Το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του θεσμού: «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024», που έχει θεσπίσει, πραγματοποιεί και φέτος καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε 68 επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα με κεντρικό θεματικό άξονα την έννοια της Σύγκρουσης.
Στον προγραμματισμό του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο αυτού του θεσμού έχει προγραμματιστεί καλλιτεχνική εκδήλωση στο Ιερό του Μέσσου στην Αγία Παρασκευή με τίτλο «Τρισεύγενη», για τις 5 και 6 Ιουλίου 2024 στις 8 το βράδυ.
Αναλυτικά από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού:
Τρισεύγενη
Ημερομηνίες: 05.07 — 06.07.2024
Ώρα Έναρξης: 20.00
Χώρος: Ιερό του Μέσσου Λέσβου
Δύο κορυφαία έργα της ελληνικής λογοτεχνικής κληρονομιάς. Δύο εμβληματικές γυναικείες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας, η Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση και η Τρισεύγενη του Κωστή Παλαμά, ανταμώνουν στη σκηνή.
Η Τρισεύγενη είναι «αστόχαστη, ανυπόταχτη, παράκοη, απόκοτη», αταίριαστη με τον ασφυκτικό κοινωνικό ιστό που την περιβάλλει. Ένα πλάσμα που υπερασπίζεται πεισματικά τη φύση του. Που πάει να πει, μια τραγική ηρωίδα. Η Ερωφίλη την παρακολουθεί καθώς αφηγείται την ιστορία της και τη συντροφεύει στοργικά. Σχολιάζει, ερμηνεύει, συμπάσχει. Είναι αυτή η νεράιδα της στέρνας, η νεκρή της μάνα. Ώσπου το τραγούδισμά της γίνεται εκείνο της Τρισεύγενης, καθώς λέει: «Το δικό μου το τραγούδι πάντα, που το τραγουδάει όλη μου η ζωή. Με το δικό μου το σκοπό». Μια ιστορία σφιχταγκαλιασμένη μ’ ένα τραγούδισμα.
Σύλληψη, επιμέλεια κειμένου: Κορίνα Βουγιούκα
Μουσική: Τάσος Ρωσόπουλος
Ερμηνεύουν: Αναστασία Χατζάρα (Τρισεύγενη) Μάιρα Μηλολιδάκη (Ερωφίλη) Δημήτρης Ναλμπάντης (Νίκαρος, Πέτρος Φλώρης, Δεντρογαλής, Πάνος Τράτας) Σέρτζιου Ναστάσα (βιολί) Κορίνα Βουγιούκα (κλασική κιθάρα)
ΑΜΚΕ: P.ART OF THE SOLUTION
Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική, μέσω της ιστοσελίδας: https://www.allofgreeceoneculture.gr/event/trisevgeni/.
Διάρκεια: 65
Πηγή: https://www.allofgreeceoneculture.gr/event/trisevgeni/
