζάνου Νικόλαου, Δεληδούκα Νικολάρα, Μπιλαντέρη Ιωάνννη και αδελφών Πατσελλή.
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συμμετέχει στο Πανηγύρι του Ταύρου με λαβαροφόρο τον Γαβριλέλλη Σταύρο και μέλη του να φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες υπό τη συνοδεία της ορχήστρας του Συλλόγου

    Ο Λαογραφικός Σύλλογος συμμετέχει στο Πανηγύρι του Ταύρου
    Ο Λαογραφικός Σύλλογος συμμετέχει στο Πανηγύρι του Ταύρου
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος προβαίνει στην εγγραφή της 1ης κασέτας αποκριάτικων τραγουδιών στο πρώτο γραφείο του Συλλόγου (τότε κτίριο Ιγνατίου Ντάκου, σήμερα καφετέρια Βογιατζή Χαράλαμπου) υπό την επιμέλεια του Κουκόση Σπυρίδωνα.

1977

  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος προβαίνει στην αγορά μουσικών οργάνων για τη δημιουργία της παραδοσιακής ορχήστρας της
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Σισμίκ», «Καματερός» και «Καφενείο Τ’ Συρέλλ'»

    "Σισμίκ": Μεγαλοπρεπές άρμα από το Καρναβάλι του 1977
    «Σισμίκ»: Μεγαλοπρεπές άρμα από το Καρναβάλι του 1977
  • Διενεργούνται εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου 1977 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 24 Αυγούστου 1980:
    Πρόεδρος: Κοπτερός Αναστάσιος, Αντιπρόεδρος: Γαβριλέλλης Σταύρος, Γραμματέας: Γκαγκάρας Χαράλαμπος, Ταμίας: Δεληδούκας Θεόδωρος, Μέλη: Τζάνος Νικόλαος, Καλλιντζής Παναγιώτης, Χατζηγιάννης Χριστόφας (έως 11 Φεβρουαρίου 1979), Βρυσιώτης Μιχαήλ (από 11 Φεβρουαρίου 1979 έως 24 Αυγούστου 1980)

1978

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 4 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Μαντείο Αγίας Παρασκευής», «Θεός Διόνυσος», «Γιουρούκδες» και «Χορός με Βράκες»
Γιουρούκδες Θεός Διόνυσος Χορός με Βράκες
  • Στις 29 Ιουλίου 1978 πραγματοποιείται η καλοκαιρινή Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στο Αγροκήπιο του χωριού
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος προβαίνει στην εγγραφή 2ης κασέτας αποκριάτικων τραγουδιών με τους Τζάνο Νικόλαο στον ζουρνά και Κοπτερό Αναστάσιο στο νταούλι. Η εγγραφή πραγματοποιείται σε υπόγειο χώρο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής υπό την επιμέλεια του Κουκόση Σπυρίδωνα
  • Μετά από κάλεσμα του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης (ΦΟΜ) ο Λαογραφικός Σύλλογος συμμετέχει στις εκδηλώσεις της 8ης Νοεμβρίου 1978 για την Απελευθέρωση της Λέσβου που λαμβάνουν χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

1979

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Αερομεταφερόμενο Ειδησιογραφικό Πρακτορείο», «Τιμάριθμος» και «Ταλαίπωρος Αγρότης». Από εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε η ηχογράφηση των καρναβαλικών σκετς σε κασέτες ήχου
Καρναβάλι 1979 Καρναβάλι 1979 Καρναβάλι 1979

1980

  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος αρχίζει την προσπάθεια συγκέντρωση παλαιών αντικειμένων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία του Μουσείου
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 4 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Αγιατολάχ Χομεϊνί», «Οι Παραστρατημένοι», «Ανήκουμι σντη Δύσ'» και «Τηλεόραση ΕΡΤ»
  • Στις 26 Οκτωβρίου 1980 ο Λαογραφικός Σύλλογος αναβιώνει το παλιό έθιμο της σκοποβολής στο εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου
  • Το Νοέμβριο του ίδιου έτους δημιουργείται η Βυζαντινή Χορωδία του Συλλόγου υπό τη διεύθυνση του πατήρ Παναγιώτη Ιωακείμ. Τα μέλη της χορωδίας συμμετέχουν χωρίς να πληρώνουν αντίτιμο.
  • Διενεργούνται εκλογές στις 25 Αυγούστου 1980 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 14 Ιανουαρίου 1983:
    Πρόεδρος: Τριανταφύλλου Μιχαήλ, Αντιπρόεδρος: Καλλιντζής Παναγιώτης, Γραμματέας: Γιανναλέτσος Παναγιώτης, Ταμίας: Ντάκος Μιχαήλ, Μέλη: Κομνηνάκας Απόστολος, Χαράλαμπος Γκαγκάρας, Τσακύρης Παναγιώτης

1981

  • Στις 3 Ιανουαρίου 1981 πραγματοποιείται η Πρωτοχρονιάτικη Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στην αίθουσα της Λέσχης «Ομόνοια»
  • Τον ίδιο μήνα το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου συμμετέχει στην θεατρική παράσταση «Ο Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα που παρουσίασε το Ημικρατικό Θέατρο Αιγαίου στο σινεμά του χωριού (σινεμά του Μάκιου).
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου στην θεατρική παράσταση "Ο Ματωμένος Γάμος" του Λόρκα "UFO": άρμα από το Καρναβάλι του 1981
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «UFO», «Αρκουδιάρης» και «Βουλευτής» (συμμετέχει σε διπλό ρόλο ο Δεληδούκας Θεόδωρος)
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συμμετέχει στο Πανηγύρι του Ταύρου με μέλη του να φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες υπό τη συνοδεία της ορχήστρας του Συλλόγου
  • Στις 18 Ιουλίου 1981 πραγματοποιείται η καλοκαιρινή Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στο Αγροκήπιο του χωριού

1982

  • Στις 6 Ιανουαρίου 1982 πραγματοποιείται η Πρωτοχρονιάτικη Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στην αίθουσα της Λέσχης «Ομόνοια»
  • Το γραφείο του Λαογραφικού Συλλόγου μεταφέρεται στο Λουτρό του χωριού (σήμερα καφετέρια «Oasis») που παράλληλα λειτουργεί και ως Μουσείο. Με αφορμή την μετεγκατάσταση αυτή ο Σύλλογος προβαίνει σε πλακόστρωση έξω από το χώρο του Λουτρού με έξοδά του.
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Η Καμήλα της Αλλαγής», Μέντιουμ και «Το παιδί του σωληνα»
  • Στις 31 Ιουλίου 1982 πραγματοποιείται η καλοκαιρινή Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στο Αγροκήπιο του χωριού
  • Μετά από πρόσκληση του Λαογραφικού Συλλόγου το Αναγνωστήριο Αγιάσου παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Κρίμας του μπαχτσίς» στο σινεμά του χωριού (σινεμά του Μάκιου)

1983

  • Διενεργούνται εκλογές στις 15 Ιανουαρίου 1983 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 25 Ιανουαρίου 1985:
    Πρόεδρος: Τσακύρης Παναγιώτης , Αντιπρόεδρος: Πάτση Καίτη, Γραμματέας: Γκαγκάρας Χαράλαμπος, Ταμίας: Ντάκος Μιχαήλ, Μέλη: Αράπογλου Παρασκευάς, Καγιαρός Χρυσόστομος, Τσαμπής Ιωάννης
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Φαρδοπός και Στενωπός» (σε σενάριο Κομνηνάκα Απόστολου), «Ισότητα των δύο φύλων» (σε σενάριο Θεοδοσίου Παναγιώτη) και «Γιουρούκδες»
Οι σεναριογράφοι και οι καρναβαλιστές των αρμάτων του 1983
Οι σεναριογράφοι και οι καρναβαλιστές των αρμάτων του 1983
  • Στις 16 Ιουλίου 1983 πραγματοποιείται η καλοκαιρινή Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στο Αγροκήπιο του χωριού
  • Μετά από πρόσκληση του Λαογραφικού Συλλόγου ο Παιδικός Θίασος Μυτιλήνης παρουσιάζει μία παιδική θεατρική παράσταση στις 25 Σεπτεμβρίου 1983 στο σινεμά του χωριού (σινεμά του Μάκιου)
  • Μετά από πρόσκληση του Λαογραφικού Συλλόγου ο τότε Γυμνασιάρχη Παρασκευαΐδης Παναγιώτης πραγματοποιεί ομιλία στις 8 Νοεμβρίου 1983 για την Απελευθέρωση της Λέσβου στην αίθουσα της Λέσχης «Ομόνοια»
  • Στις 17 Νοεμβρίου 1983 ο Λαογραφικός Σύλλογος διοργανώνει εκδήλωση στο σχολείο του χωριού για τους μαθητές που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κουκλοθέατρο από το Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης και παράσταση Καραγκιόζη
  • Στις 25 Δεκεμβρίου 1983 πραγματοποιείται η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στην αίθουσα της Λέσχης «Ομόνοια»

1984

  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος προβαίνει στην εγγραφή 3ης κασέτας με αποκριάτικα τραγούδια. Η εγγραφή πραγματοποιείται στο σπίτι του Παναγιώτη Θεοδοσίου υπό την επιμέλεια του Κουκόση Σπυρίδωνα
  • Πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην αίθουσα της στη Λέσχης «Ομόνοια»και καθιερώνεται από τότε το Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Μικρομεσαίοι και προβληματικοί» (σε σενάριο Ευστράτιου Ιγν. Σκαρλατή), «Η Εκπαίδευσις» (σε σενάριο Παναγιώτη Θεοδοσίου) και «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» (σε σενάριο Παναγιώτη Θεοδοσίου)
  • Μετά από πρόσκληση του Λαογραφικού Συλλόγου η Παιδική Θεατρική Ομάδα των Παρακοίλων παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Ο κύκλος με την κιμωλία» στις 31 Μαρτίου 1984 στο σινεμά του χωριού (σινεμά του Μάκιου)
  • Στις 4 Αυγούστου 1984 πραγματοποιείται η ιστορική συναυλία της Γλυκερίας στο Πολύκεντρο με πρωτοβουλία του Λαογραφικού Συλλόγου. Από τα έσοδα της επιτυχημένης αυτής συναυλίας ο Λαογραφικός Σύλλογος θα ενισχύσει οικονομικά το Δημοτικό Σχολείο,τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, την Κοινότητα Αγίας Παρασκευής (για την υδροδότηση του χωριού) και τον ΑΟ Διαγόρα (με προσφορά ποδοσφαιρικών παπουτσιών και στολών), σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου στις 7 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους

Η Γλυκερία στην ιστορική συναυλία του 1984 στο Πολύκεντρο
Η Γλυκερία στην ιστορική συναυλία του 1984 στο Πολύκεντρο

Ο κατάμεστος αύλειος χώρος του Πολύκεντρου κατά τη συναυλία της Γλυκερίας
Ο κατάμεστος αύλειος χώρος του Πολύκεντρου κατά τη συναυλία της Γλυκερίας
  • Στις 21 Δεκεμβρίου 1984 ο Λαογραφικός Σύλλογος προσφέρει χριστουγεννιάτικα δώρα στους μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου του χωριού
  • Στις 25 Δεκεμβρίου 1984 πραγματοποιείται η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στην αίθουσα της Λέσχης «Ομόνοια»

1985

  • Διενεργούνται εκλογές στις 26 Ιανουαρίου 1985 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 24 Ιανουαρίου 1987:
    Πρόεδρος: Τσακύρης Παναγιώτης , Αντιπρόεδρος: Πάτση Καίτη, Γραμματέας: Γκαγκάρας Χαράλαμπος, Ταμίας: Ντάκος Μιχαήλ, Μέλη: Αράπογλου Παρασκευάς, Σαπναδέλλης Γεώργιος, Μάγειρας Νικόλαος (έως 3 Αυγούστου 1985), Παπαστυλιανός Ιωάννης (από 3 Αυγούστου 1985 έως 24 Ιανουαρίου 1987)
  • Πραγματοποιείται το Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι στο Πολύκεντρο κατά τις μικρές Αποκριές
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Ο εκλογομάγειρας» (σε σενάριο Θεοδοσίου Παναγιώτη), «Ο Γέρος της Αγίας Παρασκευής» (σε σενάριο Τζάνου Νικόλαου)» και «Δελτίο Ειδήσεων» (σε σενάριο Θεοδοσίου Παναγιώτη)
  • Μετά από πρόσκληση του Λαογραφικού Συλλόγου το Πνευματικό Κέντρο Μυτιλήνης παρουσιάζει το θεατρικό έργου «Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στις 9 Μαρτίου 1985 στο σινεμά του χωριού (σινεμά του Μάκιου)
  • Στις 22 Ιουνίου του ίδιου έτους φωταγωγείται το άγαλμα του ευεργέτη του χωριού Απόστολου Βαφειάδη στα Εκπαιδευτήρια Αγίας Παρασκευής με έξοδα του Λαογραφικού Συλλόγου
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα μπροστά από το γραφείο του στο Λουτρό
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος αναβιώνει το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας. Το πανηγύρι διαρκεί μόνο μία μέρα.

Το γλέντι στο βουνό της Μόσνας (1η ημέρα)
Το γλέντι στο βουνό της Μόσνας (1η ημέρα)

Το γλέντι στο βουνό της Μόσνας (1η ημέρα)
Το γλέντι στο βουνό της Μόσνας (1η ημέρα)

Το γλέντι στο βουνό της Μόσνας (1η ημέρα)
Το γλέντι στο βουνό της Μόσνας (1η ημέρα)
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος δωρίζει ένα φωτοτυπικό μηχάνημα προς το Γυμνάσιο του χωριού για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του
  • Παραμονές Χριστουγέννων ο Λαογραφικός Σύλλογος προσφέρει χριστουγεννιάτικα δώρα στους μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου του χωριού

1986

  • Πραγματοποιείται το Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι στο Πολύκεντρο κατά τις μικρές Αποκριές
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 2 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Πανεπιστήμιο Αιγαίου» και «Κουτσομπόλες», καθώς και εκδήλωση με Γιουρούκδες
  • Στις 22 Μαρτίου 1986 προσλαμβάνεται ως χοροδιδάσκαλος ο Δημήτριος Κομνηνός
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το πανηγύρι διαρκεί μόνο μία μέρα.
  • Στις 12 Ιουλίου 1986 πραγματοποιείται η καλοκαιρινή Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στο Αγροκήπιο του χωριού
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος αποφασίζει τη δωρεά πετρελαίου για τη θέρμανση των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής

1987

    • Διενεργούνται εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 1987 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 4 Φεβρουαρίου 1989:
      Πρόεδρος: Σαπναδέλλης Γεώργιος, Αντιπρόεδρος: Πατσελλής Απόστολος, Γραμματέας: Καλλιντζής Παρασκευάς, Ταμίας: Προδρόμου Θεόφιλος, Μέλη: Ντάκος Μιχαήλ, Παπαστυλιανός Ιωάννης, Κουλίκας Χαράλαμπος
    • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 4 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Κινητό Σχολείο Αλυγαριδίων», «Προσοχή AIDS», «Καφενείο ο Χαρλάμαρος» και «Βία και Αναρχία». Από εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε η βιντεοσκόπηση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
    • Στις 2 Αυγούστου 1987 ο Λαογραφικός Σύλλογος και ο ΑΟ Διαγόρας συνδιοργανώνουν καλοκαιρινή Χοροεσπερίδα στο Αγροκήπιο του χωριού
    • Στις 13 Αυγούστου του ίδιου έτους παρουσιάζεται από το Κέντρο Νεότητας Δήμου Μυτιλήνης η θεατρική παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη στο Αγροκήπιο του χωριού
    • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Από εκείνη τη χρονιά καθιερώνεται και δεύτερη ημέρα διασκέδασης στην πλατεία του χωριού (23 Αυγούστου)

Το γλέντι στην πλατεία του χωριού (2η ημέρα)
Το γλέντι στην πλατεία του χωριού (2η ημέρα)

Το γλέντι στην πλατεία του χωριού (2η ημέρα)
Το γλέντι στην πλατεία του χωριού (2η ημέρα)
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος εκδίδει ημερολόγιο σε συνεργασία με τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων

1988

  • Πραγματοποιείται το Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι στο Πολύκεντρο κατά τις μικρές Αποκριές
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Ράδιο Γιουρούκ» (σε σενάριο Κομνηνάκα Απόστολου), «Πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλες» (σε σενάριο Χατζημανώλη Ευάγγελου), «Γύφτικα τσαντίρια» (σε σενάριο Πατσελλή Απόστολου)
  • Στις 24 Ιουνίου 1988 ο Λαογραφικός Σύλλογος αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα μπροστά από το γραφείο του στο Λουτρό
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος διοργανώνει εκδρομή στο Πλωμάρι
  • Στις 19 Σεπτεμβρίου 1988 πραγματοποιείται στο Πολύκεντρο η εγγραφή του τραγουδιού «Ντεντικνιά» με τους Τζάνο Νικόλαο στο ζουρνάς και Ιωάννη Μπιλαντέρη στο νταούλι, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή τραγουδιών «Λέσβος Αιολίς» που εκδόθηκε υπό την επιμέλεια του ερευνητής και επιμελητή μουσικών εκδόσεων Διονυσόπουλου Νικόλαου
  • Στις 2 Οκτωβρίου 1988 ο Λαογραφικός Σύλλογος διοργανώνει σεμινάρια πλακόστρωσης υπό την επιμέλεια του Βαξεβάνη Χρήστο

1989

  • Διενεργούνται εκλογές στις 5 Φεβρουαρίου 1989 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 17 Ιουλίου 1992:
    Πρόεδρος: Σαπναδέλλης Γεώργιος, Αντιπρόεδρος: Παπαστυλιανός Ιωάννης, Γραμματέας: Μαριγλής Κωνσταντίνος, Ταμίας: Προδρόμου Θεόφιλος, Μέλη: Μιχαήλαρος Παναγιώτης, Συμεών Παναγιώτης, Μάντζαρης Δημήτριος
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας. Ο Λαογραφικός Σύλλογος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διάνοιξη δρόμου προς το εξωκλήσι της Παναγίας Μόσνας σε συνεργασία με την Κοινότητα και τη συνδρομή του στρατού με μηχανήματα.
  • Δεν υπάρχει αναφορά για πραγματοποίηση καρναβαλικών εκδηλώσεων

1990

  • Το γραφείο του Λαογραφικού Συλλόγου μεταφέρεται σε χώρο του Πολύκεντρου
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 1 άρμα που φέρει τον τίτλο «Βουλή»
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας

1991

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 1 άρμα που φέρει τον τίτλο «Σαντάμ» (οι κατασκευές των αρμάτων πραγματοποιούνται από τον Κοπτερό Φώτη)
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας

1992

  • Δεν έχει καταγραφεί η διενέργεια καρναβαλικών εκδηλώσεων
  • Διενεργούνται εκλογές στις 18 Ιουλίου 1992 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 19 Μαΐου 1996:
    Πρόεδρος: Σορόπος Γεώργιος, Αντιπρόεδρος: Παπαδημητρίου Παναγιώτης, Γραμματέας: Μαρμαρινός Παναγιώτης, Ταμίας: Σαπουνάς Μιχαήλ, Μέλη: Καράπατσιας Νικόλαος, Βραχνός Ευστράτιος, Καραπαναγιώτης Δημήτριος
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας

1993

  • Δεν πραγματοποιούνται καρναβαλικές εκδηλώσεις λόγω του πένθους (θάνατος Αναστάσιου Κοπτερού)
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας

1994

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 1 άρμα που φέρει τον τίτλο «»Αναπαράσταση Κηδείας». Κατά την ημέρα της Κ. Δευτέρας στήνεται στην Αγορά του χωριού τραπεζαρία με εδέσματα και ποτά προς τον κόσμο.
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας

1995

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 1 άρμα που φέρει τον τίτλο «Το νοσοκομείο»
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας

1996

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Bar Exstasis – Τσιλέρ», «Ίμια» και «Ωνάσειο» και παράλληλα για πρώτη φορά παρέλαση παιδιών με αποκριάτικες στολές

    Για πρώτη φορά πραγματοποιείται παρέλαση παιδιών με αποκριάτικες στολές
    Για πρώτη φορά πραγματοποιείται παρέλαση παιδιών με αποκριάτικες στολές
  • Διενεργούνται εκλογές στις 20 Μαΐου 1996 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 12 Δεκεμβρίου 1999:
    Πρόεδρος: Αλεξέλλη Σύλβια, Αντιπρόεδρος: Γιακαλή Καίτη, Γραμματέας: Κομνηνάκα Άννα, Ταμίας: Αλεξέλλη Ταξιαρχούλα, Μέλη: Βαξεβάνη Κατερίνα, Σερίφα-Ζαρμπίνου Ευριδίκη, Κρέτζα Μερόπη
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Στις 17 Σεπτεμβρίου 1996 ο Λαογραφικός Σύλλογος διοργανώνει εκδρομή προς το Μοναστήρι Παναγίας Μυρσινιώτισσας
  • Παραμονές του εορτασμού της Χάρης του Αγίου Δημητρίου πραγματοποιείται αγρυπνία στο εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου
  • Μετά από πρόσκληση του Λαογραφικού Συλλόγου η Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης παρουσιάζει μία θεατρική παράσταση στις 12 Νοεμβρίου 1996 στο Πολύκεντρο

1997

  • Πραγματοποιείται το Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι στο Πολύκεντρο κατά τις μικρές Αποκριές
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 6 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Επιτέλους μαζί», «Αγρότες στα Τέμπη» (με κατασκευή άρματος 40 μέτρων από τον Ευστράτιο Γιακαλή), «Υπουργός Γιαννόπουλος σε Αραμπά», «Ο φούρνος των Γιουρούκδων», «Ραντεβού στα Τυφλά» και «Αναπαράσταση Γάμου». Για τις ανάγκες της αποκριάτικης παρέλασης την παιδιών δημιουργήθηκαν 60 στολές.
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος οργανώνει Λαογραφικό Μουσείο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πολύκεντρου, το οποίο λειτουργεί έως το 2004, έτος που ο τότε Δήμος Αγίας Παρασκευής παραχωρεί τη χρήση του Πολύκεντρου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με σκοπό να δημιουργηθεί το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Το Λαογραφικό Μουσείο στο Πολύκεντρο
Το Λαογραφικό Μουσείο στο Πολύκεντρο

Το Λαογραφικό Μουσείο στο Πολύκεντρο
Το Λαογραφικό Μουσείο στο Πολύκεντρο
  • Πραγματοποιείται για πρώτη φορά Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου)
  • Πραγματοποιείται για πρώτη φορά Γιορτή της Μητέρας (10 Μαΐου)
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Παραμονές του εορτασμού της Χάρης του Αγίου Δημητρίου πραγματοποιείται αγρυπνία στο εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων, που διατηρείται έως τις ημέρες μας
  • Ανήμερα των Χριστουγέννων τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου τραγουδούν τα Κάλαντα των Χριστουγέννων στις γειτονιές του χωριού

1998

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Ψίθυροι κοιλιάς», «Τζένη και Εισαγγελέας» και «Με τα Μάτια της Νέλης»
  • Πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου)
  • Πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά η Γιορτή της Μητέρας (10 Μαΐου)
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος διοργανώνει 2 εκδρομές προς Γέρα-Πλωμάρι και προς Σίγρι-Ερεσό
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας. Εκείνη τη χρονιά ο Λαογραφικός Σύλλογος φροντίζει για την τσιμεντόστρωση του περιβάλλοντα χώρου και την περίφραξη του χώρου των μαγειρείων στο εξωκλήσι της Παναγίας Μόσνας μετά από δωρεά της Καρλαύτη Βέρτας
Η ευλογία του "κισκέτς" από τον ιερέα πριν τη διανομή
Η ευλογία του «κισκέτς» από τον ιερέα πριν τη διανομή

1999

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Κερατοδικείο Αμερικής», «Άντρες έτοιμοι για ντ’ γκιόλα» και «Κέντρο Υγείας Καλλονής»
  • Στις 4 Μαρτίου 1999 επί δημαρχίας Χρ. Χατζηγιάννη συγκεντρώνονται στο τότε Δήμο τα όργανα της φιλαρμονικής του Λαογραφικού Συλλόγου, με σκοπό να δημιουργηθεί φιλαρμονική μπάντα του Δήμου.
  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου)
  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Μητέρας (10 Μαΐου)
  • Στις 20 Μαΐου του ίδιου έτους ο Λαογραφικός Σύλλογος προσφέρει προς το Πολύκεντρο 500.000 δραχμές για το ράψιμο παραδοσιακών στολών
  • Διενεργούνται εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου 1999 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 12 Ιανουαρίου 2002:
    Πρόεδρος: Βακάλης Γεώργιος, Αντιπρόεδρος: Γιακαλή Λίτσα, Γραμματέας: Χαβοπούλου Μαρία, Ταμίας: Τριανταφύλλου Ελένη, Μέλη: Δεληδούκας Θεόδωρος, Σούγιουλτζη Μαρία, Κουλμανδά Ασπασία
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Κατασκευάζεται για πρώτη φορά η Φάτνη των Χριστουγέννων που κοσμεί την πλατεία του χωριού μέχρι και το 2007
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων
  • Το γραφείο του Λαογραφικού Συλλόγου μεταφέρεται σε κτίριο που μισθώνει ο ίδιος ο Σύλλογος στην πλατεία του χωριού (στου Κιουπινέκα που βρίσκεται στο σοκάκι πίσω από το ζαχαροπλαστείο Ζαφειρέλλη)

2000

  • Διοργανώνεται εκδήλωση για το millenium στην πλατεία του χωριού
  • Τα ξημερώματα των Φώτων τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου τραγουδούν τα Κάλαντα των Φώτων στις γειτονιές του χωριού
  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου)
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Καλλιστεία», «Καφενές» και «Α.M.A.N ZAMAN», κάποια εκ των οποίων παρουσιάζονται και στη Νάπη. Εκείνη τη χρονιά αγοράστηκαν 30 τουμπερλέκια για τις ανάγκες των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Επίσης η Θεατρική Ομάδα του Λαογραφικού Συλλόγου παρουσιάζει στο Πολύκεντρο την θεατρική παράσταση με τίτλο «Ήρταν οι Απουκριγές» (μέρος Α’) σε σενάριο Κουλίκα Νικόλαου.

    "Α.M.A.N ZAMAN": Άρμα του Καρναβαλιού του 2000
    «Α.M.A.N ZAMAN»: Άρμα του Καρναβαλιού του 2000
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων

2001

  • Στις 24 Φεβρουαρίου 2001 διοργανώνεται η πρώτη Αποκριάτικη Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στο Πολύκεντρο
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Καφενές και Κλαμπ», «Αρκουδιάρης» και «Σοφοκλέους». Επίσης η Θεατρική Ομάδα του Λαογραφικού Συλλόγου παρουσιάζει στο Πολύκεντρο την θεατρική παράσταση με τίτλο «Ήρταν οι Απουκριγές» (μέρος Β’) σε σενάριο Κουλίκα Νικόλαου.
  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου)
  • Το γραφείο του Λαογραφικού Συλλόγου μεταφέρεται σε χώρο δίπλα από το τότε Απρόοπτο (σήμερα νέο φαρμακείο Μαριγλή) στην πλατεία του χωριού
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Το καλοκαίρι του ίδιου έτους η Θεατρική Ομάδα του Λαογραφικού Συλλόγου παρουσιάζει στο Πολύκεντρο την θεατρική παράσταση με τίτλο «Σένα τι σ’ έταξη η πρόηδρους;» σε σενάριο Νικόλαου Κουλίκα

    Η Θεατρική Ομάδα του Λαογραφικού Συλλόγου το 2001
    Η Θεατρική Ομάδα του Λαογραφικού Συλλόγου το 2001
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων

2002

  • Δεν πραγματοποιούνται καρναβαλικές εκδηλώσεις λόγω έλλειψης ατόμων
  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου)
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Διενεργούνται εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου 2002 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 24 Απριλίου 2004:
    Πρόεδρος: Βακάλης Γεώργιος, Αντιπρόεδρος: Δεληδούκας Θεόδωρος, Γραμματέας: Γιακαλή Λίτσα , Ταμίας: Κουλμανδά Ασπασία, Μέλη: Τριανταφύλλου Ελένη, Χαβοπούλου Μαρία, Καρούτσου Ευτέρπη
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων

2003

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 2 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Big Brother» και «Κουρέας (διαφήμιση)»

    Ο απολαυστικός "κουρέας" Θεόδωρος Δεληδούκας κουρεύει τον Σπύρο Φωτίου!!!
    Ο απολαυστικός «κουρέας» Θεόδωρος Δεληδούκας κουρεύει τον Σπύρο Φωτίου!!!
  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου)
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας. Εκείνη τη χρονιά ο Λαογραφικός Σύλλογος φροντίζει για τσιμεντοστρώσεις στο δρόμο και μέσα στο κτήμα της Παναγίας Μόσνας
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων

2004

  • Στις 10 Ιανουαρίου 2004 ο Λαογραφικός Σύλλογος αποφασίζει και αναλαμβάνει να επισκευάσει το δάπεδο και τα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής με δικά του έξοδα
  • Ο τότε πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βακάλης Γεώργιος δωρίζει προς τον Σύλλογο μία πλατφόρμα για τις ανάγκες των καρναβαλικών εκδηλώσεων
  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου)
  • Διενεργούνται εκλογές στις 25 Απριλίου 2004 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 19 Ιανουαρίου 2007:
    Πρόεδρος: Γίδαρη Μυρσίνη, Αντιπρόεδρος: Χαβοπούλου Ραλίτσα, Γραμματέας: Βουλαδάς Δημήτριος, Ταμίας: Ατζαμόγλου Μυρσίνη, Μέλη: Μιχαήλαρος Παναγιώτης, Κομνηνάκης Χρήστος, Κρέτζας Π. Ευστράτιος
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας. Από εκείνη την χρονιά καθιερώνονται οι γαϊδουροδρομίες κατά τη δεύτερη ημέρα του πανηγυριού

Γαϊδουροδρομίες
Γαϊδουροδρομίες

Γαϊδουροδρομίες
Γαϊδουροδρομίες

Γαϊδουροδρομίες - Ο νικητής με τα έπαθλα
Γαϊδουροδρομίες – Ο νικητής με τα έπαθλα
  • Το γραφείο του Λαογραφικού Συλλόγου μεταφέρεται σε χώρο του Πολύκεντρου
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων

2005

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 4 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Φως στο τούνελ», «Τα παρατράγουδα της Αννίτας», «Η Αλλοδαπή Νατάσα» και «Ο καιρός» (σε σενάρια της Πόπης Δουδωνή Γιακαλή)
  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου)
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συμμετέχει στο Πανηγύρι του Ταύρου με τα μέλη του να φορούν παραδοσιακές στολές
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας. Εκείνη τη χρονιά η Ελένη Χιώτη Μπιλικαΐδη δωρίζει προς τον Λαογραφικό Σύλλογο την τωρινή εικόνα της Παναγίας. Επίσης ο Λαογραφικός Σύλλογος προχωρεί σε έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρο στο εξωκλήσι της Παναγίας Μόσνας, όπως κατασκευή οικήματος για τη στέγαση και την αποθήκευση υλικών του Συλλόγου, πέτρινου τοιχίου μπροστά από το εξωκλήσι, στεγάστρου στο χώρο των μαγειρείων, κ.α.

H στολισμένη εικόνα της Παναγίας
H στολισμένη εικόνα της Παναγίας

Η περιφορά του μοσχαριού
Η περιφορά του μοσχαριού
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων

2006

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 4 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Καφενές Αλεπότρυπα», «Δήμαρχου Ταξίματα», «Διαφήμιση 11880» (σε σενάρια του Καλαμά Χαράλαμπου) και «Τα ξημουργιάζματα τ’ Φρουσέλ» (παιδικό). Από εκείνη τη χρονιά έως τις ημέρες μας τα σενάρια των καρναβαλικών σκετς επιμελείται ο Καλαμάς Χαράλαμπος.
  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου)
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος αναβιώνει το έθιμο του Άκστου Παράκστου (31 Ιουλίου) που διατηρείται έως τις ημέρες μας
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων

2007

  • Διενεργούνται εκλογές στις 20 Ιανουαρίου 2007 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 25 Νοεμβρίου 2008:
    Πρόεδρος: Χαβοπούλου Ραλίτσα, Αντιπρόεδρος: Καλαμάς Χαράλαμπος, Γραμματέας: Καραμπέτσου Αναστασία, Ταμίας: Ζούρου Μαρία, Μέλη: Γρημάνης Ανδρέας, Σεβδαλής Αναστάσιος, Τζιτζής Γεώργιος
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 4 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Σανταμοδικείον», «Deal», «Σεξολόγος» και «Διαφήμιση 11880». Εκείνη τη χρονιά διοργανώνεται γλέντι στην πλατεία του χωριού την ημέρα της Τσικνοπέμπτης
  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου)
  • Στις 24 Ιουλίου 2007 ο Λαογραφικός Σύλλογος αναβιώνει μετά από πολλά χρόνια το έθιμο του Κλήδονα
  • Στις 31 Ιουλίου 2007 πραγματοποιείται το έθιμο του Άκστου Παράκστου
  • Το γραφείο του Λαογραφικού Συλλόγου μεταφέρεται σε κτίριο που μισθώνει ο ίδιος ο Σύλλογος έως και τις ημέρες μας κοντά στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών και τη Λέσχη «Ομόνοια»
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας. Ξεκινάει για πρώτη χρονιά και καθιερώνεται από τότε το απόγευμα της πρώτης ημέρας του πανηγυριού η παρέλαση των μελών του Λαογραφικού Συλλόγου με παραδοσιακές στολές (βράκες) πάνω σε γαϊδουράκια με το νέο λάβαρο και συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. Από εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε η βιντεοσκόπηση του πανηγυριού, ενώ χτίζεται το καμπαναριό στο εξωκλήσι της Παναγιάς Μόσνας, δωρέα των Δεληδούκα Θεόδωρου και Κυριαζή Γεώργιου

Ο Πρόεδρος με το λάβαρο του Λαογραφικού Συλλόγου
Ο Πρόεδρος με το λάβαρο του Λαογραφικού Συλλόγου

Η παρέλαση υπό τη συνοδεία μουσικής
Η παρέλαση υπό τη συνοδεία μουσικής

Η παρέλαση του Λαογραφικού Συλλόγου
Η παρέλαση του Λαογραφικού Συλλόγου
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων

2008

  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου)
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Τα Πατσιντόπταρα», «Φαλκονέρα και Ελικόπτερο» και «Όλα Τσαντίρ Νιουζ»
  • Στις 31 Ιουλίου 2008 πραγματοποιείται το έθιμο του Άκστου Παράκστου
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας. Εκείνη τη χρονιά ο Λαογραφικός Σύλλογος φροντίζει για την πλακόστρωση του χώρου μπροστά από το εξωκλήσι της Παναγίας Μόσνας.
  • Διενεργούνται εκλογές στις 26 Νοεμβρίου 2008 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 9 Ιανουαρίου 2011:
    Πρόεδρος: Χαβοπούλου Ραλίτσα, Αντιπρόεδρος: Καλαμάς Χαράλαμπος, Γραμματέας: Καραμπέτσου Αναστασία, Ταμίας: Ζούρου Μαρία, Μέλη: Γρημάνης Ανδρέας, Κοπτερού Βούλα, Βουδούρης Αθανάσιος (έως 27 Δεκεμβρίου 2009), Τζιτζή Μάχη (από 27 Δεκεμβρίου 2009 έως 9 Ιανουαρίου 2011)
  • Κατασκευάζεται για πρώτη φορά το Χριστουγεννιάτικο Καραβάκι (προς αντικατάσταση της Φάτνης) που κοσμεί την πλατεία του χωριού έως τις ημέρες μας
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων
  • Στις 25 Δεκεμβρίου 2008 πραγματοποιείται η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στα Ξαμπέλια

2009

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 4 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Μοναστήρι Εφραίμ», «Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας», «Καιρός με την Πετρούλα» και «Βουλευτής». Ξεκινάει για πρώτη χρονιά και καθιερώνεται από τότε η περιφορά των Γιουρούκδων στους δρόμους του χωριού το Σάββατο της Αποκριάς.

    Η περιφορά των Γιουρούκδων για πρώτη φορά
    Η περιφορά των Γιουρούκδων για πρώτη φορά
  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου)
  • Στις 18 Ιουλίου 2009 πραγματοποιείται η καλοκαιρινή Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στην καφετέρια «Oasis»
  • Στις 31 Ιουλίου του ίδιου έτους πραγματοποιείται το έθιμο του Άκστου Παράκστου
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων
  • Στις 25 Δεκεμβρίου 2009 πραγματοποιείται η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στο ξενοδοχείο «Αρχιπέλαγος» στην Πεδή.

2010

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Νοσοκομείον Βοστάνειο», «Next Top Model», «Παριζάκια»
  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου) στο εστιατόριο Δουκέλη
  • Στις 31 Ιουλίου 2010 πραγματοποιείται το έθιμο του Άκστου Παράκστου
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων
  • Στις 25 Δεκεμβρίου 2010 πραγματοποιείται η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στο ξενοδοχείο «Αρχιπέλαγος» στην Πεδή.

2011

  • Διενεργούνται εκλογές στις 10 Ιανουαρίου 2011 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 1 Δεκεμβρίου 2012:
    Πρόεδρος: Καλαμάς Χαράλαμπος, Αντιπρόεδρος: Κοντού Μαρία, Γραμματέας: Γρημάνης Ανδρέας, Ταμίας: Κοπτερού Βούλα, Μέλη: Τζιτζή Μάχη, Καραμπέτσου Αναστασία, Χαβοπούλου Ραλίτσα
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Καλλικράτης» (σε κατασκευή άρματος από Γιαννή Πέρης), «Βουλή των Λαμόγιων» (με την χαρακτηριστική Καμήλα να αποτελεί σήμα-κατατεθέν και των επόμενων καρναβαλιών, κοσμόντας την είσοδο του χωριού κατά την περίοδο της Αποκριάς) και «Διαφήμιση 11880». Εκείνη τη χρονιά έγινε αγορά μίας νέας πλατφόρμας για τις ανάγκες των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

    Η θρυλική καμήλα του καρναβαλιού
    Η θρυλική καμήλα του καρναβαλιού
  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου) στην καφετέρια του «Καγιαρού»
  • Στις 31 Ιουλίου 2011 πραγματοποιείται το έθιμο του Άκστου Παράκστου
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας. Εκείνη τη χρονιά ο τότε Δήμαρχος Γεώργιο Κυριαζή δωρίζει τη γεώτρηση στην Παναγία Μόσνας.
  • Ο Εμμανουήλ Σαμαράς προσφέρει ως δωρεά στον Λαογραφικό Σύλλογο το κτίριο που ήταν κάποτε σαμαρτζίδικο του πατέρα του Ευστράτιου Σαμαρά
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων
  • Στις 25 Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποιείται η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στο ξενοδοχείο «Πασιφάη» στην Σκάλα Καλλονής

2012

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «BLACK OUT», «Ευρώ και Δραχμή» και «Ο Γιατρός της Πείνας». Για πρώτη φορά οι Γιουρούκδες παρουσιάζουν αποκριάτικο σκετς στην πλατεία του χωριού το Σάββατο της Αποκριάς που καθιερώνεται έως τις ημέρες μας. Επίσης εκείνη τη χρονιά ο Λαογραφικός Σύλλογος εκπροσωπεί το χωριό μας στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Μυτιλήνης στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με σκετς και παρέλαση άρματος στην αγορά της Μυτιλήνης.

Οι Γιουρούκδες στην πλατεία του χωριού
Οι Γιουρούκδες στην πλατεία του χωριού

... και στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
… και στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου) στο ζαχαροπλαστείο «Το Κάτι Άλλο»
  • Στις 31 Ιουλίου 2012 πραγματοποιείται το έθιμο του Άκστου Παράκστου
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Διενεργούνται εκλογές στις 2 Δεκεμβρίου 2012 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 28 Δεκεμβρίου 2014:
    Πρόεδρος: Καλαμάς Χαράλαμπος, Αντιπρόεδρος: Κοντού Μαρία, Γραμματέας: Τζιτζή Μάχη, Ταμίας: Ζούρου Μαρία, Μέλη: Γρημάνης Ανδρέας, Τζιτζής Γεώργιος, Δρίλος Χαράλαμπος
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων
  • Στις 25 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιείται η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στο ξενοδοχείο «Πασιφάη» στην Σκάλα Καλλονής

2013

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Φυλακές Κορυδαλλού», «Σουλεϊμάν» και «ΡάδιοTV Παπούτσα». Εκείνη τη χρονιά ο Λαογραφικός Σύλλογος προσκαλείται από το Εμπορικό Επιμελητήριο Μυτιλήνης για να συμμετάσχει στις αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη και παρουσιάζει το σκετς «Βουνάτσομαν ο Δημαρχοπρεπής» με την χαρακτηριστική Καμήλα, σκετς που παρουσιάζει και στην πλατεία του χωριού το Σάββατο της Αποκριάς. Τέλος οι καρναβαλικές εκδηλώσεις προβάλλονται μέσω ειδικής εκπομπής στο τοπικό ραδιοσταθμό «Ράδιο Μινόρε», κατά την οποία τραγουδιούνται ζωντανά παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια.
Καρναβάλι 2013 Καρναβάλι 2013 Καρναβάλι 2013
  • Την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται η Πασχαλινή Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου σε χώρο στη διασταύρωση προς Αγία Παρασκευή
  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου) στην ειδική αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου απέναντι από το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του ΠΙΟΠ
  • Στις 31 Ιουλίου 2013 πραγματοποιείται το έθιμο του Άκστου Παράκστου
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων
  • Στις 25 Δεκεμβρίου 2013 πραγματοποιείται για πρώτη φορά και καθιερώνεται από τότε η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής, αναλαμβάνοντας και τα έξοδα των επισκευών του

2014

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Τα κουτσομπολιάσιανς», «Η Γερμανού ξανάρχεται» και «Ο Καραγκιόζης Δήμαρχος». Εκείνη τη χρονιά ο Λαογραφικός Σύλλογος προσκαλείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να συμμετάσχει στις αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη και παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το σκετς «Απουκριγιάτικα καμώματα», ενώ παράλληλα «ξεχύνεται» στην Αγορά της Μυτιλήνης με «Γιουρούκδες» και την «Αρκούδα με τον Αρκουδιάρη» στην Αγορά της Μυτιλήνης. Και πάλι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις προβάλλονται μέσω ειδικής εκπομπής στο τοπικό ραδιοσταθμό «Ράδιο Μινόρε», κατά την οποία τραγουδιούνται ζωντανά παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια.

Οι Γιουρούκδες...
Οι Γιουρούκδες…

η Αρκούδα με τον Αρκουδιάρη
… και η Αρκούδα με τον Αρκουδιάρη …

... στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
… στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου) στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής
  • Στις 31 Ιουλίου 2014 πραγματοποιείται το έθιμο του Άκστου Παράκστου
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας. Εκείνη τη χρονιά ο Λαογραφικός Σύλλογος προχωρεί σε έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρο στο εξωκλήσι της Παναγίας Μόσνας, όπως αντικατάσταση περίφραξης του χώρου των μαγειρείων, κατασκευή βοηθητικής αποθήκης και πάγκου, τσιμεντοστρώσεις, κατασκευή τοιχίων, επισκευή ξερολιθιών, κ.α.)
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων
  • Στις 25 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιείται η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής
  • Διενεργούνται εκλογές στις 29 Δεκεμβρίου 2014 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 15 Ιανουαρίου 2017:
    Πρόεδρος: Καλαμάς Χαράλαμπος, Αντιπρόεδρος: Τζιτζή Μάχη, Γραμματέας: Κοντού Μαρία, Ταμίας: Ζούρου Μαρία, Μέλη: Γρημάνης Ανδρέας, Κοπτερού Βούλα, Παπασαράντος Κωνσταντίνος (έως 29 Δεκεμβρίου 2015), Τζιτζής Γεώργιος (από 29 Δεκεμβρίου 2015 έως 15 Ιανουαρίου 2017)

2015

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Οι Σεξογήινοι», «Τα θέλει ο πισινός μας» και «Οίκος ανοχής». Εκείνη τη χρονιά ο Λαογραφικός Σύλλογος προσκαλείται από την Περιφέριεα Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Μυτιλήνης για να συμμετάσχει στις αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη και παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το αποκριάτικο σκετς «Ατζγκανοδικείον», σκετς που παρουσιάζει και στην πλατεία του χωριού το Σάββατο της Αποκριάς.
  • Πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας (8 Μαρτίου) στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής
  • Τον Απρίλιο του 2015 το Χορευτικό του Λαογραφικού Συλλόγου εκπροσωπεί τη Λέσβο σε Διεθνές Φεστιβάλ Χορού που πραγματοποιείται στην Πέργαμο της Τουρκίας
Το Χορευτικό του Λαογραφικού Συλλόγου στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στην Πέργαμο της Τουρκίας
Το Χορευτικό του Λαογραφικού Συλλόγου στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στην Πέργαμο της Τουρκίας
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Λέσβου, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων ύπαρξης και δράσης, πραγματοποιεί επετειακή εκδήλωση στις 23 Μαΐου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή, κατά την οποία ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καλαμάς Χαράλαμπος εκφωνεί επετειακή ομιλία για τα 40 χρόνια δράσης του Συλλόγου, παρουσιάζει σπάνιο οπτικοακουστικό υλικού και βραβεύει για την προσφορά τους ανθρώπους που πρόσφεραν στον Σύλλογο

    Η πρόσκληση της εκδήλωσης "1975-2015: 40 Χρόνια Λαογραφίας"
    Η πρόσκληση της εκδήλωσης «1975-2015: 40 Χρόνια Λαογραφίας»
  • Στις 31 Ιουλίου 2015 πραγματοποιείται το έθιμο του Άκστου Παράκστου
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων
  • Στις 25 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιείται η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής

2016

  • Στις 5 Μαρτίου 2016 πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Προσφυγικό Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών Λέσβου», «Ινστιτούτο Αιγυπτιακής Μελλοντολογίας» και «Γραφείο Συνοικεσίων Ομόφυλων Ζευγαριών». Ο Λαογραφικός Σύλλογος συμμετείχε στην Λεσβιακή Αποκριά 2016 που διοργάνωσε ο Δήμος Λέσβου, παρουσιάζοντας στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το αποκριάτικο σκέτς «Μπλέξαμε τα μπούτια μας». Το μεσημέρι του Σαββάτου οι Γιουρουκδες τραγούδησαν στην πλατεία του χωριού , διασκεδάζοντας τον κόσμο.
  • Κατά τον μήνα Ιούλιο ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Σύλλογο και το Γεωργικό Σωματείο «Η Πρόοδος» παρουσιάζουν στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Το πανηγύρι του Ταύρου» στην Αγία Παρασκευή
Η αφίσα της εκδήλωσης Η αφίσα της εκδήλωσης
  • Στις 23 Ιουλίου 2016 ο Λαογραφικός Σύλλογος διοργανώνει ζωντανή μουσική βραδιά με τη συμμετοχή της Αννέτας Μαρμαρινού και της Χαρούλας της Ρεμπέτισσας στον αύλειο χώρο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής
  • Στις 31 Ιουλίου 2016 πραγματοποιείται το έθιμο του Άκστου Παράκστου
  • Κατά το διάστημα 8-28 Αυγούστου 2016 ο ο Λαογραφικός Σύλλογος συνδιοργανώνει με τη νομαδική πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης K-Gold Temporary Gallery την ομαδική έκθεση με τίτλο «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος» (Brand New World) υπό την επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή που λαμβάνει χώρα στη νεοκλασική οικία της Βασιλείας Ταφύλια στην Αγία Παρασκευή
    Η αφίσα της εκδήλωσης
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων
  • Στις 25 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιείται η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής

2017

  • Διενεργούνται εκλογές στις 15 Ιανουαρίου 2017 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 30 Δεκεμβρίου 2019:
    Πρόεδρος: Καλαμάς Χαράλαμπος, Αντιπρόεδρος: Τζιτζή Μάχη, Γραμματέας: Κοπτερού Βούλα, Ταμίας: Ζούρου Μαρία, Μέλη: Γρημάνης Ανδρέας, Παπασαράντος Κωνσταντίνος, Κοντού Μαρία
  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Βουδιστικός Ναός Φουν Γιαν Τσον Νερούλη«, «Shopping Poustars» και «Κέντρο Αλλαγής Φύλου». Ο Λαογραφικός Σύλλογος συμμετείχε στην Λεσβιακή Αποκριά 2017 που διοργάνωσε ο Δήμος Λέσβου, παρουσιάζοντας στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το αποκριάτικο σκέτς «Νοσοκομνημονιακό Σύστημα Αρρωστημένης Υγείας». Οι Γιουρουκδες τραγούδησαν στην πλατεία του χωριού το μεσημέρι του Σαββάτου, διασκεδάζοντας τον κόσμο και παραβρέθηκαν το βράδυ της ίδιας ημέρας στον Αποκριάτικο Χορό του ΑΟ Διαγόρα, δίνοντας έναν έντονο ένα τόνο αποκριάτικης διασκέδασης.
  • Στις 11 Μαρτίου 2017 πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής
  • Στις 31 Ιουλίου 2017 πραγματοποιείται το έθιμο του Άκστου Παράκστου
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων
  • Στις 25 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιείται η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής

2018

  • Πραγματοποιείται το καρναβάλι με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Ραντεβού στα Στερνά», «Κέντρο Αισθητικής Άντζελα» και «Η Ζούγκλα του Ταρζάν». Λίγες μέρες πριν (14 Φεβρουαρίου 2018) ο Λαογραφικός Σύλλογος είχε παρουσιάσει αποκριάτικο θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Ο παραδοσιακός γάμος των γιουρούκηδων» στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στο οποίο η καρναβαλική ομάδα του Συλλόγου αναπαράστησε τη ζωή των «γιουρούκηδων» της Αγίας Παρασκευής και αναβιώσε παλιά αποκριάτικα έθιμα από τις γειτονιές του χωριού σε μία παράσταση διάρκειας 60 λεπτών. Οι Γιουρουκδες τραγούδησαν επίσης στην πλατεία του χωριού το μεσημέρι του Σαββάτου, διασκεδάζοντας τον κόσμο.
  • Στις 10 Μαρτίου 2018 πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής
  • Στις 23 Μαΐου 2018 πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου επετειακή προβολή βιντεοσκοπημένου υλικού της θεατρικής παράστασης «Σένα τι σ’έταξη η πρόηδρους;» σε σενάριο του εκπαιδευτικού Νικόλαου Κουλίκα
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Ο Λαογραφικός Σύλλογος συνεχίζει να αναβιώνει το έθιμο του τάρατου κατά τα ξημερώματα της Ημέρας των Χριστουγέννων

  • Στις 25 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιείται η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής

2019

  • Διενεργούνται εκλογές στις 13 Ιανουαρίου 2019 που αναδεικνύουν το ακόλουθο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021:
    Πρόεδρος: Καλαμάς Χαράλαμπος, Αντιπρόεδρος: Τζιτζή Μάχη, Γραμματέας: Κουλίκας Χ. Γεώργιος, Ταμίας: Γίδαρη Ειρήνη, Μέλη: Κοπτερού Βούλα, Γρημάνης Ανδρέας, Γεώργιος Τζιτζής
  • Στις 2 Μαρτίου 2019 πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής
  • Πραγματοποιούνται οι καθιερωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις (9-11 Μαρτίου 2019) με 3 άρματα που φέρουν τους τίτλους «Οι Πειρατές της Καραβατευτικής», «Θα τον φάμε πακέτο» και » Pipawer of Καβλοβ». Λίγες ημέρες νωρίτερα (6 Μαρτίου 2019) η καρναβαλική ομάδα του Λαογραφικού Συλλόγου παρουσίασε στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς αποκριάτικο θεατρικό δρώμενο διάρκειας 60 λεπτών με τίτλο «Οι Απόκριες των Παππούδων μας» εμπνευσμένο από τα ήθη και τα έθιμα της Αποκριάς του χωριού πριν τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας. Επίσης στις 8 Μαρτίου 2019 ο Λαογραφικός Σύλλογος μαζί με τη Λέσχη «Ομόνοια» διοργάνωσαν αποκριάτικο γλέντι με τουμπερλέκια και αποκριάτικα τραγούδια την αίθουσα της Λέσχης «ΟΜΟΝΟΙΑ» στην Αγία Παρασκευή.
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Στις 25 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιείται η Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Συλλόγου στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής

2020

  • Στις 7 Μαρτίου 2020 πραγματοποιείται η Γιορτή της Γυναίκας στο Κλειστό Γυμναστήριο των Εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής
  • Λόγω των μέτρων προστασίας από τον covid-19, ματαιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις
  • Πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Παναγίας της Μόσνας
  • Στις 22 Ιουλίου 2020 πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου το θεατρικό δρώμενο «Χτυποκάρδια…στο σχολείο» που πραγματεύεται μια ιστορία με διδάγματα από τα μαθητικά χρόνια που μας ακολουθούν σε όλη τη ζωή

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Λαογραφικού Συλλόγου

Βάσει του Καταστατικού του ο Λαογραφικός Σύλλογος διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο διετούς θητείας που εργάζεται αμισθί και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Ταμία, τον Γραμματέα και τους τρεις (3) υπόλοιπους Συμβούλους. Επίσης ορίζεται τριμελής Εξελεγκτική Επιτροπή για τον έλεγχο της εν γένει διαχείρισης του Συλλόγου. Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι έχουν όλα τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη. Μέλη του Συλλόγου μπορούν να εγγραφούν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον καταβάλουν την ετήσια συνδρομή. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 350 άτομα έχουν υπάρξει μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου από τη γέννησή του έως τις ημέρες μας.

  • 21 Μαΐου 1975 – 24 Ιανουαρίου 1976 (πρώτο προσωρινό ΔΣ)
    Πρόεδρος: Κοπτερός Αναστάσιος, Αντιπρόεδρος: Δεληδούκας Νικολάρας, Γραμματέας: Τριανταφύλλου Μιχαήλ, Ταμίας: Κουκόσης Σπυρίδων, Μέλη: Τζάνος Νικόλαος, Κονδυλούδας Χριστόφορος, Κρέτζας Σταύρος Π.
  • 25 Ιανουαρίου 1976 – 11 Δεκεμβρίου 1977
    Πρόεδρος: Κοπτερός Αναστάσιος, Αντιπρόεδρος: Αράπογλου Παρασκευάς, Γραμματέας: Δεληδούκας Θεόδωρος, Ταμίας: Κουκόσης Σπυρίδων, Μέλη: Ιωάννης Μπιλαντέρη, Τζάνος Νικόλαος, Κονδυλούδας Χριστόφορος
  • 12 Δεκεμβρίου 1977 – 24 Αυγούστου 1980:
    Πρόεδρος: Κοπτερός Αναστάσιος, Αντιπρόεδρος: Γαβριλέλλης Σταύρος, Γραμματέας: Γκαγκάρας Χαράλαμπος, Ταμίας: Δεληδούκας Θεόδωρος, Μέλη: Τζάνος Νικόλαος, Καλλιντζής Παναγιώτης, Χατζηγιάννης Χριστόφας (έως 11 Φεβρουαρίου 1979), Βρυσιώτης Μιχαήλ (από 11 Φεβρουαρίου 1979 έως 24 Αυγούστου 1980)
  • 25 Αυγούστου 1980 – 14 Ιανουαρίου 1983:
    Πρόεδρος: Τριανταφύλλου Μιχαήλ, Αντιπρόεδρος: Καλλιντζής Παναγιώτης, Γραμματέας: Γιανναλέτσος Παναγιώτης, Ταμίας: Ντάκος Μιχαήλ, Μέλη: Κομνηνάκας Απόστολος, Χαράλαμπος Γκαγκάρας, Τσακύρης Παναγιώτης
  • 15 Ιανουαρίου 1983 – 25 Ιανουαρίου 1985:
    Πρόεδρος: Τσακύρης Παναγιώτης , Αντιπρόεδρος: Πάτση Καίτη, Γραμματέας: Γκαγκάρας Χαράλαμπος, Ταμίας: Ντάκος Μιχαήλ, Μέλη: Αράπογλου Παρασκευάς, Καγιαρός Χρυσόστομος, Τσαμπής Ιωάννης
  • 26 Ιανουαρίου 1985 – 24 Ιανουαρίου 1987:
    Πρόεδρος: Τσακύρης Παναγιώτης , Αντιπρόεδρος: Πάτση Καίτη, Γραμματέας: Γκαγκάρας Χαράλαμπος, Ταμίας: Ντάκος Μιχαήλ, Μέλη: Αράπογλου Παρασκευάς, Σαπναδέλλης Γεώργιος, Μάγειρας Νικόλαος (έως 3 Αυγούστου 1985), Παπαστυλιανός Ιωάννης (από 3 Αυγούστου 1985 έως 24 Ιανουαρίου 1987)
  • 25 Ιανουαρίου 1987 – 4 Φεβρουαρίου 1989:
    Πρόεδρος: Σαπναδέλλης Γεώργιος, Αντιπρόεδρος: Πατσελλής Απόστολος, Γραμματέας: Καλλιντζής Παρασκευάς, Ταμίας: Προδρόμου Θεόφιλος, Μέλη: Ντάκος Μιχαήλ, Παπαστυλιανός Ιωάννης, Κουλίκας Χαράλαμπος
  • 5 Φεβρουαρίου 1989 – 17 Ιουλίου 1992:
    Πρόεδρος: Σαπναδέλλης Γεώργιος, Αντιπρόεδρος: Παπαστυλιανός Ιωάννης, Γραμματέας: Μαριγλής Κωνσταντίνος, Ταμίας: Προδρόμου Θεόφιλος, Μέλη: Μιχαήλαρος Παναγιώτης, Συμεών Παναγιώτης, Μάντζαρης Δημήτριος
  • 18 Ιουλίου 1992 – 19 Μαΐου 1996:
    Πρόεδρος: Σορόπος Γεώργιος, Αντιπρόεδρος: Παπαδημητρίου Παναγιώτης, Γραμματέας: Μαρμαρινός Παναγιώτης, Ταμίας: Σαπουνάς Μιχαήλ, Μέλη: Καράπατσιας Νικόλαος, Βραχνός Ευστράτιος, Καραπαναγιώτης Δημήτριος
  • 20 Μαΐου 1996 – 12 Δεκεμβρίου 1999:
    Πρόεδρος: Αλεξέλλη Σύλβια, Αντιπρόεδρος: Γιακαλή Καίτη, Γραμματέας: Κομνηνάκα Άννα, Ταμίας: Αλεξέλλη Ταξιαρχούλα, Μέλη: Βαξεβάνη Κατερίνα, Σερίφα-Ζαρμπίνου Ευριδίκη, Κρέτζα Μερόπη
  • 13 Δεκεμβρίου 1999 – 12 Ιανουαρίου 2002:
    Πρόεδρος: Βακάλης Γεώργιος, Αντιπρόεδρος: Γιακαλή Λίτσα, Γραμματέας: Χαβοπούλου Μαρία, Ταμίας: Τριανταφύλλου Ελένη, Μέλη: Δεληδούκας Θεόδωρος, Σούγιουλτζη Μαρία, Κουλμανδά Ασπασία
  • 13 Δεκεμβρίου 2002 – 24 Απριλίου 2004:
    Πρόεδρος: Βακάλης Γεώργιος, Αντιπρόεδρος: Δεληδούκας Θεόδωρος, Γραμματέας: Γιακαλή Λίτσα , Ταμίας: Κουλμανδά Ασπασία, Μέλη: Τριανταφύλλου Ελένη, Χαβοπούλου Μαρία, Καρούτσου Ευτέρπη
  • 25 Απριλίου 2004 – 19 Ιανουαρίου 2007:
    Πρόεδρος: Γίδαρη Μυρσίνη, Αντιπρόεδρος: Χαβοπούλου Ραλίτσα, Γραμματέας: Βουλαδάς Δημήτριος, Ταμίας: Ατζαμόγλου Μυρσίνη, Μέλη: Μιχαήλαρος Παναγιώτης, Κομνηνάκης Χρήστος, Κρέτζας Π. Ευστράτιος
  • 20 Ιανουαρίου 2007 – 25 Νοεμβρίου 2008:
    Πρόεδρος: Χαβοπούλου Ραλίτσα, Αντιπρόεδρος: Καλαμάς Χαράλαμπος, Γραμματέας: Καραμπέτσου Αναστασία, Ταμίας: Ζούρου Μαρία, Μέλη: Γρημάνης Ανδρέας, Σεβδαλής Αναστάσιος, Τζιτζής Γεώργιος
  • 26 Νοεμβρίου 2008 – 9 Ιανουαρίου 2011:
    Πρόεδρος: Χαβοπούλου Ραλίτσα, Αντιπρόεδρος: Καλαμάς Χαράλαμπος, Γραμματέας: Καραμπέτσου Αναστασία, Ταμίας: Ζούρου Μαρία, Μέλη: Γρημάνης Ανδρέας, Κοπτερού Βούλα, Βουδούρης Αθανάσιος (έως 27 Δεκεμβρίου 2009), Τζιτζή Μάχη (από 27 Δεκεμβρίου 2009 έως 9 Ιανουαρίου 2011)
  • 10 Ιανουαρίου 2011 – 1 Δεκεμβρίου 2012:
    Πρόεδρος: Καλαμάς Χαράλαμπος, Αντιπρόεδρος: Κοντού Μαρία, Γραμματέας: Γρημάνης Ανδρέας, Ταμίας: Κοπτερού Βούλα, Μέλη: Τζιτζή Μάχη, Καραμπέτσου Αναστασία, Χαβοπούλου Ραλίτσα
  • 2 Δεκεμβρίου 2012 – 28 Δεκεμβρίου 2014:
    Πρόεδρος: Καλαμάς Χαράλαμπος, Αντιπρόεδρος: Κοντού Μαρία, Γραμματέας: Τζιτζή Μάχη, Ταμίας: Ζούρου Μαρία, Μέλη: Γρημάνης Ανδρέας, Τζιτζής Γεώργιος, Δρίλος Χαράλαμπος
  • 29 Δεκεμβρίου 2014 – 15 Ιανουαρίου 2017:
    Πρόεδρος: Καλαμάς Χαράλαμπος, Αντιπρόεδρος: Τζιτζή Μάχη, Γραμματέας: Κοντού Μαρία, Ταμίας: Ζούρου Μαρία, Μέλη: Γρημάνης Ανδρέας, Κοπτερού Βούλα, Παπασαράντος Κωνσταντίνος (έως 29 Δεκεμβρίου 2015), Τζιτζής Γεώργιος (από 29 Δεκεμβρίου 2015 έως 15 Ιανουαρίου 2017)
  • 16 Ιανουαρίου 2017 – 12 Ιανουαρίου 2019:
    Πρόεδρος: Καλαμάς Χαράλαμπος, Αντιπρόεδρος: Τζιτζή Μάχη, Γραμματέας: Κοπτερού Βούλα, Ταμίας: Ζούρου Μαρία, Μέλη: Γρημάνης Ανδρέας, Παπασαράντος Κωνσταντίνος, Κοντού Μαρία
  • 13 Ιανουαρίου 2019 – 31 Δεκεμβρίου 2021:
    Πρόεδρος: Καλαμάς Χαράλαμπος, Αντιπρόεδρος: Τζιτζή Μάχη, Γραμματέας: Κουλίκας Χ. Γεώργιος, Ταμίας: Γίδαρη Ειρήνη, Μέλη: Κοπτερού Βούλα, Γρημάνης Ανδρέας, Γεώργιος Τζιτζής

Πλούσιο και συλλεκτικό οπτικοακουστικό υλικό από τις δραστηριότητες του Λαογραφικού Συλλόγου και από τη ζωή της Αγίας Παρασκευής Λέσβου διαχρονικά θα βρείτε στην επίσημη σελίδα Facebook του Συλλόγου:
https://www.facebook.com/groups/198540193554025/

Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το ιστολόγιο:
https://agiaparaskevionly.wordpress.com/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: